ΤΟΠΙΚΑ

Πράκτορες της CIA δικάζει η Ιταλία

πράκτορες-της-cia-δικάζει-η-ιταλία-851206

Το δρόμο στην πρώτη ποινική δίκη για την έκνομη δράση της CIA στην Ευρώπη ανοίγει η δίωξη που ασκήθηκε από δικαστή του Μιλάνου εις βάρος Αμερικανών πρακτόρων και Ιταλών αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με την απαγωγή Αιγύπιου ιμάμη από την Ιταλία το 2003. Η δίκη αρχίζει στις 8 Ιουνίου.
Κατηγορητήριο απαγγέλθηκε εις βάρος 26 Αμερικανών, οι περισσότεροι πράκτορες, και πέντε Ιταλών πρώην και νυν αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας. Μεταξύ των κατηγορουμένων, ο επικεφαλής της ιταλικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (SISMI) Ν.Πολάρι, που αντικαταστάθηκε προσφάτως με απόφαση του Ρομάνο Πρόντι.
Οι διώξεις ασκήθηκαν για την υπόθεση του Αιγύπτιου ιμάμη Αμπού Ομάρ -υπόπτου για τρομοκρατία κατά τις ΗΠΑ- που απήχθη από τη CIA σε δρόμο του Μιλάνου το Φεβρουάριο του 2003 και μέσω αμερικανικής βάσης στην Ιταλία, μεταφέρθηκε αρχικώς στη Γερμανία και εν συνεχεία στην Αίγυπτο, όπου ο ίδιος καταγέλλει πως υπέστη βασανιστήρια κατά την ανάκρισή του.
Η ιταλική Εισαγγελία πιστεύει πως οι Ιταλοί πράκτορες συνεργάστηκαν με την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ για την απαγωγή του Αιγύπτιου ιμάμη. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Μάσιμο ντ Αλέμα έχει δηλώσει πως η προηγούμενη κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι μάλλον γνώριζε για την απαγωγή του Αιγύπτιου.
Πιστεύεται ότι ουδείς εκ των Αμερικανών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση βρίσκεται στην Ιταλία και είναι σχεδόν βέβαιο πως θα δικαστούν ερήμην. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για την πρώτη ποινική δίκη που «ανοίγει» σχετικά με τις «έκτακτες μεταγωγές», μία από τις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» με την υπογραφή Μπους.
Είναι επίσης η πρώτη φορά που τόσο μεγάλος αριθμός Αμερικανών πρακτόρων προσάγονται σε δίκη από μία σύμμαχο χώρα.
Τη στάση της προηγούμενης ιταλικής κυβέρνησης στην υπόθεση επέκρινε έντονα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην έκθεση που υιοθέτησε την Τετάρτη σχετικά με τις μυστικές απαγωγές, πτήσεις και ανακρίσεις της CIA. Οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν την προσαγωγή των κατηγορουμένων για την υπόθεση σε δίκη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου