ΤΟΠΙΚΑ

«Πρέσα» στους μισθούς της ΑΓΕΤ

πρέσα-στους-μισθούς-της-αγετ-483463

Μείωση μισθολογικού κόστους κατά 6% τουλάχιστον ζητά η Λαφάρζ από όλα τα εργοστάσια του Ομίλου της ΑΓΕΤ Ηρακλής. Παράλληλα θέτει θέμα αποχώρησης από όλα τα εργοστάσια τουλάχιστον 80 εργαζομένων συνολικά από τον Όμιλο το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της μείωσης του εργατικού κόστους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Η ενημέρωση που είχαν τα σωματεία του Ομίλου της ΑΓΕΤ Ηρακλής από τα διευθυντικά στελέχη της Λαφάρζ που γίνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή για να «προετοιμάσει» το έδαφος ενόψει των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν για τις νέες επιχειρησιακές συμβάσεις, επιφύλασσε και πάλι συζήτηση περί περικοπών. Με τη διαφορά ότι φέτος ο κ. Ντελαπλάν μίλησε για την ανάγκη μείωσης του μισθολογικού κόστους κατά 6% χωρίς να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα στελέχη της Λαφάρζ που είχαν αναλάβει την ευθύνη της ενημέρωσης των σωματείων αναφέρθηκαν στην πορεία της εταιρείας υπογραμμίζοντας ότι το 2013 ο όμιλος με τις κινήσεις που έκανε πέτυχε να σταθεροποιήσει τη βιωσιμότητά του, τόνισαν ωστόσο ότι εάν και το 2014 προβλέπεται ότι θα είναι σχετικά μία χρονιά πιο σταθερή από το 2013 θα πρέπει και πάλι να γίνουν διαρθρωτικές κινήσεις για να μην υπάρχουν προβλήματα. Μόνο και αυτή τη χρονιά οι διαρθρωτικές κινήσεις και τα μέτρα που θα ληφθούν απευθύνονται κυρίως στους εργαζόμενους που μέχρι σήμερα έχουν βάλει «πλάτη» προκειμένου να διατηρηθεί η λειτουργία των εργοστασίων σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Έτσι τέθηκε το θέμα της μείωσης του μισθολογικού κόστους κατά 6% που αναμένεται να εξειδικευθεί στις επόμενες συζητήσεις που θα γίνουν πλέον για τις επιχειρησιακές συμβάσεις αλλά και το ζήτημα της αποχώρησης τουλάχιστον άλλων 80 εργαζομένων από όλο τον Όμιλο, όταν σημειωτέον την τελευταία 5ετία, έχουν φύγει περίπου 1000 άτομα. Επίσης συζητήθηκε το θέμα της ενέργειας και του υψηλού κόστους που βαραίνει τη λειτουργία των εργοστασίων και ιδιαίτερα του Βόλου καθώς στο Μηλάκι έχει ήδη ξεκινήσει η χρήση βιοκαυσίμων.

Η ενημέρωση αφορούσε στους προέδρους και τους γραμματείς όλων των σωματείων του Ομίλου καθώς και της Ομοσπονδίας Τσιμεντεργατών.

Σύμφωνα με πληροφορίες όλοι οι συνδικαλιστές μετά την ενημέρωση έθεσαν διάφορα ζητήματα χωρίς ωστόσο να πάρουν προς το παρόν απαντήσεις ενώ εμμέσως πλην σαφώς έκαναν σαφές ότι οι προθέσεις για μείωση του μισθολογικού κόστους δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές υπό την έννοια ότι δεν είναι δυνατόν πάντα το κόστος να μετακυλύεται στο προσωπικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου