ΤΟΠΙΚΑ

Αγωνία για μεγάλους μετασεισμούς μετά τα 6,5 Ρίχτερ στην Ανδραβίδα

αγωνία-για-μεγάλους-μετασεισμούς-μετ-851206

Ο υπουργός Επικρατείας κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος ανακοίνωσε μετά το πέρας της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου χθες για την αποκατάσταση των ζημιών στις σεισμόπληκτες περιοχές, τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τους σεισμόπληκτους.
Ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι για τις άμεσες ανάγκες θα καταβληθούν 3.000 ευρώ σε όσους κατέρρευσαν οι οικίες τους ή κρίνονται κατεδαφιστέες ή κρίνονται επισκευάσιμες, αλλά είναι μη κατοικήσιμες.
Θα δοθούν, επίσης, 10.000 ευρώ για την οικοσκευή σε αυτούς που οι οικίες τους κατέρρευσαν ή κρίνονται κατεδαφιστέες. Επίσης, για την ανακατασκευή ή την επισκευή των οικιών τις δαπάνες αναλαμβάνει το κράτος δωρεάν. Ανεξάρτητα αν τα σπίτια αυτά γκρεμίστηκαν, θα γκρεμιστούν ή κρίνονται επισκευάσιμα.
Ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι για τις 3.000 ευρώ οι σεισμοπαθείς πρέπει να καταθέσουν αίτηση μόνο στην Αγροτική Τράπεζα με την ταυτότητά τους, τη βεβαίωση του δημάρχου ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι και βεβαίωση της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων ότι το σπίτι έχει υποστεί ζημιές και δεν είναι κατοικήσιμο.
Οι μόνιμοι κάτοικοι που υπάγονται και στις δυο κατηγορίες δικαιούνται τα βοηθήματα των 3.000 και 10.000 ευρώ.
Για τους μη μόνιμους κατοίκους θα ισχύσει, επίσης, το μέτρο της δωρεάν ανακατασκευής ή επισκευής των σπιτιών με δαπάνες του κράτους.
Μέτρα για τις επιχειρήσεις στις σεισμόπληκτες περιοχές ανάλογα με αυτά των πυροπαθών περιοχών του καλοκαιριού θα ανακοινώσει το προσεχές διάστημα το υπουργείο Οικονομίας.
Ο κ. Ρουσόπουλος είπε ακόμη ότι το υπουργείο Εσωτερικών χορήγησε έκτακτο βοήθημα 200.000 ευρώ στις νομαρχίες Αχαΐας και Ηλείας και από 150.000 ευρώ στους σεισμόπληκτους δήμους.
Νωρίτερα ο υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, αναφερόμενος, στη συνέχεια, στην αντιπαράθεση των σεισμολόγων, τόνισε ότι ο δημόσιος διαπληκτισμός θίγει την αξιοπιστία τους και ότι δεν έχει έρθει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου καμία μελέτη για πρόγνωση σεισμών.
“Δεν υπάρχει πρόγνωση σεισμών, πουθενά στον κόσμο” ανέφερε ο κ. Σουφλιάς. “Καλό θα ήταν αυτές οι μελέτες να δίνονται και στην πολιτική ηγεσία”, αποκαλύπτοντας ότι μέχρι τώρα έχει στείλει στο γραφείο του μελέτη μόνο η ομάδα του κ. Παπαζάχου. “Δεν υπάρχει ανησυχία, αλλά είμαστε σε επιφυλακή”, κατέληξε.

Αγωνία
Χιλιάδες κάτοικοι της βορειοδυτικής Πελοποννήσου ξενύχτησαν στους δρόμους ή σε σπίτια συγγενών μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,5 Ρίχτερ, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό δεκάδων, καθώς και εκτεταμένες υλικές ζημιές στην Ηλεία και την Αχαΐα. Μετά το πλήγμα του Εγκέλαδου, επικρατεί αγωνία για τους αναμενόμενους ισχυρούς μετασεισμούς.
Πρώτο θύμα του σεισμού ήταν ο 55χρονος Ανδρέας Μπακούλιας, ο οποίος καταπλακώθηκε από στέγη στην Κάτω Αχαγιά, ενώ λίγη ώρα αργότερα τραυματίστηκε η 80χρονη Μαρίνα Πετροπούλου, η οποία κατέληξε από ανακοπή καρδιάς. Συνολικά 214 άνθρωποι προσήλθαν στο νοσοκομείο με τραυματισμούς. Από αυτούς, 21 εισήχθησαν και παραμένουν για νοσηλεία, ενώ σε τρεις περιπτώσεις, που αφορούν κατάγματα στα άκρα, οι ασθενείς χειρουργήθηκαν.
Περισσότερα από δεκαπέντε χωριά στην Αχαΐα και την Ηλεία έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, ενώ κάτοικοι που έμειναν άστεγοι είτε φιλοξενήθηκαν σε σπίτια συγγενών σε άλλες περιοχές, είτε οδηγήθηκαν σε ξενοδοχεία. Οι περιοχές που μετρούν τις μεγαλύτερες πληγές είναι η Κάτω Αχαγιά, το Σανταμέρι, η Φώσταινα, το Πέτα, ο Αγιος Στέφανος, οι Πόρτες, καθώς και ο Δήμος Βαρθολομιού.
Ζημιές σημειώθηκαν ακόμη και στο κέντρο της Πάτρας, αλλά και στο Αγρίνιο και τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Εκτός λειτουργίας λόγω ρωγμών ετέθη ο πύργος ελέγχου στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας, αλλά λειτουργεί ο εφεδρικός. Ζημιές έχει υποστεί και το κτίριο του Οργανισμού Λιμένος Πάτρας το οποίο δεν λειτουργεί.
Κλειστά παρέμειναν χθες τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια στην Αχαΐα, καθώς και το ΤΕΙ Πατρών. Το Πανεπιστήμιο Πατρών θα μείνει κλειστό και σήμερα. Κλειστά τα σχολεία και στον Νομό Ηλείας.
Η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησαν σε πιστωτικές διευκολύνσεις για τις επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται στις πληγείσες περιοχές Ηλείας και Αχαΐας. H ΟΤΟΕ ανέστειλε την προγραμματισμένη για την Παρασκευή 24ωρη απεργία.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ανδραβίδα, και στην οποία προέδρευσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, αποφασίστηκε να κηρυχθούν σεισμόπληκτοι οι δύο νομοί.
Ο κ. Παυλόπουλος ανακοίνωσε την έκτακτη ενίσχυση τόσο των δύο νομαρχιών Ηλείας και Αχαΐας, όσο και των Δήμων, οι οποίοι έχουν πληγεί, ώστε να μπορέσουν να κάνουν τις πρώτες εργασίες καθαρισμού δρόμων και άλλων υποδομών, αλλά και την ενίσχυση ανθρώπων που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη.
Όσον αφορά στη στέγαση των σεισμοπλήκτων, ο Προκόπης Παυλόπουλος ανακοίνωσε ότι τα πρώτα κοντέινερ έχουν ήδη ξεκινήσει για τις σεισμόπληκτες περιοχές και ως την Παρασκευή θα έχουν φθάσει όλα τα απαραίτητα κοντέινερ.
Από τις Ένοπλες Δυνάμεις εστάλησαν 6 αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, η κινητή ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών, δύο σούπερ πούμα, ένα σινούκ, ένα ελικόπτερο, σκηνές και κουβέρτες.
Επίσης δίνεται 7ήμερη ειδική άδεια σε όλο το στρατιωτικό προσωπικό που κατάγεται από τις σεισμόπληκτες περιοχές.
Από τον τομέα της Παιδείας, μετέβη άμεσα στην περιοχή ο υφυπουργός κ. Λυκουρέντζος, ενώ κλιμάκιο του ΟΣΚ ξεκίνησε ελέγχους με 36 μηχανικούς.
Από το Υπουργείο Μεταφορών έγινε γνωστό ότι αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη σιδηροδρομική γραμμή Πάτρα-Κάτω Αχαΐα, ενώ δεν υπήρξε πρόβλημα στα αεροδρόμια Κεφαλονιάς και Ζακύνθου καθώς και στα κτίρια των ΕΛΤΑ.
Από το Υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρθηκε ότι έγινε διακοπή στη βιομηχανική περιοχή της Πάτρας, λόγω βλάβης σε υποσταθμό.
Από το Υπουργείο Δικαιοσύνης έγινε γνωστό ότι το κατάστημα κράτησης Αγ. Στεφάνου έχει υποστεί μικροζημιές, ενώ δεν υπάρχει πρόβλημα στα σωφρονιστικά καταστήματα Τρίπολης, Ναυπλίου, Άμφισσας και στις αγροτικές φυλακές Τίρυνθας.
Αντίθετα στο Δικαστικό Μέγαρο Πατρών διαπιστώθηκαν πολύ σοβαρές ζημιές και ενδεχομένως να μείνει κλειστό για μερικές ημέρες.
Σε ό,τι αφορά στους αρχαιολογικούς χώρους δεν υπήρξαν ζημιές σε μουσεία και μνημεία, με εξαίρεση στο Άστρος Κυνουρίας.
Η πρώτη καταγραφή για μεγάλο σεισμό στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο υπάρχει από το 1752 με μέγεθος 6,8 Ρίχτερ. Το 1821 καταγράφηκε ο μεγαλύτερος σεισμός που χτύπησε ποτέ την περιοχή (6,9 Ρίχτερ) και στη συνέχεια το 1873, το 1939 και το 1988 ακολούθησαν άλλες τρεις ισχυρές δονήσεις με μεγέθη 6,6, 6,3 και 6 R, αντίστοιχα.
Σε όλους τους παραπάνω μεγάλους σεισμούς οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές ήταν πάντα περιορισμένες, σε σχέση με τα μεγέθη και με δεδομένο ότι όλοι σεισμοί, όπως και εκείνος της Κυριακής, ήταν όλοι επιφανειακοί. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τους κατοίκους έσωσε η σύσταση του υπεδάφους.

Μετασεισμοί
Η δόνηση της Κυριακής ήταν επιφανειακή, με εστιακό βάθος περίπου 10 χιλιόμετρα, γεγονός που σημαίνει, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ότι αναμένεται έντονη μετασεισμική δραστηριότητα. Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί 14 με 15 μετασεισμοί της τάξεως των 3,5 με 4,6 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, με δεδομένο ότι ο κύριος σεισμός ήταν 6,5 Ρίχτερ, οι μετασεισμικές δονήσεις μπορεί να φθάσουν έως και τα 5,9 με 6 Ρίχτερ.
«Θα ήταν μεγάλη η έκπληξη να μην συμβεί ένας ισχυρός μετασεισμός», δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γιώργος Σταυρακάκης.
O πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν υπάρχει κάτι το ασυνήθιστο στην εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας. Δεν συμβαίνει πάντοτε ισχυρός μετασεισμός, είναι πιθανό να συμβεί, το γεγονός όμως ότι έχει αργήσει να συμβεί αυτός ο ισχυρός μετασεισμός, δεν είναι ανησυχητική εξέλιξη, διότι δεν συμβαίνει πάντα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου