ΤΟΠΙΚΑ

“Μάχη” Ζέττας – Αργύρη

μάχη-ζέττας-αργύρη-851206

Συμφώνησαν ότι θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τον αγροτικό τομέα ώστε να υπάρχει μέλλον στην ύπαιθρο, διαφώνησαν όμως ως προς την αιτία που προκαλεί μία παρατεταμένη δυσχέρεια στην ανάπτυξή του οι ομιλητές του διαπαραταξιακού πάνελ στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΑΣ Πηλίου- Βορείων Σποράδων στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα της Αγριάς.
Ομιλητές η βουλευτής Μαγνησίας κ. Ζέττα Μακρή από την κυβερνώσα παράταξη και από το ΠΑΣΟΚ ο πρώην υφυπουργός, μέλος του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου Βαγγέλης Αργύρης, που “διασταύρωσαν” τα ξίφη τους με αφορμή την εφαρμογή της αναθεώρησης της ΚΑΠ, που σύμφωνα με τους αγρότες έχει διευρύνει τα προβλήματά τους.
Η βουλευτής της συμπολίτευσης μιλώντας στην εκδήλωση επεσήμανε ότι η ίδια βρίσκεται δίπλα στους αγρότες με στόχο πάντα να προωθεί τα αιτήματά τους στην Κυβέρνηση, επιδιώκοντας λύσεις, έσπευσε ωστόσο να υπογραμμίσει ότι τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί είναι εξαιτίας της αναθεωρημένης ΚΑΠ που η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ “κληρονόμησε” στη Νέα Δημοκρατία.
Η ίδια ανέφερε ακόμη ότι η Κυβέρνηση δίνει τη δική της μάχη προκειμένου να αντιστρέψει όρους που θεωρούνται δυσμενείς για τους αγρότες, σημείωσε ωστόσο ότι ουσιαστικά “κινείται σε τεντωμένο σχοινί και με δεμένα χέρια”, αφού η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι συγκεκριμένη και δεν χωρούν παρεκκλίσεις.
Σε εντελώς διαφορετικό ύφος και απαντώντας ουσιαστικά στα όσα υποστηρίζει η πλευρά της Κυβέρνησης, ο πρώην υφυπουργός Βαγγέλης Αργύρης τόνισε ότι είναι “κωμικοτραγικό” να καμαρώνει η Ν.Δ ότι αυξήθηκε το εισόδημα των αγροτών, όταν συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο και υπεραμύνθηκε των πολιτικών επιλογών που είχε κάνει διαπραγματευτικά το ΠΑΣΟΚ ως Κυβέρνηση για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι σήμερα ο “¨κ. Μπασιάκος μοιράζει επιδοτήσεις που το ΠΑΣΟΚ διασφάλισε μέχρι το 2013”.
Από τις ομιλίες των δύο εκπροσώπων του Κοινοβουλίου ήταν κοινή η διαπίστωση και η εκτίμηση ότι θα πρέπει να αναληφθούν γενναίες αποφάσεις μέσα από μία συγκεκριμένη εθνική πολιτική που θα προσδιορίζει το μέλλον της υπαίθρου μέσα από αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, αλλά και διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος.
Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του προέδρου της ΕΑΣ Πηλίου – Βορείων Σποράδων Δημήτρη Σπανού, που εμμέσως πλην σαφώς περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της υπαίθρου και ειδικότερα στην περιοχή του Πηλίου από τα συσσωρευμένα προβλήματα που προκαλεί η μικροκαρπία αλλά και οι χαμηλές τιμές στο ελαιόλαδο.
Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι σε συνάντηση που έγινε χθες με το γ.γ του υπουργείου κ. Δημ. Σκιαδά διεφάνη ότι το Υπουργείο βλέπει θετικά την καταβολή αποζημιώσεων για την μικροκαρπία, εάν και όπως ανέφερε, το πρόβλημα για να λυθεί χρειάζεται συνολική παρέμβαση σε όλους τους τομείς ώστε να προστατευθεί το αγροτικό εισόδημα.
Ο κ. Δημ. Σπανός προέβλεψε ότι εάν δεν υπάρξει σαφής στρατηγική και εθνική πολιτική, πολύ σύντομα ο αγροτικός κόσμος θα συρρικνωθεί περαιτέρω, ενώ την αγωνία του δήλωσε ότι συμμερίζεται απόλυτα στο χαιρετισμό του και ο Νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας , που επέκρινε τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων αλλά και στην τμηματική αναγνώριση των δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου, οι μισοί και πλέον παραγωγοί στη Μαγνησία να μην έχουν ακόμη εισπράξει τις επιδοτήσεις.
Στην εκδήλωση μμεταξύ άλλων, επίσης παραβρέθηκαν οι αντινομάρχες Δημ. Μεργιαλής και Ν. Ντίτορας, ο δήμαρχος Μηλεών Απ. Αρέθας,ο Συντονιστής Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Γ. Φώτης ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ κ. Κων. Καρτάλης, η Πετρούλα Ντελεδήμου, αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων νέων Σοσιαλιστών, αγροτοσυνδικαλιστές και αγροτοσυνεταιριστές κ. αλ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου