ΤΟΠΙΚΑ

Επίθεση Παπατόλια κατά του π. Νομάρχη

επίθεση-παπατόλια-κατά-του-π-νομάρχη-851206

Για οφειλές στον ΕΟΜΜΕΧ, το κτίριο Καπνού και το φράγμα «Μαυρομάτι»

Σφοδρή επίθεση στον προκάτοχό του από τον νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια, λίγες ημέρες μετά τις επισημάνσεις του πρώτου για την αξιοποίηση του κτιρίου Καπνού, για τις οφειλές ενοικίων για την ΑΝΕΜ, καθώς και για το «καμπανάκι» που έκρουσε για το έργο του φράγματος Μαυρομάτι.
Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου με τον αντινομάρχη Ηλ. Ξηρακιά, ο κ. Παπατόλιας απέδωσε στον κ. Πρίντζο απέλπιδα προσπάθεια να ωραιοποιήσει την περίοδο της θητείας του για να διασφαλίσει, όπως είπε, την υστεροφημία του και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το γεγονός ότι η Μαγνησία ήταν ο τελευταίος νομός της Θεσσαλίας σε απορροφητικότητα πόρων με ποσοστό που άγγιζε το 30% στο τέλος του 2006.
«Κατανοούμε όλοι μας ότι είναι ένα στοίχημα η υστεροφημία. Δεν επιτρέπεται όμως κανείς να θυσιάζει στο βωμό της υστεροφημίας την ίδια την πραγματικότητα, να κάνει το άσπρο μαύρο και με παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση της πραγματικότητας να προσπαθεί να πείσει. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Η κινδυνολογία έχει φτάσει πλέον σε οριακό σημείο και οι όψιμες οδηγίες του τέως νομάρχη μόνο ως υποκρισία και ως φαρισαϊσμός θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν», δήλωσε ο κ. Παπατόλιας.

Οι οφειλές

Για τις οφειλές 500.000 ευρώ προς τον ΕΟΜΜΕΧ από τα ενοίκια της ΑΝΕΜ, ζήτημα που ανέδειξε ο κ. Πρίντζος, ο νομάρχης ανέφερε ότι στην παρούσα φάση που τίθεται πιθανόν να αποδυναμώσουν τις διεκδικήσεις της Νομαρχίας απέναντι στον Οργανισμό για παραχώρηση του κτιρίου.
Δηλώνοντας έκπληκτος από την αναφορά του κ. Πρίντζου για δήθεν οφειλές 500.000 ευρώ της ΑΝΕΜ προς τον ΕΟΜΜΕΧ για μισθώματα, ο κ. Παπατόλιας ανέφερε ότι: σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται οφειλές προς τον ΕΟΜΜΕΧ 500.000 ευρώ, οι οφειλές δεν αφορούν την ΑΝΕΜ, αλλά τη Νομαρχία Μαγνησίας και οι οφειλές προκύπτουν από τη σύμβαση μεταξύ ΕΟΜΜΕΧ και Νομαρχίας, η οποία συνήφθη κατά το παρελθόν και τα χρέη γεννήθηκαν επί θητείας του κ. Πρίντζου.
Ο κ. Παπατόλιας ενημέρωσε ότι για πρώτη φορά τέθηκε από τη σημερινή νομαρχιακή διοίκηση στον ΕΟΜΜΕΧ εγγράφως ο διακανονισμός της οφειλής, ζητώντας τον προσδιορισμό σε νέα βάση. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει εγείρει ενστάσεις για το περιεχόμενο των συμβατικών αυτών υποχρεώσεων.
Όπως εξήγησε, «θεωρούσαμε υπερβολικό το μηνιαίο μίσθωμα σε σχέση με τη θέση του ακινήτου, θεωρήσαμε λανθασμένο τον χρόνο έναρξης της υποχρέωσης για καταβολή μισθωμάτων και τρίτον διότι πιστεύουμε ότι το ποσό αυτό θα έπρεπε να συμψηφιστεί με τα οφειλόμενα για το πραγματικό κόστος της κατασκευής του κτιρίου.»
Οι διεκδικήσεις από τον ΕΟΜΜΕΧ ξεκίνησαν από τον Ιούλιο του 2005 και ο νομάρχης διερωτήθηκε γιατί ο προκάτοχός του δεν κατέβαλε μισθώματα, ενώ ερώτημα προς τον πρώην νομάρχη αποτελεί εάν συμφωνεί σήμερα στην κοινή διεκδίκηση για την παραχώρηση του κτιρίου από τον ΕΟΜΜΕΧ στη Νομαρχία.

Τι κτίριο Καπνού

Για το κτίριο Καπνού και τα «παράπονα του κ. Πρίντζου» ότι του ασκήθηκε άδικη κριτική προεκλογικά για την απόφασή του να στεγάσει παραδοσιακές και πολυσύχναστες λειτουργίες και υπηρεσίες της Νομαρχίας, που θα επιβάρυναν το κυκλοφοριακό και την ποιότητα ζωής, καθώς και την αναφορά του ότι πρόθεσή ήταν πρώτα να επισκευαστεί το παλιό κτίριο και μετά να αποφασιστεί ποιες υπηρεσίες θα μεταφέρονταν, ο κ. Παπατόλιας έκανε λόγο για παραπληροφόρηση και χονδροειδές ψέμα.
Παρέπεμψε δε σε απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου από την οποία προκύπτει ότι είχαν οριστεί οι υπηρεσίες που θα μεταστεγάζονταν στο κτίριο Καπνού.
Εξήγησε ότι μιλώντας για «χονδροειδές ψέμα» δεν θέτει ζήτημα προσωπικής αξιοπιστίας, αλλά πολιτικής αξιοπιστίας και επισήμανε ότι η παράταξή του αποφεύγει δημόσια σχόλια για τον χαρακτήρα των πολιτικών αντιπάλων, διότι είναι αντιδεοντολογικά και αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση από τα μεγάλα και σοβαρά πολιτικά ζητήματα.
Άλλωστε, «όταν μας ενοχλεί ο χαρακτήρας, αυτό δεν είναι παρά μια ζωντανή απόδειξη και έμμεση ομολογία της πολιτικής μας αδυναμίας», ήταν η αιχμή για σχόλια του κ. Πρίντζου.
«Η αλήθεια –είπε ο νομάρχης- είναι ότι στις 20 Οκτωβρίου 2005 είχε αποφασιστεί και ενταχθεί στην προμελέτη η μεταφορά στο κτίριο Καπνού, μεταξύ άλλων υπηρεσιών, της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, της Διεύθυνσης Αλιείας, του ΚΕΠ, της Αγροφυλακής κλπ. Δεν είναι αυτό μεταφορά βασικών υπηρεσιών της Νομαρχίας στο κέντρο της πόλης; Πού είναι η άδικη κριτική;»

«Μαυρομάτι»

Για το φράγμα Μαυρομάτι και τις επισημάνσεις του κ. Πρίντζου ότι το έργο κινδυνεύει , ο κ. Παπατόλιας απάντησε: «Εάν κάτι κινδυνεύει από τις παρατηρήσεις του τέως νομάρχη, αυτό είναι η αλήθεια, η αξιοπιστία και η σοβαρότητα στην ενημέρωση.
Οι τετραθλητές της απορροφητικότητας θα έπρεπε να είναι καλύτερα ενημερωμένοι, ώστε να καλύψουν τις αστοχίες του παρελθόντος πάνω σε αυτά τα ζητήματα.
Με δεδομένο ότι η σύμβαση υπεγράφη τον Μάρτιο του 2007, προκύπτει ότι συμβατικά το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί Νοέμβριο του 2008.
Αναρωτιέται κανείς. Τώρα διαπίστωσε ότι οι προθεσμίες ήταν ασφυκτικές ή μήπως τώρα το παραδέχθηκε; Το γνώριζε ότι δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση του έργου εντός των προθεσμιών του 3ου ΚΠΣ; Εάν το γνώριζε από την αρχή γιατί μιλάει τώρα για καθυστερήσεις και κινδυνολογεί; Εάν δεν το γνώριζε γιατί είχε προνοήσει να χαρακτηριστεί ως έργο γέφυρα; Απόλυτη σύγχυση τον διακατέχει.»
Σύμφωνα με τον κ. Παπατόλια, η νομαρχιακή αρχή διαπίστωσε από την πρώτη στιγμή ότι για μια σειρά από έργα δεν πληρούνταν οι βασικές και απαραίτητες προϋποθέσεις για την υλοποίησή τους, με βασικότερο ότι δεν υπήρξε μέριμνα για τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις.
Σχετικά με την αναφορά του κ. Πρίντζου για καθυστέρηση στην επιλογή τεχνικού συμβούλου για το φράγμα Μαυρομάτη, ο νομάρχης επισήμανε ότι ο προκάτοχός του απέκρυψε το γεγονός ότι μετά την εγκατάσταση του αναδόχου χρειάστηκε να εκδοθούν άδειες για δημιουργία λατομείου, να παρακαμφούν οι αντιδράσεις των κατοίκων, να συζητηθούν οι ενστάσεις των αναδόχων, ώστε το έργο να συνεχίζεται απρόσκοπτα. Αυτή είναι η αλήθεια.
Υπεραμύνθηκε δε των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν για την επιλογή τεχνικού συμβούλου στο έργο, λέγοντας ότι «εάν ακολουθούσαμε τις συμβουλές του κ. Πρίντζου και αφήναμε να εξελιχθούν οι ενστάσεις στη διαδικασία επιλογής του συμβούλου, μέχρι σήμερα δεν θα είχε ακόμη επιλεγεί ο τεχνικός σύμβουλος. Θα την πατούσαμε, όπως την είχε πατήσει η προηγούμενη Νομαρχιακή Αρχή με τη μελέτη Σκλήθρου – Κεραμιδίου, που κράτησε δύο χρόνια και τελικά ματαιώθηκε. Δεν διδάχθηκε από αυτή την πικρή εμπειρία ο κ. Πρίντζος;»
Παράλληλα, όπως πρόσθεσε, λύθηκαν για σειρά άλλων μεγάλων προβλημάτων και τεχνικών θεμάτων, που θα έπρεπε να είχαν επιλυθεί κατά το στάδιο της μελέτης –επί των ημερών του κ. Πρίντζου.
Τέλος, ο κ. Παπατόλιας σχολίασε:
«Ο τέως νομάρχης δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις περιοδείες του, διότι παρατήρησε ότι μετά τις επισκέψεις του κάτι κινείται στα έργα.
Πράγματι τώρα που η κατασκευή όλων αυτών των έργων έχει δρομολογηθεί, οι επισκέψεις αυτές αφορούν μόνο στον ίδιο τον κ. Πρίντζο και κανέναν άλλον στο νομό. Είναι επισκέψεις κατόπιν εορτής.
Γιατί άραγε δεν έκανε αυτές τις επισκέψεις και πέρυσι, όταν δίναμε τον αγώνα με τους δημάρχους για να πείσουμε τους κατοίκους να συμφωνήσουν στην κατασκευή των έργων πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι απαλλοτριώσεις που δυστυχώς ο ίδιος δεν φρόντισε να έχουν προηγηθεί. Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα…»
Ο αντινομάρχης Ηλ. Ξηρακιάς πρόσθεσε ότι ο κ. Πρίντζος δεν «αγωνίστηκε» για την ένταξη του φράγματος Μαυρομάτι, διότι το βρήκε, όταν ανέλαβε, μέσα στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και έπρεπε ταχύτατα να πιέσει τους μελετητές να ολοκληρώσουν τη μελέτη, ώστε να δημοπρατηθεί έγκαιρα.
Ο κ. Ξηρακιάς ανέφερε ότι το έργο καθυστέρησε να μελετηθεί, δεν είχε τεχνικό σύμβουλο που θα συμμετείχε στη διαδικασία και θα έλυνε προβλήματα, οπότε η μελέτη εγκρίθηκε και το έργο δημοπρατήθηκε το 2006.
Για το κτίριο Καπνού, συμπλήρωσε ότι η νέα νομαρχιακή αρχή ποτέ δεν είπε ότι δεν θα αξιοποιούσε αυτό το κτίριο και ανέφερε ότι ήδη μεταφέρθηκε η Διεύθυνση Εμπορίου.
Ο κ. Ξηρακιάς δήλωσε ότι η νομαρχιακή αρχή θα αξιοποιήσει την έγκριση της μελετοκατασκευής του ΥΠΕΧΩΔΕ, για να εξοικονομηθούν πόροι και χρόνος, αν και τάχθηκε κατά του συστήματος, καθώς αφήνει περιθώρια παρεμβάσεων από τις επιτροπές αξιολόγησης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου