ΤΟΠΙΚΑ

Μαχαίρι… οι αυθαιρεσίες στα κοιμητήρια

μαχαίρι-οι-αυθαιρεσίες-στα-κοιμητήρ-497728

Nεκροί που είναι θαμμένοι για 20 ή 30 χρόνια και οστεοφυλάκια με οστά που χρονολογούνται πριν τη μεταπολίτευση, είναι η τριτοκοσμική εικόνα που υπάρχει ακόμη σε πολλά περιφερειακά κοιμητήρια και την οποία καλείται να βάλει σε μία τάξη ο νέος και ενιαίος Δήμος Βόλου, με την εφαρμογή κανονιστικών διατάξεων και κανόνων που θα διέπονται από την αρχή της ισονομίας, της εξοικονόμησης πόρων και που δεν θα παραπέμπουν σε λύσεις, όπου θα συνεχίζουν να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, προκειμένου να σοδεύουν, διάφοροι επιτήδειοι.

Ο τοπικός Αντιδήμαρχος Αγριάς και Αρτέμιδας, Σωτήρης Χαλκιάς, είναι κατηγορηματικός. Όλα αυτά τα φαινόμενα ανήκουν, όπως λέει, στο παρελθόν. Οι αυθαιρεσίες, όπως προσθέτει, κόπηκαν… μαχαίρι και πλέον εφαρμόζεται ο Κανονισμός Λειτουργίας που ισχύει και στο Κοιμητήριο του «Κούκου». Πλέον τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τις ταφές – εκταφές έχουν οκτάμηνη σύμβαση, με το Δήμο και τα περιφερειακά κοιμητήρια να μην είναι πλέον…τσιφλίκι κανενός, λέει ο κ. Χαλκιάς, καθώς, όπως υπογραμμίζει, οι εκταφές γίνονται κανονικά και οι ιερείς κάνουν απλά τη δουλειά για την οποία έχουν κληθεί από τους συγγενείς.

Ο Αντιδήμαρχος Αγριάς – Αρτέμιδας σημειώνει ότι το πιο σημαντικό πρόβλημα το οποίο συνεχίζει να υπάρχει στα περιφερειακά κοιμητήρια, είναι τα οστεοφυλάκια, τα οποία πρέπει να καθαριστούν και για τα οποία πρέπει να εκδοθούν και όλες οι νόμιμες άδειες, προκειμένου να μπορούν να λειτουργούν νόμιμα.

Για το λόγο αυτό, χθες, ο κ. Χαλκιάς συναντήθηκε με τον αρμόδιο για τα Κοιμητήρια Αντιδήμαρχο κ. Χαρ. Τσαμπάζη, προκειμένου να δρομολογηθούν τα απαραίτητα έργα για τα οστεοφυλάκια, ενώ σημείωσε πως με το πρόγραμμα των εκταφών που έχει μπει σε εφαρμογή, εγκαταλείφθηκαν οι πρακτικές του παρελθόντος για αγορές όμορων οικοπέδων, προκειμένου να γίνονται επεκτάσεις λόγω κορεσμού των ταφικών τετραγώνων.

Οι εκταφές γίνονται κανονικά στα τρία χρόνια, με καταβολή 40 ευρώ και αν απαιτούνται πέντε χρόνια. Με το πρόγραμμα εκταφών έχουν ανοίξει και θα συνεχίζουν να ανοίγουν ταφικά τετράγωνα, χωρίς να απαιτείται η αγορά νέων οικοπέδων, τονίζει ο τοπικός αντιδήμαρχος Αγριάς – Αρτέμιδας, ο οποίος, όπως τονίζει, στις δύο Δημοτικές Ενότητες εξακολουθεί να ισχύει το σύστημα ταφών και τα Σαββατοκύριακα με άδεια που εκδίδει η ληξίαρχος.

Χωρίς άδεια δε γίνεται πλέον ταφή, γιατί δεν είναι νόμιμη, αλλά και οι πολίτες πλέον αντιλαμβάνονται ότι το σύστημα με τα Σαββατοκύριακα δεν μπορεί να συνεχιστεί και να απασχολείται η ληξίαρχος, σημειώνει καταλήγοντας ο τοπικός Αντιδήμαρχος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου