ΤΟΠΙΚΑ

Μπας και είναι δικός μας ο αχυρώνας που κινδυνεύει;

μπας-και-είναι-δικός-μας-ο-αχυρώνας-πο-851206

Aν δεν έχουμε χάσει το λογαριασμό και αν τα όσα κατά καιρούς διαβάζουμε και ακούμε είναι σωστά, τότε η ομάδα ΒΑΝ του Βαρώτσου είχε τρεις σωστές προγνώσεις σεισμού (έστω και αν ακόμη είχαν γενική περιγραφή) στη σειρά, τους τελευταίους μήνες.
Η διαφορά με το παρελθόν, που και τότε η ομάδα ΒΑΝ επέμενε να εφαρμόζει το σύστημά της, έχοντας μάλιστα ένα κατά πολύ περισσότερο αναπτυγμένο δίκτυο καταγραφής σημάτων από ό,τι σήμερα (αποτέλεσμα της πολεμικής που δέχθηκε στο μεταξύ), είναι ότι πλέον τα σήματα προγνώσεων στέλνονται αποκλειστικά στο Πανεπιστήμιο Cornell και όχι σε ελληνικές υπηρεσίες. Ασχέτως, τώρα, αν οι ελληνικές υπηρεσίες ενημερώνονται αμέσως από το ξένο Πανεπιστήμιο.
Από την Κυριακή ζήσαμε πάλι το γνωστό σκηνικό. Κάποια ΜΜΕ να δημοσιοποιούν την από αρκετών ημερών πρόβλεψη του ΒΑΝ για το σεισμό στην Πάτρα και οι «επίσημοι» σεισμολόγοι να χαρακτηρίζουν τη μέθοδο Βαρώτσου αντιεπιστημονική και κοντολογίς επικίνδυνη.
Ενας εξ αυτών μάλιστα, διευθυντής σε κάποια από τα σεισμολογικά αν δεν κάνω λάθος, δήλωνε σε ραδιόφωνο ότι ναι μεν τους ήταν γνωστή η πρόβλεψη του ΒΑΝ, αλλά δεν μπορούσαν να ανησυχήσουν τον πληθυσμό της Πελοποννήσου δυο μήνες νωρίτερα, χωρίς τη βεβαιότητα ότι θα γίνει μεγάλος σεισμός. Την ίδια στιγμή, βέβαια, προειδοποιούσε τον ίδιο πληθυσμό, ο ίδιος άνθρωπος, ότι το πιθανότερο είναι μέσα στα επόμενα 24ωρα να γίνει σεισμός τουλάχιστον 5,5 Ρίχτερ. Προφανώς η δεύτερη προειδοποίηση δεν προκαλούσε πανικό και ανησυχία.
Χρόνια τώρα παρακολουθούμε την αντιπαράθεση. Στην αρχή μεταξύ Βαρώτσου και σεισμολόγων. Οταν ο πρώτος σταμάτησε να αναλώνεται σε καυγάδες και προσπάθειες να πείσει ότι η μέθοδός του θα μπορούσε να ήταν χρήσιμη, αν υπήρχε βοήθεια, ο καυγάς συνεχίσθηκε μεταξύ σεισμολόγων. Διευθυντές Κέντρων και επίσημων ινστιτούτων από τη μια, υποστηρικτές της μεθόδου ΒΑΝ από την άλλη.
Υποτίθεται ότι η αντιπαράθεση είναι για την επιστημονική εγκυρότητα της μεθόδου. Παρά τις επιτυχείς προβλέψεις (δυστυχώς, όταν πρόκειται για προβλέψεις καταστροφών). Στην πραγματικότητα ο καυγάς είναι για το πού θα μοιράζονται και πώς θα διαχειρίζονται τα εκατομμύρια ευρώ που ετησίως δαπανώνται για την ανάπτυξη της σεισμολογικής έρευνας. Παίζονται πολλά. Από ακαδημαϊκές καριέρες και οικογενειακές διαδοχές, μέχρι επιστημονικές εκδόσεις και επεκτάσεις του δικτύου μηχανημάτων καταγραφής. Η πίτα είναι δεδομένη. Ο αριθμός και το μέγεθος των κομματιών της είναι που ενδιαφέρει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου