ΤΟΠΙΚΑ

Ζωγραφικές Εικόνες από λιμάνια…

ζωγραφικές-εικόνες-από-λιμάνια-851206

Εικαστικό χρώμα προσδίδει στις εκδηλώσεις που πλαισιώνουν τον απόπλου της Αργούς, η
έκθεση ζωγραφικής της Εύας Διβάρη με θέμα: “Ναυπηγεία: εικόνες από τα λιμάνια” που εγκαινιάζεται σήμερα το βράδυ στις 20.30 στην Αποθήκη Β΄ του Τελωνείου Βόλου. Στο πνεύμα του απόπλου της «Αργούς» θα εκτεθούν έργα ζωγραφικής μεγάλων διαστάσεων και παράλληλα στον εξωτερικό χώρο της αποθήκης θα παρουσιαστεί η Εικαστική εγκατάσταση, εμπνευσμένη από τη ζωή του λιμανιού. Tα επιβλητικά σε όγκο ποντοπόρα πλοία, οι σκουριασμένες λαμαρίνες, τα ειδικά εξαρτήματα που παρουσιάζονται στην έκθεση αυτή, είναι κατάθεση ψυχής της Εύας Διβάρη, μνήμης και εμπειρίας λόγω της σχέσης της με το υγρό στοιχείο, τη θάλασσα. Η ελληνική ναυπηγική τέχνη, ο χώρος του ναυπηγείου και του λιμανιού είναι τα θέματα που κυριαρχούν, δίνοντας σάρκα και οστά σε κάθε σκέψη γύρω από τα στοιχεία της θάλασσας. Η ρεαλιστική σχεδόν απεικόνιση δένεται επιδέξια με την εκφραστικότητα των χρωμάτων σε ένα εντυπωσιακό σύνολο.
Επιπλέον οι παροπλισμένοι χώροι του Λιμανιού μετουσιώνονται σε χώρους σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής, συνάντησης και δημιουργικής συνεργασίας των πολιτών με μια έκθεση που αφορά όσο το δυνατόν περισσότερους, με την ενεργοποίηση από τον καλλιτέχνη ερασιτεχνικών ομάδων και πολιτιστικών οργανισμών της πόλης. Η πρόθεση είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο, όπου η προσωπική του μυθολογία συναντά τις δημιουργικές ανησυχίες των ανθρώπων που δεν ασκούν την τέχνη ως επάγγελμα. Η έκθεση θα περιλαμβάνει happenings και performances με τη συμμετοχή του κοινού. Η έκθεση συνοδεύεται με μουσική εκδήλωση μικρής διάρκειας (ροκ μουσική και νέα ακούσματα) και ποτό στον κήπο του Τελωνείου.
Η Έυα Διβάρη γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Φοίτησε στη Σχολή Δοξιάδη, με καθηγητές τους ζωγράφους Π. Ζουμπουλάκη και Δ. Μυταρά, τους χαράκτες Τ. Κατσουλίδη και Π. Γράβαλο, τους γλύπτες Γ. Παρμακέλη και Γ. Γεωργιάδη. Εργάστηκε ως γραφίστρια – μακετίστρια, εικονογραφώντας παράλληλα βιβλία και άλλα έντυπα. Ταξίδεψε δέκα χρόνια με εμπορικά πλοία ανά τον κόσμο, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις και το βλέμμα της, συνεχίζοντας να ζωγραφίζει. Πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Πειραιά, Κύπρο, Ισπανία. Πιο συγκεκριμένα Αίθουσα Τέχνης, Φάληρο (1994), αίθουσα τέχνης «Δημόκριτος», Αθήνα(1996), «Holiday» Ερέτρια (1997), Αίθουσα τέχνης «Κύκλος» Κύπρος (1998), αίθουσα τέχνης «αποκάλυψη» Κύπρος (1999), αίθουσα τέχνης «επιστροφή» Αθήνα (2001, 2003, 2004), Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά (2001), Αίθουσα Τέχνης Π.Ο.Ι.Α.Θ., Μικρολίμανο (2001), Αίθουσα τέχνης «Σελήνη» Αθήνα (2002), «Compass Art» Σκιάθος (2001), αίθουσα τέχνης Π.Ο.Ι.Α.Θ. Πειραιά (2001), Ευγενίδιο Ίδρυμα Αθήνα (2003), Αίθουσα τέχνης «Stavlos», Αθήνα (2003 & 2004), αίθουσα τέχνης «Artower Agora» Αθήνα (2005) και «Τρίτον» Πάλμα ντε Μαγιόρκα, Ισπανία (2006).
Από το 1995 και μετά συμμετείχε σε 30 ομαδικές εκθέσεις σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Κύπρο, Σκιάθο, Σπέτσες και αλλού. Για τα έργα της έχουν γράψει οι: Ντιάνα Αντωνακάτου, Αθηνά Σχινά, Μπία Παπαδοπούλου, Νίνα Βλάχου, Αυγουστίνος Ζενάκος, Ελένη Γαλάνη και άλλοι. Έργα της υπάρχουν σε δημόσιες συλλογές του Π. Φαλήρου, Πάφου της Κύπρου, Πειραιά, Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε πολλές εφημερίδες, καλλιτεχνικά, ναυτικά και εφοπλιστικά περιοδικά. Τη σημερινή έκθεση διοργανώνουν ο Δήμος Βόλου και το Τμήμα Εικαστικών του Καλλιτεχνικού Οργανισμού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου