ΤΟΠΙΚΑ

Ροές νερού κάτω από τους πάγους

ροές-νερού-κάτω-από-τους-πάγους-851206

Ενα εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων λιμνών ανακαλύφθηκε κάτω από παγετώνες της Ανταρκτικής με τη βοήθεια δορυφορικών λέιζερ. Οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι από την ταχύτητα με την οποία γεμίζουν και αδειάζουν οι υπόγειοι θήλακες, ορισμένοι με έκταση εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Τα νέα στοιχεία ίσως μάλιστα βοηθήσουν τους επιστήμονες να προβλέψουν πώς το κάλυμμα πάγου της Ανταρκτικής αντιδρά στην παρατηρούμενη κλιματική αλλαγή. Η παγωμένη ήπειρος συγκεντρώνει το 90% του γλυκού νερού της Γης, και η ενδεχόμενη τήξη των πάγων θα προκαλούσε τεράστια άνοδο της στάθμης των ωκεανών.
Οι τελευταίες δορυφορικές παρατηρήσεις αποκαλύπτουν την ύπαρξη 100 υπόγειων λιμνών στη Δυτική Ανταρκτική, αναφέρουν στο περιοδικό Science ερευνητές της NASA και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.
Η κίνηση του νερού μέσα στο δίκτυο των λιμνών προκαλεί ανυψώσεις και καθιζήσεις στον υπερκείμενο πάγο, δραματικές μεταβολές που καταγράφηκαν από το διάστημα. Για παράδειγμα, μια λίμνη με μήκος 30 χλμ και πλάτος 10 χλμ που άδειασε απότομα προκάλεσε πτώση της επιφάνειας του πάγου κατά 9 μέτρα σε διάστημα 30 μηνών.
Η επικεφαλής της μελέτης, Χέλεν Φλίκερ, και οι συνεργάτες της ανέλυσαν δεδομένα του δορυφόρου ICESat της NASA για το διάστημα 2003-2006. Ο δορυφόρος εκπέμπει παλμούς λέιζερ, όπως ένα ραντάρ εκπέμπει ραδιοκύματα, και μετρά την ανακλώμενη ακτινοβολία για να δημιουργήσει έναν τοπογραφικό χάρτη της Ανταρκτικής.
Οι δορυφορικές παρατηρήσεις επιτρέπουν έτσι την εξέταση μεγάλων εκτάσεων πάγου, σε αντίθεση με παλαιότερες μελέτες που βασίζοντας σε γεωτρήσεις και είχαν έτσι περιορισμένη εμβέλεια.
Τα νέα στοιχεία, ελπίζουν οι επιστήμονες, θα επιτρέψουν τη δημιουργία μοντέλων στον υπολογιστή της συμπεριφοράς του καλύμματος πάγου της Ανταρκτικής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου