ΤΟΠΙΚΑ

Η ληστεία του Κτηματολογίου

η-ληστεία-του-κτηματολογίου-851206

Από τις 17 Ιουνίου ως τις 30 Σεπτεμβρίου οι κάτοικοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου καλούνται να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στο Γραφείο του Κτηματολογίου που θα λειτουργήσει τις επόμενες μέρες στις εγκαταστάσεις του Πανθεσσαλικού Σταδίου. Φυσικά μαζί με τη δήλωση της ακίνητης περιουσίας θα καταβάλλεται και το λεγόμενο κτηματόσημο, το οποίο ανέρχεται στα 35 ευρώ ανά δικαίωμα και όχι ανά ιδιοκτησία.
Ως γνωστόν οι βασικότερες μορφές ιδιοκτησίας ακινήτου είναι η πλήρης κυριότητα, η ψιλή κυριότητα και η επικαρπία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε ένα ακίνητο μπορεί να παρουσιάζονται περισσότεροι του ενός ιδιοκτήτες και επιπλέον με διαφορετικές μορφές ιδιοκτησίας ο καθένας.
Γνωστοί δικηγόροι του Βόλου χαρακτηρίζουν τον τρόπο ένταξης των ακινήτων στο Κτηματολόγιο πραγματικό χαράτσι, αφού όπως υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά μια πολύτεκνη οικογένεια που μπορεί να διαθέτει ένα διαμέρισμα στο οποίο συμμετέχουν με μερίδιο οι γονείς και τα παιδιά, αν υποθέσουμε ότι η οικογένεια αποτελείται από 8 άτομα, από τους οποίους άλλοι έχουν μερίδιο στην ψιλή κυριότητα κι άλλοι στην επικαρπία, θα κληθούν να καταβάλουν για να δηλώσουν το ακίνητό τους 8 άτομα επί 35 ευρώ ίσον 280 ευρώ!!! Αντίστοιχα με τις οικογένειες τα μέλη των οποίων έχουν μοιρασμένη την ακίνητη περιουσία τους, η οποία μπορεί να αποτελείται από ένα και μοναδικό ακίνητο, θα καταβάλλεται το χαράτσι από τα άτομα που έχουν μερίδιο ιδιοκτησίας οποιασδήποτε μορφής.
Η φιλοσοφία της κατάρτισης του Κτηματολογίου, τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ Βολιώτης δικηγόρος, δεν είναι η δημιουργία ενός ακόμα φορολογικού εισπρακτικού μηχανισμού, αλλά η καταγραφή των ακινήτων, προκειμένου να συνταχθούν τα χωροταξικά σχέδια ανάπτυξης. Σκεφθείτε, λέει ο ίδιος, τα παιδιά μιας πολυμελούς οικογένειας από τη Ν. Ιωνία που έχουν κληρονομήσει μια κατεστραμμένη και εγκαταλειμμένη προσφυγική κατοικία από τους γονείς τους και είναι υποχρεωμένα τώρα να καταβάλουν 35 ευρώ επί τον αριθμό των ατόμων που αναγκαστικά αποδέχθηκαν την μικρής αξίας πατρική κληρονομιά.
Βέβαια οι κάτοικοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου δεν έχουν πληροφορηθεί ακόμα λεπτομερώς τον τρόπο δήλωσης της ακίνητης περιουσίας τους για το Κτηματολόγιο, οπότε τα παράπονα θα καταγραφούν συσσωρευμένα στο γραφείο που θα λειτουργήσει τις επόμενες μέρες στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, αφού θεωρείται βέβαιο ότι οι πολίτες θα αντιδράσουν στο νέο φορομπηχτικό μηχανισμό που στήθηκε εις βάρος τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου