ΤΟΠΙΚΑ

Ο σεισμός στην Πελοπόννησο

ο-σεισμός-στην-πελοπόννησο-851206

Ενας ακόμη σεισμός συγκλόνισε προχθές την Πελοπόννησο. Οι πληγές αμέτρητες και, όσο περνούν οι μέρες, όλο και περισσότερο θα αποτυπώνονται ανάγλυφα όλες οι τεράστιες επιπτώσεις του Εγκέλαδου στην καθημερινή κοινωνικοοικονομική ζωή της Δυτικής Ελλάδος. Παράλληλα ο καταστροφικός σεισμός αναπότρεπτα παραπέμπει και στην περιοχή μας, η οποία παρουσιάζει την ίδια σεισμική επικινδυνότητα μαζί με μία πλειάδα άλλων περιοχών της χώρας μας.
Αποδεικνύεται από τον προχθεσινό σεισμό ότι τα καινούργια κτίρια, που κτίστηκαν με τον νέο αντισεισμικό κανονισμό του 2000, δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα σε ένα ισχυρό κτύπημα του Εγκέλαδου. Παλαιά ήταν στη συντριπτική τους πλειονότητα τα κτίρια που κατέρρευσαν, ενώ τεχνικοί προσθέτουν ότι οι καταρρεύσεις που σημειώθηκαν σε κτίρια που έγιναν μεταγενέστερα, με νεότερο αντισεισμικό κανονισμό, ενδέχεται να αφορούν σε προσθήκες που έγιναν εκ των υστέρων, χωρίς την απαιτούμενη άδεια προσθήκης και χωρίς τη συγκατάθεση των μηχανικών. Και είναι χιλιάδες αυτές οι περιπτώσεις, όπως μπορεί να γνωρίζει ο καθένας μας από το στενό και τον ευρύτερο κοινωνικό του περίγυρο. Πολλοί από μας μετά την έκδοση κάποιας οικοδομικής άδειας κάνουμε προσθήκες, αποφεύγοντας να πάρουμε τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις.
Αλλά υπάρχουν και άλλες συμπεριφορές που έχουν να κάνουν με τη νοοτροπία μας ως πολιτών και που πληρώνουμε συχνά τα επίχειρά τους. Συμπεριφορές οι οποίες έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι πληρώνουμε δεκάδες χιλιάδες για πολυτελή μπάνια, πλακάκια και πανάκριβα έπιπλα, όχι όμως για την απαραίτητη ενίσχυση του φέροντος οργανισμού. Από την άλλη οι αρμόδιοι των υπηρεσιών συνομολογούν ότι κανείς έλεγχος δεν γίνεται στα σιλοφόρα οχήματα που μεταφέρουν το έτοιμο σκυρόδεμα στις οικοδομές, ενώ από την άλλη μόλις τώρα ξεκινά το πρόγραμμα του αντισεισμικού ελέγχου όλων των κτιρίων, δημόσιων και ιδιωτικών, που θα προλαμβάνει τις καταστρεπτικές συνέπειες ενός νέου ισχυρού σεισμού. Συνέπειες που είναι απόρροια της καταπόνησης των κτιρίων από προηγούμενες σεισμικές δονήσεις και που αναπόφευκτα δημιουργούν προβλήματα στη σεισμική θωράκιση ενός κτιρίου. Αλλά και η μικροζωνική μελέτη που συντάχθηκε προ ετών για λογαριασμό της ΝΑΜ από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ελάχιστα πρακτικά οφέλη έχει επιφέρει στην κατασκευή των οικοδομών.
Εν κατακλείδι, αν προκύπτει κάτι από τον προχθεσινό σεισμό στην Πελοπόννησο, είναι το εξής: Τα περισσότερα κτίρια είναι καινούργια και ελάχιστοι κίνδυνοι ελλοχεύουν για πιθανή κατάρρευσή τους στο ενδεχόμενου ενός μεγάλου σεισμού στην περιοχή μας. Ωστόσο υπάρχουν και ορισμένα παλιά κτίρια μέσα στο κέντρο της πόλης, τα οποία δεν έχουν καταγραφεί από μηχανικούς, προκειμένου να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες τους τον κίνδυνο που διαγράφεται για την κατάρρευσή τους.
Σε άλλους Δήμους τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά, αφού είναι γνωστό στους πάντες ότι υπάρχουν ολόκληροι θύλακες από παλιά κτίρια, που ελλοχεύουν ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους. Γι ΄ αυτά δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένα μητρώο από τους οικείους Δήμους;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου