ΤΟΠΙΚΑ

Εκλεισαν το βρέφος με 50 ευρώ!

εκλεισαν-το-βρέφος-με-50-ευρώ-489766

Με ένα 50ευρω ως… προκαταβολή έκλεισε η συμφωνία για την αγορά του βρέφους, που επρόκειτο να πουληθεί από Βούλγαρους σε πρώην λιμενικό και νυν επιχειρηματία στο Βόλο. Στα 5.000 ευρώ κοστολογήθηκε η ζωή που μεγάλωνε στα σπλάχνα μιας 24χρονης Βουλγάρας, η οποία παρελήφθη από μέλη του κυκλώματος από τη χώρα της και μεταφέρθηκε σε σπίτι ομοεθνών της στον Αλμυρό, το οποίο αποτέλεσε το καταφύγιό της έως ότου φέρει στον κόσμο το προς πώληση μωρό.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Υπό την παρακολούθηση ενός Βούλγαρου και της μητέρας του, οι οποίοι την φιλοξένησαν στο σπίτι της, αντιμετωπίζοντας την ως «φυτώριο» του βρέφους που θα τους απέφερε κέρδη, η εγκυμονούσα γέννησε στο Νοσοκομείο Βόλου στις 5 Ιανουαρίου 2014. Η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, αξιοποιώντας προσεκτικά πληροφορίες, κατάφερε να αποτρέψει την πώληση του νεογέννητου αγοριού, να εξαρθρώσει το κύκλωμα και να εντοπίσει έγγραφα που μπορούν να ξετυλίξουν το κουβάρι παρόμοιων υποθέσεων.

Στο σύνολό τους οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα Βούλγαροι και συγκεκριμένα η 24χρονη μητέρα του βρέφους, ο 40χρονος που την έφερε έγκυο από τη Βουλγαρία και η 66χρονη μητέρα του που την φιλοξένησε στον Αλμυρό, ο 45χρονος μεσάζοντας και η 33χρονη σύζυγός του, καθώς και ο δικηγόρος αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Ο δε 45χρονος, ο οποίος αποτέλεσε τον ενδιάμεσο κρίκο για τη σχεδιαζόμενη αγοραπωλησία και η 33χρονη σύζυγός του, που διαμένουν στον Αλμυρό, στην περιοχή Αγίου Δημητρίου, φέρεται να έχουν επιλέξει ως… επάγγελμα την αγοραπωλησία βρεφών.

Στις πλάτες τους κουβαλούν κατηγορίες για το ίδιο αδίκημα στο παρελθόν. Είναι τα ίδια πρόσωπα που είχαν συλληφθεί στις 21 Μαρτίου 2006, και τότε στον Αλμυρό, τη στιγμή που παρέδιδαν σε προκαθορισμένο ραντεβού βρέφος προς υιοθεσία σε γυναίκα αστυνομικό, η οποία προσποιήθηκε την ενδιαφερόμενη άτεκνη μητέρα.

Για την υπόθεση του 2006 είχαν επιβληθεί στο 45χρονο οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας τους την 1η και 16η μέρα κάθε μήνα.

Τέσσερις φάκελοι υιοθεσιών στο γραφείο του δικηγόρου

Το χρονικό της εξάρθρωσης της εγκληματικής οργάνωσης αγοραπωλησίας βρεφών, καθώς και στοιχεία για τη δράση του κυκλώματος έδωσαν χθες στη δημοσιότητα, με συνέντευξη Τύπου ο Αστυνομικός Διευθυντής Γιώργος Ταμβάκης και ο διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου Μίλτος Αλεξάκης.

Η έβδομη κατά σειρά σύλληψη ήταν του δικηγόρου στο Βόλο, το πρωί της Παρασκευής, ο οποίος κατηγορείται ως μέλος της οργάνωσης και ως το πρόσωπο που έφερνε τους ενδιαφερόμενους σε επαφή με το μεσάζοντα.

Τέσσερις φάκελοι με έγγραφα, από τα οποία προκύπτουν τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις υιοθεσιών βρεφών, βρέθηκαν μετά από αστυνομικές έρευνες στην οικία του και στο γραφείο του και τίθενται υπό δικαστική έρευνα.

Οι τέσσερις υιοθεσίες βρεφών, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή Μαγνησίας Γ. Ταμβάκη, τελέστηκαν στη διάρκεια του 2013, με βιολογικούς γονείς των υιοθετούμενων τέκνων Βούλγαρους, στις τρεις περιπτώσεις και Ελληνες στην τέταρτη.

Τα έγγραφα των φακέλων απεστάλησαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου για την περαιτέρω δικαστική εκτίμησή τους. Εκτός των εγγράφων, από το γραφείο του δικηγόρου κατασχέθηκε ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Η προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται, προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν συμμετοχή και άλλων ατόμων στο κύκλωμα αγοραπωλησίας βρεφών, καθώς και για τυχόν αποκάλυψη και άλλων περιπτώσεων παράνομων υιοθεσιών που μπορεί να έχουν διαπραχθεί κατά το παρελθόν.

Συλλήψεις και κατηγορίες
Η αξιολόγηση πληροφοριών και συστηματική έρευνα από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου οδήγησε προχθές την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης αγοραπωλησίας βρεφών, αποτελούμενη από έξι μέλη, μεταξύ των οποίων ένας 53χρονος δικηγόρος, μία 24χρονη αλλοδαπή, υπήκοος Βουλγαρίας, μητέρα βρέφους που θα δινόταν για παράνομη υιοθεσία και ακόμη τέσσερις αλλοδαποί, υπήκοοι Βουλγαρίας (δύο άντρες ηλικίας 45 και 40 ετών) και δύο γυναίκες (ηλικίας 33 και 66 ετών).

Η οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση εξελίχθηκε το διήμερο 16 και 17 Ιανουαρίου. Οι συλλήψεις συνολικά ήταν επτά: τα έξι φερόμενα ως μέλη του κυκλώματος και ο ενδιαφερόμενος αγοραστής – υποψήφιος πατέρας, 62χρονος πρώην λιμενικός και νυν επιχειρηματίας.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος των συλληφθέντων περιλαμβάνει:
* για τον 62χρονο υποψήφιο πατέρα το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε παράνομη υιοθεσία,
* για την 24χρονη μητέρα του βρέφους τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της παράδοσης ανηλίκου τέκνου κατ’ επάγγελμα από κερδοσκοπία, ενώ
* για τους υπόλοιπους συλληφθέντες τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της μεσολάβησης σε παράνομη υιοθεσία κατ’ επάγγελμα από κερδοσκοπία.

Οι κατηγορούμενοι μετά την απολογία τους στον Ανακριτή αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Περιοριστικοί όροι δεν επιβλήθηκαν στον 62χρονο.

Το χρονικό της υπόθεσης
Δημοσιοποιώντας λεπτομέρειες της υπόθεσης, ο διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου Μ. Αλεξάκης ανέφερε:

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2013, ο 53χρονος δικηγόρος έφερε σε επαφή τον 62χρονο υποψήφιο πατέρα με τον 45χρονο Βούλγαρο, που είχε το ρόλο του «μεσάζοντα». Κατά τη συνάντηση αυτή, ο υποψήφιος πατέρας εξέφρασε το ενδιαφέρον του να υιοθετήσει ένα βρέφος και συμφώνησαν ότι ο 45χρονος θα μεσολαβούσε για την υιοθεσία ενός αγοριού, έναντι του χρηματικού ποσού των 5.000 ευρώ.

Στα μέσα του προηγούμενου μήνα, το 40χρονο μέλος της οργάνωσης μετέβη στη Βουλγαρία, από όπου παρέλαβε την 24χρονη ομοεθνή του και την μετέφερε στην περιοχή του Αλμυρού. Εκεί, η εγκυμονούσα φιλοξενήθηκε στο σπίτι του, όπου διέμενε και η 66χρονη συλληφθείσα, μητέρα του.
Στις 5 Ιανουαρίου 2013, η 66χρονη συνόδευσε την επίτοκη στο Γενικό Νοσοκομείο του Βόλου, όπου την ίδια μέρα γέννησε με φυσιολογικό τοκετό ένα αγοράκι. Αφού εξήλθε από το νοσοκομείο, η 24χρονη επέστρεψε στην οικία της στον Αλμυρό, ενώ ο αλλοδαπός «μεσάζοντας» συναντήθηκε εκ νέου με τον 62χρονο υποψήφιο πατέρα για επιβεβαίωση της συμφωνίας τους.

Στις 16 Ιανουαρίου 2014 το απόγευμα, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του υποψήφιου πατέρα με τον αλλοδαπό μεσάζοντα και το δικηγόρο, ο 62χρονος μετέβη στην οικία του 45χρονου Βούλγαρου στον Αλμυρό. Εκεί παρευρισκόταν εκτός από τον 45χρονο με την 33χρονη σύζυγό του, ο 40χρονος Βούλγαρος με την 24χρονη μητέρα και το βρέφος.

Αφού είδε το μωρό, ο 62χρονος τους έδωσε το χρηματικό ποσό των 50 ευρώ, ως προκαταβολή για την παράνομη υιοθεσία, ενώ η αποπληρωμή θα γινόταν με την παράδοση του αγοριού σε μεταγενέστερο χρόνο.
Κατά την αποχώρησή του 62χρονου ενδιαφερόμενου πατέρα, ορισμένοι από τους αστυνομικούς που επιτηρούσαν διακριτικά την οικία, τον ακολούθησαν και τον συνέλαβαν στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου. Α

μεσα συνελήφθησαν και τα υπόλοιπα αλλοδαπά μέλη της οργάνωσης, ενώ η μητέρα με το βρέφος μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

Χρήματα και ληξιαρχικές πράξεις
Στη διάρκεια των αστυνομικών ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
* το χρηματικό ποσό των 825 ευρώ και 100 δολαρίων Η.Π.Α., και κινητό τηλέφωνο που βρέθηκαν στην κατοχή του 62χρονου,
* το βιβλιάριο υγείας του παιδιού, τέσσερις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης και μεταφρασμένο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που βρέθηκαν στην κατοχή της μητέρας,
* κινητό τηλέφωνο και το χρηματικό ποσό των 50 ευρώ που δόθηκε ως προκαταβολή στην αγοραπωλησία, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή του 45χρονου αλλοδαπού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου