ΤΟΠΙΚΑ

Ο «Ξενοκράτης» στη Μαγνησία…

ο-ξενοκράτης-στη-μαγνησία-851206

Ο προχθεσινός μεγάλος σεισμός στην Πελοπόννησο επανέφερε τον εφιάλτη του Εγκέλαδου και ξύπνησε μνήμες και στη Μαγνησία. Αναπόφευκτα επομένως πολλοί είναι εκείνοι που από χθες διερωτώνται ποια είναι τα μέτρα και οι ενέργειες που θα γίνουν από την πλευρά των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της Νομαρχίας σε περίπτωση που λάβει χώρα μια ανάλογη φυσική καταστροφή στην περιοχή μας.
Όπως τονίζει ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας κ. Χαράλαμπος Τσαμπάζης, η ΝΑΜ επικαιροποιεί συχνά – πυκνά το Σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ βάσει του οποίου καταρτίζεται το Μνημόνιο Ενεργειών – Σχέδιο Έκτακτων Αναγκών.
Σύμφωνα με αυτό προβλέπονται ενέργειες που γίνονται πριν από το σεισμό αλλά και μετά το σεισμό.
Σύμφωνα με το Σχέδιο που έχει στα συρτάρια της η Πολιτική Προστασία της ΝΑΜ, η Διεύθυνση Πολεοδομίας της Νομαρχίας είναι επιφορτισμένη με τις παρακάτω ενέργειες πριν το σεισμό:
– πρόβλεψη ελεύθερων χώρων συγκέντρωσης πληθυσμού κατά συνοικίες (όχι παραλίες, λιμάνια και επικλινή πρανή). Στην ίδια ενότητα το Σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι χώροι που περικλείονται από κτίρια και χώρους με στενούς δρόμους, που μακροσκοπικά χαρακτηρίζονται αναξιόπιστοι.
– Επίσης στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας είναι η πρόβλεψή της για τη διαφυγή από προσπελάσιμη και αξιόπιστη οδό σε περίπτωση που απαιτείται εκκένωση, μία πρόβλεψη που πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, ενώ στο ίδιο Σχέδιο προβλέπεται η συμμετοχή στη συγκρότηση συνεργείων για τις αυτοψίες στα κτίρια και πάλι σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών.
Σύμφωνα με το Σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ μετά το σεισμό οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν είναι οι παρακάτω:
– Άμεσος έλεγχος των κτιρίων ζωτικής σημασίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της ΝΑΜ, καθώς και ο έλεγχος σε κατοικίες ιδιωτών.
Επίσης το Σχέδιο προβλέπει και την εμπλοκή της Διεύθυνσης Εμπορίου πριν και μετά το σεισμό.
– Πριν το σεισμό η Διεύθυνση Εμπορίου της ΝΑΜ είναι επιφορτισμένη με τη σύνταξη μητρώου ανθρώπινου δυναμικού – καταστημάτων παρασκευής και πώλησης – αποθηκών, καθώς και σχέδιο για την πρόβλεψη σχεδίου διανομής τροφίμων σε συντονισμό με την Αστυνομία και τις Επιτροπές Πολιτών.
Μετά το σεισμό οι ενέργειες με τις οποίες είναι επιφορτισμένη η Διεύθυνση Εμπορίου της ΝΑΜ είναι οι παρακάτω σε συνεργασία με την Αστυνομία και με τις Επιτροπές Πολιτών:
– Οργάνωση διανομής τροφίμων, ορισμός υπαλλήλων υπεύθυνων για τη διανομή τροφίμων, μεταφορά τροφίμων και καθορισμός του ωραρίου εργασίας διανομής των τροφίμων.
Σε ό,τι αφορά στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών, το Σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ προβλέπει την τήρηση μητρώου οδηγών – οχημάτων του Δημοσίου, Οργανισμών και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και πρόβλεψη τροφοδοσίας με καύσιμα, ενώ μετά το σεισμό οι ενέργειες προβλέπουν την αποκατάσταση αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου