ΤΟΠΙΚΑ

Ανοίγει αυλαία η “Εξωραϊστική”

ανοίγει-αυλαία-η-εξωραϊστική-851206

Ανοίγει απόψε στις 9.30 μ.μ. η αυλαία των προβολών του “Σινέ-Μεσόγειος” που θα “φιλοξενηθούν” για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον θερινό κινηματογράφο της “Εξωραϊστικής”.
Ο κύκλος προβολών, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου, ανοίγει με την σημερινή προβολή του “Μαγικού Αυλού”, μιας θαυμάσιας ταινίας του Κένεθ Μπράνα που προσεγγίζει μοναδικά το μουσικό αριστούργημα του Μότσαρτ. Η ταινία παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Κένεθ Μπράνα, σενάριο Κένεθ Μπράνα, Στέφεν Φράι και πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Τζότζεφ Κάισερ, Έιμι Κάρσον, Ρενέ Παπ, Λιούμποβ Πέτροβα, Μπέντζαμιν Ντέιβις, Σίλβια Μόι, Τομ Ράντλ, Μπεν Άτλι, Βανέσα Άσμπι, Κιμ Μαρί Γουντχάουζ, Ρόντνι Κλαρκ
Ο εξαιρετικός Βρετανός σκηνοθέτης Κένεθ Μπράνα με το έργο του αυτό συνδυάζει δεξιοτεχνικά την Όπερα με τον Κινηματογράφο. Κρατάει τη θεατρική άποψη της όπερας, τα θεατρικά ντεκόρ, ακόμα και τους θεατρικούς ερμηνευτές (οι ηθοποιοί είναι λυρικοί τραγουδιστές και όχι σταρ του κινηματογράφου). Την ίδια στιγμή “σπάζει” τις θεατρικές σκηνές σε πλάνα. Αναλύει τα δραματικά στοιχεία και τις συγκρούσεις. Αφηγείται με ρεαλιστική κινηματογράφηση την ιστορία (πλάνα-ντεκουπάζ). Και ο “Μαγικός Αυλός”, με τη βοήθεια της θαυμάσιας μουσικής, απογειώνεται.
Ο “Μαγικός Αυλός” δεν είναι η πρώτη φορά που μεταφέρεται στον κινηματογράφο. Το 1975 ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν είχε φτιάξει το δικό του “Μαγικό Αυλό”, πιο στοχαστικό, πιο πολιτικοποιημένο, παρεμβαίνοντας στο λιμπρέτο και αλλάζοντας τις ιδιότητες κάποιων από τους ήρωες της όπερας, Ο Κένεθ Μπράνα δεν έκανε ιδεολογικές αλλαγές στο κείμενο, ούτε άλλαξε ρόλους στους ήρωες. Απλώς, μετέφερε το έργο μέσα στο χρόνο: Ο δικός του “Μαγικός αυλός” διαδραματίζεται στη διάρκεια του Α’ παγκοσμίου πολέμου, όπου ο νεαρός Ταμίνο ξεκινά ένα επικίνδυνο ταξίδι διάσωσης της αγαπημένης του Ταμίνα, κόρης της Βασίλισσας της Νύχτας, η οποία κρατείται αιχμάλωτη του σατανικού μάγου Σαράστρο. Οπλισμένος με αγάπη και ευγενή αισθήματα και με τη βοήθεια του συνοδοιπόρου του Παπατζένο και ενός μαγικού αυλού, ξεκινούν την πορεία τους σε ένα κόσμο όπου κυριαρχεί το σκότος…
Γυρισμένο “κατά παραγγελία” από το Peter Moores Foundation, το ίδρυμα του πλούσιου επιχειρηματία και μαικήνα των τεχνών (ειδικά της όπερας) Πίτερ Mουρς, αυτό το φιλμ δίνει μια νέα ανάγνωση στο περίφημο μουσικό έργο του Μότσαρτ. Ο συνδυασμός της animated εικόνας του κόσμου του παραμυθιού με εκείνες της πραγματικότητας, που παραπέμπουν στον Α’ Παγκόσμιο, είναι εύστοχος και προωθεί τα αντιπολεμικά και ανθρωπιστικά μηνύματα που στις μέρες μας φαντάζουν πιο επίκαιρα από ποτέ. Το έργο είναι βαθιά επηρεασμένο από τη φιλοσοφία και την ιδεολογία του Διαφωτισμού. “Έρχεται σαν δυνατές αχτίδες του ήλιου, που σβήνουν με τη λάμψη τους τα σκοτάδια”. Θεωρείται (και είναι) όπερα-πρόκληση για τους λυρικούς. Οι άξιοι καλλιτέχνες με τις υποδειγματικές ερμηνείες τους δημιουργούν μια ταινία-ορόσημο. Και ο θεατής, ακόμα και αν δεν είναι φανατικός λάτρης της όπερας, έχει μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσει ένα μεγαλειώδες θέμα και ακρόαμα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου