ΤΟΠΙΚΑ

Υπό τους ήχους του «Αξιον Εστί» αποπλέι η Αργώ

υπό-τους-ήχους-του-αξιον-εστί-αποπλέ-851206

Υπό τους ήχους του Αξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου θα αναχωρήσει λίγο πριν τις 10 το πρωί του ερχόμενου Σαββάτου σε μία σεμνή τελετή η «Αργώ» το ταξίδι των 1.200 χιλιομέτρων με προορισμό της ακτές της Αδριατικής και τη Βενετία.
Ήδη για το σημαντικό αυτό γεγονός έρχονται την Πέμπτη το βράδυ στο Βόλο ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας και ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Κασσίμης, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την Ελληνική Κυβέρνηση αντίστοιχα. Οι κ.κ. Σιούφας και Κασσίμης θα είναι από τους επισήμους που θα συμμετέχουν και στην έναρξη των διήμερων εκδηλώσεων του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Αργοναυτική Εκστρατεία» που διοργανώνεται στο ξενοδοχείο « Ξενία» από την Ομάδα Φιλίας Ελλάδας – Γεωργίας της Ελληνικής Βουλής και του Δήμου Βόλου. Το Επιστημονικό Συνέδριο θα επαναληφθεί και τον ερχόμενο Οκτώβριο στη Γεωργία.
Χθες σε συνέντευξη που έδωσαν στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Απόστολος Φοινικόπουλος αναφέρθηκαν στον αγώνα δρόμου που γίνεται από τη Δημοτική Αρχή για τον απόπλου του πλοίου. Όπως είπαν μάλιστα την Πέμπτη το βράδυ ή την Παρασκευή το πρωί θα καταπλεύσει στο λιμάνι του Βόλου και το πλοίο συνοδείας, της εταιρίας HELLENIC SEAWAYS, προκειμένου την παραμονή του ταξιδιού οι κωπηλάτες να τοποθετήσουν στις καμπίνες του τις αποσκευές τους. Στο πλοίο συνοδείας στο οποίο θα ξεκουράζεται εκ περιτροπής το πλήρωμα, θα υπάρχει γιατρός και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε περίπτωση που χρειαστεί βοήθεια σε κάποιους από του κωπηλάτες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού που θα διαρκέσει 60 περίπου μέρες.
Ο Δήμαρχος Βόλου είπε ότι ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των ατόμων που θα επιβιβαστούν πάνω στο πλοίο συνοδείας, αν και ο αναλυτικός κατάλογος των ονομάτων ενδεχομένως να δοθεί στη δημοσιότητα μεθαύριο Πέμπτη, σε νέα συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί και πάλι στο Δημαρχείο του Βόλου και στην οποία τα μέλη της Επιτροπής με επικεφαλής τον υφυπουργό Εσωτερικών Θανάση Νάκο, θα αναφερθούν σε όλα τα προβλήματα και στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν για την υλοποίηση του ταξιδιού. Παράλληλα ο κ. Βούλγαρης είπε ότι από το Δήμο Βόλου καταβάλλονται προσπάθειες για την εξασφάλιση αδείας από τις εργασίες στις οποίες απασχολούνται οι κωπηλάτες, σημειώνοντας ότι για τις διευκολύνσεις που θα παράξουν οι εταιρίες του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα γίνει μία ειδική εκδήλωση στην οποία θα τιμηθούν για τη συμβολή τους στην αίσια έκβαση του εγχειρήματος.
Στα σημαντικά των όσων ανέφερε χθες ο Δήμαρχος Βόλου είναι ότι την περασμένη Παρασκευή εξέπνευσε η τελευταία προθεσμία που είχε δώσει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στο αντίστοιχο της Τουρκίας, επαναλαμβάνοντας ότι στο πρόσφατο δημοσίευμα της μεγάλης κυκλοφορίας τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ με τίτλο «Μία χειρονομία και ένα βέτο» απηχούνταν οι απόψεις του κυβερνώντος κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Δήμαρχος Βόλου στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ρωτήθηκε αν ήταν λάθος της Δημοτικής Αρχής που μετέθεσε το εγχείρημα στο Υπουργείο Εξωτερικών και όχι σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης, όπως υποστηρίζει η μείζονα μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Την εξωτερική πολιτική, είπε ο κ. Βούλγαρης, την ασκεί η εκάστοτε υπεύθυνη κυβέρνηση μίας χώρας. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, είπε ο Δήμαρχος Βόλου, στείλαμε επιστολή σε δεκαπέντε συνολικά Δημάρχους ισάριθμων τουρκικών πόλεων. Από αυτούς, πρόσθεσε, μας απάντησαν μόνον οι δέκα. Ανάμεσα σε αυτούς που δεν μας απάντησαν ήταν ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, ενώ υπήρχαν και Δήμαρχοι που απάντησαν ότι δεν τους ενδιαφέρει το εγχείρημά μας. Από πέρυσι το καλοκαίρι, πρόσθεσε ο κ. Βούλγαρης, όλο το φάκελο με την αλληλογραφία τον παραδώσαμε στην κ. Μπακογιάννη, προκειμένου το ΥΠΕΞ να εξαντλήσει όλη την πολιτική επιρροή του ώστε η τουρκική πλευρά να δώσει το «πράσινο φως» για το ταξίδι.
Ακόμη ο Δήμαρχος Βόλου απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις είπε ότι το επικοινωνιακό μέρος προβολής του ταξιδιού το έχει αναλάβει ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Βίκτωρας Ρέστης, ο οποίος σε συνεργασία με εταιρία επικοινωνίας έχει αναλάβει αυτή τη σημαντική παράμετρο του ταξιδιού. Ο κ. Βούλγαρης δεν απάντησε αν για το 2009 είναι προγραμματισμένο κάποιο νέο ταξίδι σε έναν άλλο προορισμό, σημείωσε ωστόσο ότι το επόμενο καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί ο νέος επιβατικός σταθμός (τέρμιναλ) του πολιτικού αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου, που μαζί με το Θεματικό Πάρκο θα συμβάλει τα μέγιστα στην παραπέρα προβολή της Αργούς. Είμαστε έτοιμοι, είπε ο κ. Βούλγαρης, να φέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο την πρόσληψη τεχνικοοικονομικού συμβούλου που θα διαμορφώσει τους όρους για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από ιδιώτες που θα χρηματοδοτήσουν την κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση του Θεματικού Πάρκου στο πάρκο του Πεδίον του Άρεως ( Πάρκο Αργοναυτών, Νεώσοικος και Κοσμόραμα). Το μόνο που μπορώ να πω για το Θεματικό Πάρκο αυτή τη στιγμή, είπε ο Δήμαρχος Βόλου, είναι ότι υπάρχει σημαντικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον.
Τέλος ο κ. Βούλγαρης είπε ότι για την Αργώ ετοιμάζονται μία σειρά από εκδηλώσεις και στα ελληνικά λιμάνια που θα προσεγγίσει το πλοίο καθοδόν για την Αδριατική, αφού ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τους Δημάρχους του Πειραιά, της Πάτρας και των Παξών, όπου προγραμματίζονται εκδηλώσεις και στις οποίες ενδεχομένως να παραβρεθεί και ο ίδιος ο Δήμαρχος Βόλου. Τέλος ο Δήμαρχος διευκρίνισε ότι με την ολοκλήρωση του ταξιδιού της Αργούς ολοκληρώνεται και η σύμβαση ανάμεσα στο Δήμο Βόλου, τη Δημοτική Τουριστική Επιχείρηση Βόλου και την επιστημονική ομάδα « Ναυδόμος».

Οι πολιτιστικές
εκδηλώσεις

Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων για την τελετή απόπλου της Αργούς, ξεκίνησε προχθές το βράδυ στην παραλία με την εκδήλωση «Σαλπάροντας με την Αργώ»… που ήταν Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Βόλου με σολίστ το Θωμά Σκοτίδα και τη Xριστίνα Iωαννίδη στο τραγούδι και το Γιάννη Πολίτη στο μπουζούκι. Η ενορχήστρωση και η Διεύθυνση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας ήταν του Γιώργου Καρυδάκη.
Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα στις 8 το βράδυ πάλι στην Παραλία του Βόλου με ένα « Μουσικό ταξίδι με την Ορχήστρα της Εστουδιαντίνας», που είναι μία συναυλία με τραγούδια από το χώρο της ελληνικής μουσικής παράδοσης και συνθέσεις του Ανδρέα Κατσιγιάννη. Eρμήνευσε η Αρετή Κετιμέ με τη συμμετοχή της Ασπασίας Στρατηγού.Σολίστ ήταν οι Σταύρος Κουσκουρίδας, Χρήστος Δασκαλόπουλος, Νίκος Μέρμηγκας, Γιάννης Καραμανιώλας και Δήμος Βουγιούκας.. Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί χθες το βράδυ αλλά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αναβλήθηκε για σήμερα το βράδυ
Οι επόμενες εκδηλώσεις που προγραμματίζονται από αύριο μέχρι και το Σάββατο είναι οι παρακάτω:
– Αύριο Τετάρτη ώρα: 20.30 στην Αποθήκη Β΄-Τελωνείο Βόλου,
«Ναυπηγεία: εικόνες από τα λιμάνια»Εγκαίνια έκθεσης έργων ζωγραφικής της Εύας Διβάρη
Την ίδια ώρα σε χώρους του Λιμανιού θα υπάρξει «Eικαστική εγκατάσταση» (Installation): Oι παροπλισμένοι χώροι του λιμανιού μετουσιώνονται σε χώρους σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής, συνάντησης και δημιουργικής συνεργασίας των πολιτών. Eικαστικά δρώμενα και παρουσιάσεις ερασιτεχνικών ομάδων με τον συντονισμό της Eύας Διβάρη.

– Μεθαύριο Πέμπτη ώρα: 21.00 στην παραλία του Βόλου «Από τον Πόντο στη σύγχρονη Ιωλκό». Πρόκειται για ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι στις περιοχές που ταξίδεψε η μυθική Aργώ με το χορευτικό συγκρότημα της Ένωσης Ποντίων Ν. Μαγνησίας και φιλοξενούμενο το Ποντιακό τμήμα του πολυβραβευμένου Πολιτιστικού Συλλόγου Kοπανού Aνθεμίων του N. Hμαθίας «H MIEZA».

– Την Παρασκευή 13 Ιουνίου στις 9 μ.μ. στην παραλία του Βόλου
«Θαλασσινά περάσματα – Χοροί και τραγούδια της θάλασσας». Mουσικοχορευτική παράσταση με το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου -Τρικεριώτικες φορεσιές- σε χορούς και τραγούδια από τις νησιώτικες περιοχές της χώρας μας και τη «Μουσική Ομάδα Κέρος» με σολίστ τον βιολιστή και ερευνητή της παραδοσιακής μουσικής Νίκο Οικονομίδη.

– Το Σάββατο 14 Ιουνίου στις 9 το πρωί στην παραλία του Βόλου
Απόπλους της «Αργούς»
• Τελετή του απόπλου
• Mουσικό κατευόδιο: Καλλιτεχνικό πρόγραμμα μικρής
διάρκειας με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου
Διεύθυνση Ορχήστρας: Ιωακείμ Μπαλτσαβιάς και σολίστ: Βασίλης Αγροκώστας και Χρήστος Παπάζογλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου