ΤΟΠΙΚΑ

Σέντρα σήμερα στο Euro 2008 με δυο ματς

σέντρα-σήμερα-στο-euro-2008-με-δυο-ματς-851206

Αρχίζει σήμερα στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας η τελική φάση του EURO 2008, που θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Ιουνίου. Αυλαία στο «Σεντ Γιάκομπ» της Βασιλείας, εκεί όπου η συνδιοργανώτρια Ελβετία αντιμετωπίζει την Τσεχία, στον εναρκτήριο αγώνα. Η αναμέτρηση θα γίνει στο πλαίσιο του πρώτου ομίλου, με διαιτητή τον Ιταλό, Ρομπέρτο Ροσέτι και από το αποτέλεσμα της θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό, η μία από τις δύο προνομιούχες θέσεις, που ισοδυναμούν με πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Στον δεύτερο αγώνα του ομίλου, η Πορτογαλία παίζει κόντρα στην Τουρκία στις 21.45 στη Γενεύη.
Την Κυριακή οι αγώνες για τον 2ο όμιλο, Αυστρία-Κροατία στη Βιέννη και Γερμανία-Πολωνία στο Κλάγκενφουρτ.
Την Δευτέρα, ο όμιλος «φωτιά», ο 3ος, κάνει το ντεμπούτο του με τις συναντήσεις Ρουμανία-Γαλλία και Ολλανδία-Ιταλία
Την Τρίτη 10 Ιουνίου, ρίχνεται στη μάχη η Εθνική μας στη συνάντηση του Σάλτσμπουργκ (21.45) κόντρα στη Σουηδία. Νωρίτερα, στις 7 παίζει η Ισπανία με τη Ρωσία.
Ο Α’ όμιλος που ξεκινά σήμερα είναι ίσως ο πιο… ξενέρωτος όμιλος του Euro 2008, αλλά στην πορεία μπορεί να μας διαψεύσει. Κι αυτό, γιατί πέραν της Πορτογαλίας δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί για την πρόκριση στα προημιτελικά. Η Ελβετία είναι γηπεδούχος και, όσο να ναι, έχει ένα αβαντάζ, ουδείς μπορεί να ξεγράψει την Τσεχία, ενώ οι Τούρκοι είναι σε θέση να καταστρέψουν κάθε αντίπαλο αν βρεθούν στη μέρα τους. Αρκεί να θυμηθούμε το 1-4 στο Καραϊσκάκη…
Οι συνδιοργανωτές Ελβετοί δεν διαθέτουν λαμπερά ονόματα στο ρόστερ τους, ούτε φανατικό κοινό που θα μετατρέψει την έδρα τους σε «κόλαση» για τον αντίπαλο. Ομως, το γεγονός και μόνο ότι θα παίξουν στη Βασιλεία (ένα άκρως ποδοσφαιρικό γήπεδο) τους δίνει πλεονέκτημα
Μια ομάδα που σκοράρει πολύ είναι η Πορτογαλία. Με τον Λουίζ Φελίπε Σκολάρι στον πάγκο της, έχει έρθει δεύτερη στο Euro 2004, ενώ έφτασε και στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ποιος ξέρει; Ισως να ήρθε η ώρα και για το παραπάνω βήμα. Το σίγουρο είναι ότι οι Πορτογάλοι δεν θα έχουν το άγχος που τους διακατείχε στη χώρα τους. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο βρίσκεται σε απίστευτη φόρμα (αρκεί να μην εκτελεί πέναλτι βέβαια), ενώ γενικά έχει γίνει μια ανανέωση που… τρομάζει, με άσους όπως ο Μοουτίνιο, ο Νάνι, ο Πέπε. Παλιές καραβάνες, όπως ο Φίγκο, ο Παουλέτα και ο Μανίς είναι εκτός, όμως υπάρχουν εγγυήσεις σαν τον Καρβάλιο, τον Σιμάο, τον Ντέκο και τον Κουαρέσμα.
Η λέξη «κορεσμός» αρκεί για να περιγράψει την εθνική ομάδα της Τσεχίας. Αυτό το γκολ του Τραϊανού Δέλλα πριν από τέσσερα χρόνια μάλλον τους έχει «στοιχειώσει». Στο Μουντιάλ του 2006, οι Τσέχοι έμειναν εκτός δεύτερης φάσης, ενώ και τώρα δεν προκαλούν φόβο, όπως παλιότερα. Ο Νέντβεντ έχει αποχωρήσει, ο πανύψηλος Κόλερ έχει πατήσει τα 35, ενώ ο αρχηγός Τόμας Ροσίτσκι είναι τραυματίας και δεν θα ταξιδέψει στην Ελβετία! Δύσκολα θα μας απασχολήσουν λοιπόν, εκτός αν ξυπνήσει ο «χασογκόλης» Μίλαν Μπάρος, που το 2004 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του Euro!
Επειτα από έξι χρόνια, η Τουρκία επιστρέφει σε μεγάλη διοργάνωση. Η τρίτη θέση στο Μουντιάλ της Ασίας δεν είχε συνέχεια και μόνο μετά την πρόσληψη του Φατίχ Τερίμ, το 2005, βελτιώθηκε η κατάσταση. Οι άσπονδοι γείτονές μας δεν έχουν αστέρες στο ενεργητικό τους, αλλά πολλούς καλούς παίκτες, που αν συντονιστούν, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ειδικά η μεσαία γραμμή με τους Εμρέ, Καραντενίζ, Αουρέλιο και τον Χαμίτ Αλτιντόπ με τον Τουντσάι πιο μπροστά, είναι από τις πλέον συμπαγείς της διοργάνωσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου