ΤΟΠΙΚΑ

Σημείο πολιτιστικής αναφοράς ο Θεόφιλος

σημείο-πολιτιστικής-αναφοράς-ο-θεόφι-851206

Η ζωή και το έργο του Θεόφιλου είναι οι δύο βασικοί θεματικοί άξονες στους οποίους εστιάζεται το 1ο Διεθνές Συνέδριο που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην περιοχή το τριήμερο 6, 7 και 8 Ιουνίου, με την διοργανωτική συνεργασία του δήμου Ιωλκού, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την συνδρομή πολλών φορέων. Το Διεθνές Συνέδριο, που εντάσσεται στο “Ετος Θεόφιλου” και πραγματοποιείται 140 χρόνια μετά από την γέννηση του κορυφαίου και διαχρονικού λαϊκού ζωγράφου, συγκεντρώνει κορυφαίους ομιλητές από την περιοχή, την Ελλάδα γενικότερα, την Γαλλία, την Ιταλία και την Κύπρο. Η αυλαία του Συνεδρίου ανοίγει αύριο με τα εγκαίνια της έκθεσης έργων Θεόφιλου στις 7.00 μ.μ. στο αρχοντικό Ζαφειρίου στον Αγιο Ονούφριο, τα οποία μεταφέρθηκαν από την Βαριά της Μυτιλήνης, τις Συλλογές της Εμπορικής Τράπεζας αλλά και τις συλλογές ιδιωτών, ενώ ακολουθεί στις 7.30 μ.μ. η εναρκτήρια συνεδρίαση στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Ανακασιάς. Μεταξύ των χορηγών επικοινωνίας του τριήμερου Διεθνούς Συνεδρίου για τον Θεόφιλο συγκαταλέγεται η εφημερίδα “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ”.
Για το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός και την σημασία του, μίλησαν οι ιθύνοντες της διοργάνωσης, οι οποίοι παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΤΕΔΚ. Μιλώντας κατ αρχάς ο δήμαρχος Ιωλκού Πάρις Μουτσινάς έδωσε έμφαση “στη συνδρομή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της ΕΚΠΟΛ ΝΑΜ, της διαδημοτικής συνεργασίας με τους δήμους Πορταριάς, Βόλου, Νέας Ιωνίας, της Κοινότητας Μακρινίτσας, την ΤΕΔΚ, των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, των Μουσείων Μπενέκη και Κίτσου Μακρή, του ΔΗΚΙ” και όσων συνέδραμαν στη φιλόδοξη πρωτοβουλία, κυρίως δε “το ΥΠΕΣΔΑ και τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Νάκο, για την κάλυψη των εξόδων του Συνεδρίου”. Αναλύοντας τους στόχους του Συνεδρίου ο κ. Μουτσινάς ανέφερε ότι “εστιάζονται στην ανάδειξη της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της περιοχής, όπου κατέχει σημαίνοντα ρόλο το Μουσείο Θεόφιλου, το οποίο δημιουργήθηκε χάρη στις σημαντικές προσπάθειες της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων με επικεφαλής τον Δημήτρη Παλιούρα, αλλά και του έργου του Θεόφιλου”. Για τον λόγο αυτό θα μεταφερθούν για πρώτη φορά στην περιοχή έργα μεγάλων διαστάσεων, τα οποία θα εκτεθούν στο αρχοντικό Ζαφειρίου. “Λόγω του ότι πιστεύουμε ότι ο Θεόφιλος είναι σύγχρονος και διαχρονικός, κατέληξε ο δήμαρχος Ιωλκού, επεκτείναμε το θέμα σε όλα τα σχολεία της Α’βάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας και τα παιδιά ζωγράφισαν για το Θεόφιλο. Τα καλύτερα έργα των παιδιών θα εκτεθούν στο φουαγιέ του Δημοτικού Σχολείου, στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ώστε να τα δείξουμε στο κοινό”.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου Βασίλης Αναγνωστόπουλος, τόνισε από την πλευρά του ότι “προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε την ιδιαιτερότητα του Θεόφιλου, το έργο, τη ζωή, την εδώ παραμονή του και να εμφανίσουμε πτυχές που ήταν άγνωστες στο ευρύ κοινό”. Για το λόγο αυτό οι εισηγητές του Συνεδρίου είναι “Πανεπιστημιακοί, ειδικοί ιστορικοί της τέχνης, ερευνητές, συντηρητές, που θα καταθέσουν πρωτότυπα στοιχεία και ίσως ανοίγουμε ένα δρόμο που θα μας οδηγήσει στην θέσπιση ενός παρόμοιου συνεδρίου, που θα δίνει την ευκαιρία να καταθέτουν τις γνώσεις και τις μαρτυρίες άνθρωποι οι οποίοι είναι ειδικοί” επεσήμανε ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Ο Γιάννης Μαρμαράς, αντιδήμαρχος πολιτισμού και κοινωνικών θεμάτων του δήμου Ιωλκού και αντιπρόεδρος της επιτροπής του Συνεδρίου, ανέφερε από την πλευρά του ότι “στο πλαίσιο του Συνεδρίου δημιουργήθηκαν σειρά γραμματοσήμων και συλλεκτικών φακέλων, σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ με θέμα τον Θεόφιλο, ειδικά καδράκια, αλλά και έντυπο υλικό με τα έργα που θα εκτεθούν”. Παράλληλα ο κ. Μαρμαράς ανέφερε ότι “ θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά η Ορχήστρα της Σχολής Μουσικής του δήμου Ιωλκού που απαρτίζεται από καθηγητές που διδάσκουν στη Σχολή Μουσικής, καθώς και η νεοϊδρυθείσα Χορωδία του δήμου”, ερμηνεύοντας δημιουργίες που ακολουθούν κατά πόδας τα χνάρια του Θεόφιλου από τη Μυτιλήνη, στη Σμύρνη και τη Μαγνησία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου