ΤΟΠΙΚΑ

Πρεμιέρα… εφιάλτης για την Εθνική

πρεμιέρα-εφιάλτης-για-την-εθνική-851206

Σε εφιάλτη μετατράπηκε η πρεμιέρα της Εθνικής μας ομάδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Η Σουηδία επικράτησε 2-0, χάρη στα γκολ του Ιμπραϊμοβιτς (67’) με εκπληκτικό σουτ και του Χάνσον (72’), έπειτα από ασυνεννοησία της άμυνάς μας και λάθος εκτίμηση της φάσης από τον Αντώνη Νικοπολίδη. Καλύτερη η ομάδα του Λαρς Λάγκερμπακ, πήρε μια δίκαιη νίκη. Όλα τα λεφτά, πλέον, για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα το παιχνίδι με τη Ρωσία.
Σε ακόμη ένα ματς, ο Ότο Ρεχάγκελ διέψευσε τα προγνωστικά και προέβη σε μια έκπληξη στην αρχική ενδεκάδα. Αντί του Γιάννη Αμανατίδη, ο Γερμανός προτίμησε να ενισχύσει τα μετόπισθεν και με την είσοδο του Παρασκευά Αντζα μετέτρεψε το σύστημα σε 3-5-2 (3-1-4-1 όταν βγαίναμε μπροστά). Το σκεπτικό του για σφιχτή άμυνα επαληθεύτηκε. Εκ του αποτελέσματος και βάσει της εικόνας του πρώτου μέρους, ήταν εμφανής η διάθεση του να ρίξει όλο το βάρος στις επιθετικές αιχμές των Σουηδών, Ιμπραΐμοβιτς και Λάρσον. Με τους Δέλλα και Κυργιάκο, ως ένα σημείο η αποστολή εξετελέσθη…
Μόλις σε μία περίπτωση του πρώτου 45λεπτου, ο επιθετικός της Ιντερ κατάφερε να απειλήσει με κεφαλιά, αλλά ως εκεί. Επιθετικά, οι παίκτες του Ρεχάγκελ έδειξαν αδυναμία στην ανάπτυξη. Κατά διαστήματα και όποτε δεν πιέζονταν ψηλά από τους Σουηδούς, γυρνούσαν τη μπάλα μεταξύ κέντρου και άμυνας. Οι πέντε με δέκα πάσες ανάμεσα στους σέντερ μπακ μας, έδειχνε την αδυναμία να αναπτυχθούμε ορθολογικά. Πόσο μάλλον, όταν ο Κώστας Κατσουράνης δεν έπαιρνε πρωτοβουλίες και περιορίστηκε -ακριβώς -στο κέντρο (όταν βγαίναμε στην κόντρα εκείνος έμενε πίσω). Μπασινάς και Καραγκούνης έδειξαν διάθεση να ανοίξουν χώρους και να περάσουν κάθετες πάσες- τρύπες, αλλά η σωστή αμυντική τακτική του αντιπάλου δεν το επέτρεπε. Αξιοσημείωτο πως, σε όλο το πρώτο μέρος μόνο μια φορά καταφέραμε να πατήσουμε περιοχή, με τον Χαριστέα στην αρχή.
Ελλείψει του παίκτη που θα βγάλει την κόντρα, οι διεθνείς μας προσπαθούσαν με βαθιές μπαλιές και αλλαγές παιχνιδιού να ανοίξουν διαδρόμους. Μάταια, όμως… Αντιλαμβανόμενοι πως, το παιχνίδι δεν τους… πάει, η ομάδα του Ρεχάγκελ «αναλώθηκε» κυρίως σε γυρίσματα στην άμυνα. Οι επιστροφές γίνονταν, ως επί το πλείστον, στις περιόδους που το πρέσινγκ των Σκανδιναβών επίτασσε ηρεμία.. Με τη συμπλήρωση 45’ λεπτών αγώνα, τίποτα δεν άλλαξε και το σφύριγμα του διαιτητή Μπουζάκα έστειλε τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια ισόπαλες, χωρίς σκορ.
Στην επανάληψη, ο «εκλέκτορας» της Εθνικής επέλεξε να περάσει από την αρχή τον Γιώργο Σαμαρά, αντί του Φάνη Γκέκα. Στις σκέψεις του ήταν να δώσει ταχύτητα και τεχνική μπροστά, αλλά- από ότι φάνηκε εκ των υστέρων- τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα είχε μελετήσει…. Ναι μεν είχαμε μια σχετική κατοχή και τη πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά έλειπε και πάλι η τελική πάσα και τα στηρίγματα όταν ο επιθετικός της Μάντσεστερ Σίτι ανοιγόταν στα πλάγια. Όσο περνούσε η ώρα, η κόπωση έκανε την εμφάνισή της. Ο πρώτος που καταβλήθηκε από την κούραση ήταν ο, ίσως κορυφαίος παίκτης της Εθνικής μας, Γιώργος Καραγκούνης. Από μεριά του, ο Κατσουράνης συνέχισε να είναι «απών» από τον αγωνιστικό χώρο, πράγμα που ελαχιστοποίησε κατά πολύ τις επιθετικές μας προσπάθειες.
Οι Σουηδοί συνέχιζαν να αγωνίζονται έξυπνα. Έδιναν χώρο και περίμεναν την κατάλληλη στιγμή να βγουν στην αντεπίθεση. Ειδικά όταν το παιχνίδι έδειχνε να μας… πηγαίνει και τα χαφ ανέβαιναν μαζικά, ένα λάθος ήταν ικανό να «σκοτώσει» τα όνειρα και τις προσδοκίες μας. Πράγμα που τελικά συνέβη…Το ρολόι στο Βαλς Σίζενχαιμ του Σάλτσμπουργκ είχε φτάσει στο 67’, όταν με έναν εκπληκτικό συνδυασμό η μπάλα στρώθηκε στον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και εκείνος εξαπέλυσε μια… οβίδα και άνοιξε το σκορ. Πριν καν προλάβουν να κοπάσουν οι πανηγυρισμοί (72’), σε μια περίεργη φάση ο Χάνσον έκανε το 2-0 και ουσιαστικά «κλείδωσε» τη νίκη για την ομάδα του. Όπως είναι φυσικό, τα χρονικά περιθώρια είχαν στενέψει και δεν υπήρχαν τα αποθέματα να γυρίσει το παιχνίδι. Κακό ξεκίνημα, άσχημη εμφάνιση και ήττα, το αποτέλεσμα στην πρεμιέρα….
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΕΛΛΑΔΑ (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Δέλλας (70 Αμανατίδης), Κυργιάκος, Αντζας, Τοροσίδης, Σεϊταρίδης, Κατσουράνης, Μπασινάς, Γκέκας (46 Σαμαράς), Χαριστέας, Καραγκούνης
ΣΟΥΗΔΙΑ (Λαρς Λάγκερμπακ): Ίσακσον, Αλεξάντερσον (74 Στόορ), Νίλσον, Μέλμπεργκ, Χάνσον, Ντ.Άντερσον, Σβένσον, Βίλχελμσον (78 Ρόζενμπεργκ), Λιούνγκμπεργκ, Λάρσον, Ιμπραΐμοβιτς (71 Ελμάντερ).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου