ΤΟΠΙΚΑ

Αθάνατα ρεμπέτικα από τον Γ. Νταλάρα

αθάνατα-ρεμπέτικα-από-τον-γ-νταλάρα-851206

Η επιτυχημένη μουσική παράσταση “Σαν τραγούδι μαγεμένο”-Αναφορά στο ρεμπέτικο τραγούδι θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 9.30 μ.μ στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου “Μελίνα”, ανοίγοντας με την παρουσία του Γιώργου Νταλάρα, τεσσάρων τραγουδιστών και έξι ηθοποιών, τον κύκλο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του ΚΟΔΒ. Η παράσταση με τίτλο “Σαν τραγούδι μαγεμένο”, έρχεται αυτούσια στο Βόλο, όπως παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Είναι εύστοχα μοιρασμένη, ανάμεσα στα τραγούδια και στα θεατρικά δρώμενα και δομημένη πάνω στις περιόδους του ρεμπέτικου, ώστε να περιδιαβεί το ρεμπέτικο και να σταθεί στα τραγούδια – σταθμούς του, που αποδεικνύουν ότι, και στις μέρες μας ακόμα, “είναι το πιο επαναστατικό και πιο ζωντανό είδος της μουσικής μας”, όπως αναφέρει ο Γιώργος Νταλάρας στο σημείωμά του στο πρόγραμμα της παράστασης. Ο Γ. Νταλάρας αναφέρει επίσης ότι: “Κάθε φορά που καταπιάνομαι με αυτό το τραγούδι, όσο βαθιά κι αν είναι ριζωμένο μέσα μου μουσικά, ανακαλύπτω ακόμη άγνωστα πράγματα”. Με μια σειρά εξαιρετικών μουσικών και τραγουδιστών, ο Γ. Νταλάρας, διαλέγει να ερμηνεύσει τραγούδια του Βαμβακάρη, του Τσιτσάνη, του Χατζηχρήστου, του Μπαγιαντέρα, του Παπαϊωάννου, του Γιοβάν Τσαούς, του Καλδάρα, και άλλων σπουδαίων συνθετών, που καλύπτουν όλο το φάσμα της Λαϊκής μας μουσικής, τραγούδια “ευαίσθητου ερωτισμού”, τραγούδια για το βάρος της ξενιτιάς, τραγούδια για την τάση φυγής που διαπερνούσε τον ελληνισμό… τότε που και το ταξίδι μες στη χώρα ήταν αδύνατο, όπως σχολίαζε ο Μάνος Χατζιδάκις.
Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος σε κείμενό του για το πρόγραμμα της παράστασης υπογραμμίζει ότι “το ρεμπέτικο κατορθώνει, με μια θαυμαστή ενότητα, να συνδυάσει τον λόγο, τη μουσική και την κίνηση. Από την σύνθεση μέχρι την εκτέλεση, με ένστικτο δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την τριπλή αυτή εκφραστική συνύπαρξη, που ορισμένες φορές, σαν φτάνει τα όρια της τελειότητας, θυμίζει μορφολογικά την αρχαία τραγωδία”. Ο Παναγιώτης Κουνάδης, σε κείμενό του επίσης για το πρόγραμμα της παράστασης αναφέρει: “Ο Γιώργος Νταλάρας, γόνος μεγάλης οικογένειας μουσικών, με προτελευταίο κρίκο τον πατέρα του Λουκά – ο οποίος του μετέδωσε το πάθος και την αγάπη του για τα ρεμπέτικα, τον κοινωνικό τους χώρο, τους δημιουργούς και ερμηνευτές, αφού και ο ίδιος σ’ αυτούς ανήκε – έχει τηρήσει, αν και δεν τη γνώριζε, την σοφή αρχή του Στελλάκη Περπινιάδη: “Τα χρόνια εκείνα γραμμοφώνησα τα περισσότερα τραγούδια από οποιονδήποτε άλλο τραγουδιστή. Αλλά ποτέ δε δέχτηκα να τραγουδήσω τραγούδι που δεν μου άρεσε και δεν με εξέφραζε”.
Η παραγωγή “Σαν τραγούδι μαγεμένο-Αναφορά στο ρεμπέτικο” είναι ένα μουσικό θέαμα βασισμένο σε μια ιδέα του Σωτήρη Χατζάκη και είναι παραγωγή του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Η δραματουργική επεξεργασία – σκηνοθεσία ανήκει στον Σωτήρη Χατζάκη, τα κείμενα στον Γιώργο Σκαμπαρδώνη, τις ενορχηστρώσεις επιμελήθηκαν οι Γιώργος Νταλάρας,
Κώστας Γανωσέλης, την επιλογή μουσικού υλικού ο Γιώργος Νταλάρας, τα σκηνικά η Έρση Δρίνη, τα κοστούμια ο Γιάννης Μετζικώφ, τις εικόνες – βίντεο ο Γρηγόρης Καραντινάκης, τους φωτισμούς ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος, τον σχεδιασμό ήχου ο Βαγγέλης Κουλούρης,
ηχολήπτης FOH είναι ο Παντελής Γιατζιτζόγλου, ηχολήπτης Stage ο Αντώνης Ζαχόπουλος.
Η έρευνα και το αρχειακό υλικό είναι έργο του Παναγιώτη Κουνάδη, τον συντονισμό επιμελήθηκαν η Ελίτα Κουνάδη και ο Λεονάρδος Κουνάδης, η επιμέλεια της παραγωγής ανήκει στην Άννα Νταλάρα και τον Παναγιώτη Κουνάδη, η εισαγωγή – έρευνα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο, Βοηθός σκηνοθέτη είναι η Λίνα Ζαρκαδούλα, βοηθός σκηνογράφου η
Μαρία Ναυρούζογλου, η επιμέλεια μουσικών δοκιμών ανήκει στην Νέλλη Χαραλαμπίδου, ενώ αξίζει να σημειωθεί η ευγενική παραχώρηση του σκηνικού, των κουστουμιών, του video και του φροντιστηριακού υλικού από τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Τάνια Τρύπη (Μαρίκα Νίνου), Άρτο Απαρτιάν (Μάρκος Βαμβακάρης), Νίκος Αλεξίου (Βασίλης Τσιτσάνης), Μανώλης Σειραγάκης (Γιάννης Παπαϊωάννου), Έκτορας Καλούδης (Λουκάς Νταράλας), Ελίτα Κουνάδη (Γκαρσόνα).
Τραγουδούν: Γιώργος Νταλάρας, Μπάμπης Στόκας, Σοφία Παπάζογλου, Ζαχαρίας Καρούνης,
Ασπασία Στρατηγού και συμμετέχει δεκατετραμελής ορχήστρα. Η προπώληση των εισιτηρίων για την αποψινή συναυλία πραγματοποιείται από το Ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου 11-1 το πρωί και 6-9 το απόγευμα. Η τιμή εισιτηρίου είναι 25 ευρώ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου