ΤΟΠΙΚΑ

Τσίπουρο με γεύση μήλου

τσίπουρο-με-γεύση-μήλου-489283

Νέα γεύση αποκτά το τσίπουρο του Βόλου. Βρασμένο σε βότανα και με άρωμα από τα ξακουστά μήλα Ζαγοράς, αναμένεται να βγει στην τοπική αγορά στις αρχές Μαρτίου και να σερβίρεται επισήμως σε τσιπουράδικα, εστιατόρια και εστιατόρια ξενοδοχειακών μονάδων, ως μια άλλη εκδοχή του κλασικού τσίπουρου – σήμα κατατεθέν της πόλης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Πιο ελαφρύ, περισσότερο αρωματικό και άρα πιο… εύκολο στην πόση θα είναι το νέο τσίπουρο που ετοιμάζει, προκειμένου σύντομα να πάρει τη θέση του στη λίστα των γαστρονομικών απολαύσεων του Βόλου κι όχι μόνο, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Διασκέδασης Μαγνησίας, Απ. Αθανασός.

Οι πρώτες δοκιμές έχουν ενθουσιάσει και ήδη έχουν δοθεί οι πρώτες εγκρίσεις από το Γενικό Χημείο του Κράτους. «Τuvolu» θα είναι η ονομασία με την οποία θα διατεθεί στην τοπική και όχι μόνο αγορά, το νέο τσίπουρο, το οποίο θα διατίθεται επίσης και παλαιωμένο από τρεις έως έξι μήνες.

20.000 25άρια

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασό, το νέο τσίπουρο αναμένεται να κυκλοφορήσει στο κλασικό 25άρι, στις αρχές Μαρτίου περίπου. Η πρώτη παρτίδα μάλιστα, θα αφορά σε δέκα τόνους, περίπου δηλαδή 20.000 εικοσιπεντάρια, τα οποία θα πάρουν τη θέση τους στα τραπέζια στα παραδοσιακά τσιπουράδικα της πόλης, σε εστιατόρια αλλά και εστιατόρια ξενοδοχειακών μονάδων.

Η επίσημη πρεμιέρα μπορεί να γίνει στο Βόλο, από τη στιγμή που η ταυτότητα της πόλης είναι συνυφασμένη με τα τσιπουράδικα, το τσίπουρο όμως θα ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της Μαγνησίας και στη συνέχεια στην Ελλάδα, με στόχο μέσα από ένα ξεχωριστό προϊόν να διαφημιστεί τουριστικά η πόλη.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασό, το νέο τσίπουρο είναι βρασμένο σε διάφορα βότανα και έχει άρωμα μήλου. Μάλιστα θα σερβιριστεί στους 38 βαθμούς, θα είναι δηλαδή πιο ελαφρύ από το παραδοσιακό, με στόχο να πίνεται πιο εύκολα, ακόμη κι από όσους δεν είναι συνηθισμένοι στη γεύση του τσίπουρου.

Ηδη, ο κ. Αθανασός έχει πάρει την πρώτη έγκριση από το Γενικό Χημείο του Κράτους και τις επόμενες ημέρες πρόκειται να καταθέσει και την ετικέτα.

Οπως σημειώνει, για την παραγωγή του νέου τσίπουρου θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά σταφύλια από ποικιλίες της Θεσσαλίας, σε συνεργασία με ντόπιους παραγωγούς.

Οι πρώτες δοκιμές από γευσιγνώστες απέσπασαν ενθαρρυντικά σχόλια και δεν αποκλείεται στο μέλλον, να κυκλοφορήσει τσίπουρο και σε άλλες γεύσεις. Επίσης θα κυκλοφορήσει και παλαιωμένο τσίπουρο, τρίμηνης ή εξάμηνης ωρίμανσης σε ειδικά ξύλινα βαρέλια.

Ως δώρο

Στις σκέψεις του παραγωγού, είναι το τσίπουρο να μπορεί να πωλείται και ως δώρο από τα καταστήματα που τα διαθέτουν. Μπορεί να συσκευαστεί σε δώρο, προκειμένου οι επισκέπτες της περιοχής να το αγοράζουν για τους εαυτούς τους ή για φιλικά τους πρόσωπα, όταν επιστρέφουν από τις διακοπές τους.

Στη συσκευασία μάλιστα, δεν αποκλείεται να προστεθούν κι άλλα τοπικά προϊόντα όπως ατζούγιες και τσιτσίραβλα, καθώς και συνταγές κλασικών τσιπουρομεζέδων.

«Στόχος είναι να αναδείξουμε το θεσσαλικό τσίπουρο και σε μία ακόμη μορφή του», σημείωσε ο κ. Αθανασός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου