ΤΟΠΙΚΑ

Περιβαλλοντικά μέτρα για ΑΓΕΤ απαιτεί η Κομισιόν

περιβαλλοντικά-μέτρα-για-αγετ-απαιτε-851206

Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος η σημερινή και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας έφερε χθες στο φως της δημοσιότητας με ανακοίνωσή της την απάντηση της Κομισιόν σχετικά με την λειτουργία του εργοστασίου της ΑΓΕΤ. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «οι αρμόδιες εθνικές και νομαρχιακές αρχές θα έπρεπε ήδη να έχουν αρχίσει να λαμβάνουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την εφαρμογή βραχυπρόθεσμων σχεδίων δράσης, όπως επιβάλλει το άρθρο 7 της Οδηγίας 96/62/ΕΚ. Στα σχέδια αυτά περιλαμβάνονται μέτρα ελέγχου και, εφόσον είναι αναγκαίο, μέτρα αναστολής των δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στην υπέρβαση των οριακών τιμών.» Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, «στις 6 Μαρτίου 2008 στάλθηκε καταγγελία της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας προς την επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, που αφορούσε στην ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης του Βόλου και στη μη τήρηση του Κοινοτικού Δικαίου. Η καταγγελία συνοδεύτηκε από 1.810 υπογραφές πολιτών της πόλης του Βόλου που προσυπέγραψαν την καταγγελία.
Στην καταγγελία αναφέρεται η υπέρβαση του ορίου της μέσης ετήσιας τιμής των σωματιδίων ΡΜ10 για τα έτη 2003, 2004, 2005 και 2006. Εκτός από τις βιομηχανίες, το κυκλοφοριακό, τους καυστήρες και τις οικοδομικές εργασίες, το πρόβλημα εστιάζεται στις παραβάσεις που λαμβάνουν χώρα κατά τη λειτουργία του εργοστασίου της ΑΓΕΤ. Από τις πιο σημαντικές επισημάνσεις είναι η καύση υπερδιπλάσιας ποσότητας pet coke από αυτή που προβλέπεται στην έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του εργοστασίου. Επίσης η λειτουργία του εργοστασίου με Περιβαλλοντικούς Όρους που έχουν λήξει από τις 29.01.2007.
Στην απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στάλθηκε στις 7 Μαΐου 2008, αναφέρεται ότι το πρόβλημα είναι γνωστό και ότι οι αρμόδιες εθνικές και νομαρχιακές αρχές θα έπρεπε ήδη να έχουν αρχίσει να λαμβάνουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την εφαρμογή βραχυπρόθεσμων σχεδίων δράσης, όπως επιβάλλει το άρθρο 7 της Οδηγίας 96/62/ΕΚ. Στα σχέδια αυτά περιλαμβάνονται μέτρα ελέγχου και, εφόσον είναι αναγκαίο, μέτρα αναστολής των δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στην υπέρβαση των οριακών τιμών.
Σύμφωνα με την Οδηγία 2008/1/ΕΚ που αφορά στην ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης (Οδηγία IPPC), οι εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ όφειλαν να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της Οδηγίας έως τις 30.10.2007. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις, η πρόληψη ή η μείωση των εκπομπών στον αέρα, στα ύδατα και στο έδαφος θα πρέπει να καθορίζεται ρητά στις περιβαλλοντικές άδειες.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου