ΤΟΠΙΚΑ

Αγανάκτησε μέχρι και ο Γκαργκάνας

αγανάκτησε-μέχρι-και-ο-γκαργκάνας-851206

Στην ολιγοπωλιακή διάρθρωση ορισμένων αγορών προϊόντων, αλλά και στον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών, επέρριψε την ευθύνη για τον υψηλό πληθωρισμό ο απερχόμενος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκος Γκαργκάνας.
Παρουσιάζοντας έρευνα χθες της ΤτΕ, τόνισε ότι η αύξηση των κερδών των εμπορικών επιχειρήσεων ξεπερνά κατά πολύ αυτή της βιομηχανίας, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός στην Ελλάδα, σε σύγκριση με αυτόν της Ε.Ε., οφείλεται κατ αρχήν στα υπερβολικά περιθώρια κέρδους επιχειρήσεων που κατέχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά.
Ανεπαρκή για αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακρίβειας κρίνει ο κ. Γκαργκάνας τα κυβερνητικά μέτρα, παρατηρώντας ότι «με αγορανομικού χαρακτήρα μέτρα αντιμετωπίζονται μόνο τα συμπτώματα της ακρίβειας και όχι οι αιτίες της».
Για την πορεία της οικονομίας ο διοικητής της ΤτΕ, τόνισε ότι «δεν είναι καταδικασμένη σε στασιμότητα». Υπάρχει διέξοδος, αρκεί να «ληφθούν πιο δραστικά μέτρα». Είναι στο χέρι της κυβέρνησης να επαναφέρει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, μιλώντας χθες στην ΤτΕ, στην τελευταία του συνέντευξη με την ιδιότητα του διοικητή, μετά την παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «Προκλήσεις για τη νομισματική πολιτική σε έναν αλληλοεξαρτώμενο κόσμο», ο κ. Γκαργκάνας – η θητεία του οποίου λήγει το Σάββατο 14 Ιουνίου- εμφάνισε στοιχεία δείγματος 440 επιχειρήσεων, από τα οποία προκύπτει ότι το 2007 ο κλάδος του χονδρικού εμπορίου αύξησε κατά μέσον όρο τα κέρδη του κατά 82,1%, το λιανικό εμπόριο κατά 21,5% και το σύνολο του εμπορίου κατά 43,7%.
Στην αντίπερα όχθη η βιομηχανία αύξησε τα κέρδη της κατά 11%.
Συμπερασματικά, όπως ανέφερε, το πρόβλημα της ακρίβειας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, εντοπίζεται στον μεταπρατικό της χαρακτήρα, ενώ ο βιομηχανικός της τομέας συνθλίβεται από την μικρή αύξηση της παραγωγικότητας και τις υψηλές μισθολογικές αυξήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ που παρουσίασε ο κ. Γκαργκάνας, η παραγωγικότητα προβλέπεται ότι το 2008 θα αυξηθεί κατά 1,6%, ενώ οι συνολικές μισθολογικές δαπάνες των ιδιωτικών επιχειρήσεων (δηλαδή οι μισθοί και οι εργατικές εισφορές) εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 8,3% και το κόστος ανά μονάδα προϊόντος κατά 4,7%.
Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν, σύμφωνα με τον κ. Γκαργκάνα, ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός στην Ελλάδα, σε σύγκριση με αυτόν της Ε.Ε., οφείλεται κατ αρχήν στα υπερβολικά περιθώρια κέρδους επιχειρήσεων που κατέχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά, αλλά και στην πίεση που ασκεί το κόστος παραγωγής στις τιμές.
Εσχάτως, όπως είπε, ανέκυψαν και οι εξωγενείς παράγοντες, όπως η έκρηξη των τιμών του πετρελαίου και των ειδών διατροφής, οι οποίοι όμως επηρεάζουν αναλόγως και τους άλλους εταίρους μας.
Σχολιάζοντας τις γενικότερες οικονομικές εξελίξεις, ο κ. Γκαρκάνας εκτίμησε ότι η «ελληνική οικονομία δεν είναι καταδικασμένη να περιέλθει σε κατάσταση στασιμότητας, αρκεί να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα».
Συνέστησε να επιδειχθεί μεγαλύτερη έμφαση στην μείωση του πληθωρισμού, καθώς, όπως είπε, με αγορανομικού χαρακτήρα μέτρα αντιμετωπίζονται μόνο τα συμπτώματα της ακρίβειας και όχι οι αιτίες της.
Παράλληλα, προέτρεψε «να μελετηθεί το πλαίσιο λειτουργίας των λεγομένων κλειστών επαγγελμάτων, καθώς απολαμβάνουν εισοδήματα, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην κοινωνική τους συνεισφορά».
Ο κ. Γκαργκάνας επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι το μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και ο σχετικά υψηλός πληθωρισμός της Ελλάδας είναι παράγοντες που δεν είναι συμβατοί με την μακροπρόθεσμη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και με τη διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.
Για τα εσωτερικά της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Γκαργκάνας προέβλεψε ότι η θητεία του νέου διοικητή Γιώργου Προβόπουλου θα είναι καλή. Είπε ακόμα ότι ο ίδιος αφήνει κερδοφόρα την Τράπεζα, αναφέροντας ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους εμφανίζει αύξηση των κερδών της κατά 64%, στα 122 εκατ. ευρώ
Για το ασφαλιστικό των υπαλλήλων της ΤτΕ, ανέφερε ότι βρέθηκε τελικά κοινώς αποδεκτή λύση στο πλαίσιο της Επιτροπής που είχε συσταθεί για το σκοπό αυτό.
Πάντως, όπως τόνισε ο κ. Γκαργκάνας, οι προβλέψεις που είχε εγγράψει κατά το παρελθόν η ΤτΕ για την κάλυψη των μελλοντικών της υποχρεώσεων έναντι του Ταμείου Ασφάλισης των Υπαλλήλων της, οι οποίες αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, δεν πρόκειται να μεταφερθούν στο ΙΚΑ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου