ΤΟΠΙΚΑ

Ο πολιτισμός ενώνει τους Βαλκάνιους

ο-πολιτισμός-ενώνει-τους-βαλκάνιους-851206

Το δίπτυχο “Σύνορα και λαϊκοί πολιτισμοί στα Βαλκάνια” συνθέτουν τη θεματική αναφορά του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα (9 π.μ.) και αύριο (10 π.μ.) στο αμφιθέατρο “Σαράτση” του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το εν λόγω συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν κορυφαίοι επιστήμονες από τα Βαλκάνια και άλλες χώρες, διοργανώνεται από το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το ΔΗΚΙ και την ΕΚΠΟΛ-ΝΑΜ. Στόχος του συνεδρίου είναι η διεπιστημονική διερεύνηση της συμβολής του λαϊκού πολιτισμού στην κατασκευή πραγματικών ή συμβολικών ορίων ανάμεσα στις εθνοτικές ομάδες που συνυπάρχουν στην περιοχή της βαλκανικής. Στο συνέδριο, με κεντρικούς άξονες τις έννοιες των συνόρων και του λαϊκού πολιτισμού, θα εξεταστούν ζητήματα όπως: “Πολιτισμός και η έννοια του ορίου”, “Εθνικό κράτος και σύνορα”, “Τα σύνορα στη σύγχρονη εποχή” κ.α. Με αφορμή την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, οι διοργανωτές παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου σε χώρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου ανάπτυξαν την σημασία και τις επιμέρους θεματικές της φιλόδοξης διοργάνωσης.
Ο πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας καθηγητής Ευάγγελος Αυδίκος διευκρίνισε ότι “από επιστημονικής άποψης δεν ενδιαφερόμαστε να κάνουμε πολιτική με τη στενή έννοια. Μας ενδιαφέρει όμως να κατανοήσουμε την λειτουργία των συνόρων στην δημιουργία στερεοτύπων, ταυτοτήτων, συμπεριφορών που οδήγησαν σε συγκρούσεις ή να δούμε τα κοινά υποστρώματα που υπάρχουν, γιατί πιστεύουμε ότι πέρα από τα σύνορα τα γεωγραφικά, υπάρχουν τα σύνορα στο μυαλό μας. Θέλουμε να κατανοήσουμε, κατέληξε, τα πολιτισμικά και κοινωνικά ζητήματα και αυτό μακάρι να αποτελέσει ύλη για τους πολιτικούς. Οπου κυριαρχεί ο λόγος, προσέθεσε, κυριαρχεί η ειρήνη και η ανταλλαγή των απόψεων”.
Ο πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ κ. Μαστρογιάννης υπογράμμισε ότι “το συνέδριο αυτό μπορεί να δώσει λύση από επιστημονικής άποψης στα θέματα των ορίων, των συνόρων, της σχέσης κράτους και πολιτισμών” αλλά και να δώσει απαντήσεις στην “διερεύνηση επαφών και επικοινωνιών” υπό το πρίσμα της άποψης ότι “ο πολιτισμός δημιουργεί γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των λαών”. Μιλώντας εκ μέρους του ΔΗΚΙ ο κ. Κουτής αναφέρθηκε, αντίστοιχα, στην αξία της συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου και τοπικών φορέων και τόνισε ότι “κάθε συνεργασία, όπως και η συγκεκριμένη που έχει διαβαλκανικό χαρακτήρα, αξίζει το ενδιαφέρον, την στήριξη και την προβολή όλων μας” λαμβάνοντας υπόψη “το ταξίδι της Αργούς, τους Μεσογειακούς Αγώνες και την Πολιτιστική Μεσογειάδα του 2013”.
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου παρέστησαν η Σάρα Γκριν, πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και η Μαργαρίτα Καραμίχοβα, της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, οι οποίες υπογράμμισαν ότι “το θέμα των συνόρων, που σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται απλό, είναι πολύπλοκο, γιατί πέρα από την πολιτική, τα σύνορα, τα όρια των κρατών βρίσκονται στο μυαλό των ανθρώπων”. Πριν από μια εικοσαετία “ήταν αδιανόητη η παρουσία των Βαλκανικών κρατών στο τραπέζι του διαλόγου, αλλά η σύγχρονη εποχή απαιτεί διάλογο αλλά και δημιουργία νέων οριζόντων επικοινωνίας και διαλόγου και μεταξύ των νέων”, όπως είπαν χαρακτηριστικά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου