ΤΟΠΙΚΑ

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: Γραφείο ευρέσεως εργασίας

νομαρχια-μαγνησιασ-γραφείο-ευρέσεως-851206

Τη σύσταση Γραφείου Ευρέσεως Εργασίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2009 ανακοίνωσε χθες ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας.
Το Γραφείο Ευρέσεως Εργασίας θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, για την ενίσχυση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού.
Η κεντρική αποστολή του Γραφείου έγκειται στο να συντονίσει και να διασυνδέσει, σε επίπεδο νομού, τις πολυδιασπασμένες πολιτικές για την απασχόληση και την κοινωνική προστασία, εξήγησε ο νομάρχης.
Όπως τόνισε, το σημαντικότερο ίσως έλλειμμα στη λειτουργία των υφιστάμενων υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας εντοπίζεται στη διασύνδεση των τριών βασικών σταδίων παρέμβασής τους: του σταδίου καταγραφής και αξιολόγησης των επιμέρους αναγκών των πολιτών, που χρήζουν κοινωνικής φροντίδας και βοήθειας, του σταδίου εκπόνησης των προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας και προσαρμογής τους στις ανάγκες αυτές και του σταδίου υλοποίησης και παρακολούθησης των προγραμμάτων με ειδικούς δείκτες και κριτήρια.
«Το σύνολο σχεδόν των εθνικών πολιτικών κοινωνικής φροντίδας δεν εντάσσεται σε κάποιο γενικό προγραμματισμό, ενώ στηρίζεται είτε σε αποσπασματικές και έντονα επιδοματικές πρακτικές, που δεν εγγυώνται κανένα ελάχιστο εισόδημα είτε σε αναπαραγωγικές διαδικασίες των πελατειακών πρακτικών», ανέφερε ο κ. Παπατόλιας.
Στο πλαίσιο αυτό, η νομαρχιακή αρχή επέλεξε μία σύγχρονη λύση, η οποία στηρίζεται στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, που είναι σε θέση να «σπάσουν» τα στεγανά της πληροφορίας και να ενισχύσουν την πρόσβαση των πολιτών στις κοινωνικές υπηρεσίες.
«Η διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών, ανέργων ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο κοινωνικά αποκλεισμένων, αναμένουμε να επιτευχθεί, κατ’ αρχάς, μέσω της δικτύωσης των φορέων κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι παρά το γεγονός ότι τα στελέχη των τοπικών κοινωνικών υπηρεσιών συγκροτούν ένα άτυπο δίκτυο δομών-υπηρεσιών, δεν επικοινωνούν και δεν συντονίζονται στη δράση τους και «έτσι δεν είναι δυνατή η εξεύρεση συγκεκριμένων και ολοκληρωμένων λύσεων, για κάθε ένα πολίτη χωριστά υπό τον τύπο ενός επεξεργασμένου ατομικού σχεδίου εξυπηρέτησης για τον κάθε επωφελούμενο πολίτη».
Σύμφωνα με τον κ. Παπατόλια, στόχος δεν είναι η δημιουργία μιας επιπλέον κοινωνικής υπηρεσίας, αλλά πρωτίστως η αξιοποίηση των υφιστάμενων δομών μέσω της διαδικασίας δικτύωσής τους.

«Κοινωνικός χάρτης»
Βασικός στόχος της λειτουργίας του Γραφείου θα είναι η διαμόρφωση ενός «κοινωνικού χάρτη», στον οποίο θα αποτυπώνονται, σε τοπικό επίπεδο τόσο οι ανάγκες των πολιτών για παροχή υπηρεσιών σε τομείς, όπως η προώθηση της απασχόλησης, η κοινωνική φροντίδα κλπ., όσο και η δυνατότητα κάλυψης από τις επιμέρους εξειδικευμένες δομές-υπηρεσίες.
«Ως κατακλείδα τονίζουμε ότι συστήνουμε το Γραφείο Ευρέσεως Εργασίας, προκειμένου να συμβάλλουμε με θετικές και συγκεκριμένες ενέργειες στην εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και δικαιωμάτων για όλους και στην άρση των εμποδίων για ένταξη ή επανένταξη στην αγορά εργασίας όλων των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων, αλλά και του κάθε ένα πολίτη ξεχωριστά και εξατομικευμένα», υπογράμμισε ο νομάρχης.
Στην οργανωτική δομή, τη στελέχωση και τη λειτουργία του Γραφείου αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας της Νομαρχίας Γιόλα Βαλατσού.
Όπως εξήγησε, το Γραφείο θα συσταθεί ως αυτοτελής οργανωτική μονάδα, η οποία θα υπάγεται και θα λογοδοτεί για τη λειτουργία της απ’ ευθείας στο Νομάρχη.
Θα οργανωθεί με τρόπο, ώστε να διαθέτει: χώρο υποδοχής και εξυπηρέτησης των πολιτών, χώρο για ατομική ή ομαδική συμβουλευτική και χώρο υλικοτεχνικά οργανωμένο, ανοικτό στο κοινό, που θα παρέχει, ενημέρωση από τον ημερήσιο Τύπο, πρόσβαση στο διαδίκτυο, καθώς και διευκολύνσεις τηλεφωνίας και τηλεομοιοτυπίας και άλλων βασικών διευκολύνσεων γραφείου, (π.χ. φωτοαντιγράφηση, εκτύπωση κλπ)
Η στελέχωσή του θα γίνει με βάση τις σύγχρονες τάσεις και τις πολιτικές της Ε.Ε. για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού.
Θα αποτελείται από δύο διοικητικούς υπαλλήλους και σε πρώτη φάση θα στελεχωθεί με δύο συμβούλους απασχόλησης (έναν κοινωνικό λειτουργό και έναν ψυχολόγο).
Στις υπηρεσίες του Γραφείου θα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η παροχή συγκεκριμένης βοήθειας για τη συγκέντρωση δικαιολογητικών ή άλλων εγγράφων σχετικά με μία προκήρυξη ή για τη συμπλήρωση μιας αίτησης για πρόσληψη ή για τη βελτίωση της παρουσίασης των βιογραφικών του στοιχείων.
Κάθε πολίτης θα μπορεί, επομένως, να επισκέπτεται το Γραφείο, να μελετά προκηρύξεις, να ενημερώνεται από το διαδίκτυο, να εξυπηρετείται με τα μέσα οργάνωσης του Γραφείου, σε ένα χώρο φιλικό και ανοικτό για όλους τους πολίτες.
Με ευθύνη των συμβούλων, θα επιχειρείται, για όποιον πολίτη το επιθυμεί, η διασύνδεση με πιθανούς εργοδότες, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία ταιριάσματος ανέργου – θέσης εργασίας.
Για την υλοποίηση των δράσεων, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΛ Βαγ. Ζαχαρόπουλος ανέφερε ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα γίνει προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού, για την προμήθεια εξελιγμένου ηλεκτρονικού συστήματος.
Εφόσον απαιτηθεί, θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με την ΕΚΠΟΛ, για την υποβοήθηση της λειτουργίας του Γραφείου Ευρέσεως Εργασίας, μέσα σε έξι μήνες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου