ΤΟΠΙΚΑ

Δεν αρκεί, φευ, το κρατικό… χαρτζιλίκι

δεν-αρκεί-φευ-το-κρατικό-χαρτζιλίκι-851206

Επειδή οι δύο νομοί που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κυριακάτικη επίσκεψη του Εγκέλαδου, Ηλείας και Αχαΐας, είναι ακριβώς εκείνοι που είχαν υποστεί και τις μεγαλύτερες καταστροφές στις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, ένα πράγμα μας μένει: Να ευχόμαστε και προσευχόμαστε, ώστε η τωρινή αποδοτικότητα της ελληνικής πολιτείας στην αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων, να μην είναι ανάλογης «αποτελεσματικότητας» όπως εκείνης με την «αποκατάσταση» των πυροπλήκτων.
Δυστυχώς, τα πρώτα δείγματα γραφής δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά. Διότι η πολιτεία μας, η κρατική μας μηχανή, εμφανίζεται να έχει πιαστεί στον ύπνο. Διαφορετικά θα έπρεπε να υπάρχει άμεσο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης ως προς τις επείγουσες ανάγκες. Όπως για παράδειγμα το πού θα διανυκτερεύσουν οι άνθρωποι των οποίων τα σπίτια έχουν πάθει ζημιές. Και δεν μιλάμε μόνο για τις ήδη σοβαρές ζημιές, αλλά και τις μικρότερες, που είναι εν δυνάμει επικίνδυνες, καθώς αναμένονται –και σε αυτό τουλάχιστον συμφωνούν όλοι οι ειδικοί επιστήμονες- ισχυροί μετασεισμοί.
Καλό είναι βέβαια το μέτρο της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης με τρεις χιλιάδες ευρώ, για όσους είδαν τα σπίτια τους να γκρεμίζονται. Αρκεί να μη λειτουργεί κατά την ψυχολογία του πατέρα εκείνου, που αντί να ασχοληθεί συστηματικά με τα προβλήματα των παιδιών του, πιστεύει ότι «καθαρίζει» με το να τους χορηγεί ένα έκτακτο «χαρτζιλίκι».
Το πρόσθετο αυτό κτύπημα, που θα γίνει δεινότερο ως εκ των συνεπειών των μετασεισμών, επιβάλει τη συνεχή και ολοκληρωμένη παρουσία του κράτους στις περιοχές αυτές.
Ούτε βεβαίως είναι δείγμα αποτελεσματικότητας της λειτουργίας της αυτοδιοίκησης το να περιφέρονται διάφοροι εκπρόσωποί της στα κανάλια απλώς διεκτραγωδώντας τα παθήματα των συμπολιτών τους, αντί να ενεργοποιούν μηχανισμούς αντιμετώπισης των συνεπειών του σεισμού.
Αλλά και εμείς, οι ευθυνόμενοι για την ενημέρωση, ας σεβασθούμε επιτέλους την σοβαρότητα της κατάστασης και ας βοηθήσουμε να επικρατήσει ψυχραιμία, που είναι το πρώτο απαραίτητο «φάρμακο» σε τέτοιες περιπτώσεις.
Ας περιορίσουμε τούτες τις ώρες την ενασχόλησή μας με τις προβλέψεις και τον πόλεμο μεταξύ σεισμολόγων, γεωφυσικών και άλλων επιστημόνων. Γιατί διαφορετικά θα επιφέρουμε άλλη μια καταστροφή στις τόσο δοκιμασμένες αυτές περιοχές. Δίνοντας την εικόνα ότι επέρχεται η… ισοπέδωσή τους, απλώς τις οδηγούμε σε οικονομικό αφανισμό, δεδομένου ότι σε μεγάλο βαθμό, ειδικά μετά την καταστροφή μεγάλου μέρους της γεωργικής παραγωγής, περιμένουν πολλά από τον τουρισμό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου