Αναταράξεις στο πολιτικό σύστημα

Τελευταία ενημέρωση: 2008-06-08, 00:00:00
Αύριο Δευτέρα, 9 Ιουνίου, θα επισκεφτεί τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Παναγιώτη Αθανασίου, προκειμένου να του προσκομίσει τα παραστατικά των αγορών που πραγματοποίησε από τη Siemens.
Σε γραπτή του ανακοίνωση ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης, χαρακτήρισε άδικη την εμπλοκή του ονόματος του βουλευτή και έκανε λόγο για "ανεύθυνη και συκοφαντική ονοματολογία και σκανδαλολογία η οποία δηλητηριάζει το δημόσιο βίο και διαμορφώνει νοσηρό πολιτικό κλίμα που βλάπτει τους θεσμούς και τη δημοκρατία".
Σύμφωνα με στοιχεία έφερε στο φως ο ΣΚΑΪ σχετικά με την υπόθεση της Siemens, υπάρχουν πληροφορίες, για δύο λογαριασμούς στο Σάλτσμπουργκ από τους οποίους πληρώνονταν πολιτικοί.
Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά δεν τα διαβίβασε ποτέ στις ελληνικές αρχές η αμερικανική εταιρεία η οποία και έκανε τον έλεγχο για λογαριασμό της μητρικής Siemens.
Από αυτό το γεγονός φαίνεται πως υπήρχε προφορική συμφωνία, προκειμένου να μην διαρρεύσουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα

Δικαιοσύνη
Σε τραπεζικούς λογαριασμούς και off shore εταιρείες αναζητούν οι ελληνικές αρχές την άκρη του νήματος στην υπόθεση της Siemens, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης υπέγραψε τα σχετικά αιτήματα. Στη σκιά της υπόθεσης Μητσοτάκη, ο Αρειος Πάγος εκτιμά ότι η δικογραφία δεν πρέπει να αποσταλεί στη Βουλή.
Σε μαραθώνια σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στον Αρειο Πάγο και, σύμφωνα με πληροφορίες, η πολύωρη εισαγγελική σύσκεψη κατέληξε στο ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει άλλη διαρροή στοιχείων και ότι η δικογραφία πρέπει να «κλείσει» δίχως να αποσταλεί στη Βουλή.
Προς την κατεύθυνση αυτή ανώτατες εισαγγελικές αρχές επανήλθαν χθες στις θέσεις ότι «μέχρι στιγμής δεν προκύπτουν ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα» και ότι «ως το τέλος του μήνα θα έχουν ασκηθεί οι ποινικές διώξεις και η υπόθεση θα ανατεθεί σε ανακριτή».
Σχετικά με την υπόθεση Μητσοτάκη, αποκαλύπτεται ότι ο βουλευτής Β΄Αθηνών της ΝΔ διατηρούσε προσωπικές σχέσεις με τα υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens.
Σύμφωνα με πληροφορίες που εξετάζουν οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, ο κ. Μητσοτάκης προ εξαετίας φέρεται να αγόρασε τμήμα αγροτεμαχίου συνολικής έκτασης 24 στρεμμάτων στην Τήνο, στο οποίο και έχτισε πολυτελή εξοχική κατοικία.


Αναταράξεις
Οι τελευταίες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Siemens, που θεωρούνται ως προάγγελος και άλλων που θα ακολουθήσουν, προκαλούν αναταράξεις και νευρικότητα σε όλο τον πολιτικό κόσμο. Τη στιγμή που παραμένουν αναπάντητα πλήθος ερωτημάτων για την ουσία της υπόθεσης, η κυβέρνηση δηλώνει απολύτως ικανοποιημένη από την πορεία των ερευνών. Επιπλέον, αντί να συμβάλει στην ανάδειξη του μίτου που φαίνεται ότι συνδέει πολιτικούς, κόμματα, μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και ορισμένους δικαστικούς λειτουργούς, κάνει λόγο, διά στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης, για «ανεύθυνη και συκοφαντική «ονοματολογία» και σκανδαλολογία». Η κυβέρνηση προσέφερε επίσης απόλυτη κάλυψη στον κ. Μητσοτάκη, μιλώντας για άδικη εμπλοκή του ονόματός του, παρά το γεγονός ότι από την ανάλυση των τιμολογίων προς τη Siemens για την αγορά 106 τηλεφωνικών συσκευών, προκύπτουν νέα ερωτήματα.
Αν όμως σε επίπεδο γενικών εντυπώσεων έναντι της κοινής γνώμης πλασάρεται αυτή η εικόνα, επί της ουσίας το κυβερνητικό στρατόπεδο παρακολουθεί μουδιασμένο τις εξελίξεις.
Έτσι, ενώ επισήμως προσφέρθηκε πλήρης κάλυψη, ωστόσο παρασκηνιακώς εκφράζονται εκτιμήσεις πως ο αντίκτυπος τόσο στην εικόνα της οικογένειας Μητσοτάκη όσο και στο κυβερνών κόμμα είναι μάλλον δυσοίωνες. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι στις κατ ιδίαν συζητήσεις μεταξύ βουλευτών επιχειρούνται, για πρώτη φορά, προβλέψεις που σχετίζονται με τις εσωτερικές ισορροπίες στη Ν. Δ. και τη μετά Καραμανλή εποχή. Για τη διαχείριση της κρίσης, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη και του υπουργού Επικρατείας Θόδ. Ρουσόπουλου.

Το ΠΑΣΟΚ
Πέραν της Ν. Δ., η υπόθεση προκαλεί ευρύτερη νευρικότητα στο πολιτικό προσωπικό της χώρας, και ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ, στελέχη του οποίου φέρονται ως άμεσα εμπλεκόμενα με την υπόθεση, ενώ επανέρχεται στο προσκήνιο το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής - αν και η κυβέρνηση επιμένει μέχρι στιγμής στην άρνησή της. Είναι ενδεικτικό ότι στην ερώτηση αν η εμπλοκή του ονόματος του κ. Μητσοτάκη στην ιστορία της Siemens φέρνει πλέον πιο κοντά το ενδεχόμενο σύστασης της επιτροπής, κορυφαία στελέχη της Ν. Δ. έλεγαν ότι αν αυτό συμβεί, θα είναι αποτέλεσμα της εμπλοκής του ονόματος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ κ. Τ. Μαντέλη.
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
4
=