ΤΟΠΙΚΑ

Κινητοποιήσεις για τη ρύπανση

κινητοποιήσεις-για-τη-ρύπανση-851206

Πραγματοποιήθηκε προχθές βράδυ στα γραφεία της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας η συνάντηση αρχών και φορέων για το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Π.Σ. Βόλου.
Πρόσκληση είχε αποσταλεί προς:
Το Νομάρχη Μαγνησίας κ. Απ. Παπατόλια, τους Δημάρχους Βόλου κ. Αλ. Βούλγαρη, Ν. Ιωνίας κ. Παύλο Μαβίδη, Αγριάς κ. Θωμά Παπαευθυμίου, Ιωλκού κ. Πάρι Μουτσινά, Πορταριάς κ. Βασ. Κοντορίζο, τους επικεφαλής των μειοψηφιών της ΝΑΜ και των παραπάνω Δήμων, τους φορείς: ΓΕΩΤΕΕ, Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου, ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Εμπορικό Σύλλογο Βόλου, Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, Εργατικό Κέντρο Βόλου, Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Μαγνησίας, Νομ. Τμήμα ΑΔΕΔΥ Ν. Μαγνησίας, Σύλλογο Τραπεζοϋπαλλήλων Ν. Μαγνησίας, Σταθμό Προστασίας Αγρίων Ζώων και Πουλιών Ν. Ιωνίας, Σύνδεσμο Χημικών Θεσσαλίας, ΤΕΕ Παράρτημα Μαγνησίας και τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Παλιού Λιμεναρχείου.
Παραβρέθηκαν:
Ο Αντιδήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Ι. Καουνάς, ο Αντιδήμαρχος Ιωλκού κ. Ι. Μαρμαράς, από τη Γ΄ ελάσσονα μειοψηφία του Δήμου Βόλου ο κ. Ι. Κλείτσας, από τη Δ΄ ελάσσονα μειοψηφία του Δήμου Ν. Ιωνίας ο κ. Βασ. Λινάρδος, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου κ. Γ. Καλατζής, από το Νομ. Παράρτημα της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας ο κ. Αθ. Ποντίκας, από τον Εξ. Σύλλογο Παλ. Λιμεναρχείου ο κ. Π. Μουκαντάσης και από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ο κ. Γ. Χρυσόμαλλος.
Ελήφθησαν οι εξής ομόφωνες αποφάσεις:
1) Να γίνει εμπεριστατωμένη μελέτη για την ατμοσφαιρική ρύπανση του Π.Σ. Βόλου η οποία να προσδιορίζει και τις πηγές ρύπανσης.
2) Να γίνει επιδημιολογική έρευνα για τις επιπτώσεις της ρύπανσης στην υγεία των πολιτών.
3) Να σταλεί από τις αρχές και τους φορείς της Μαγνησίας έγγραφο προς όλους τους αρμόδιους Υπουργούς για τη χρηματοδότηση των μελετών για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την επιδημιολογική έρευνα.
4) Να γίνει, σε σύντομο διάστημα, Ημερίδα για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις επιπτώσεις της στην υγεία. Προτάθηκε για την οργάνωση της Ημερίδας να συγκροτηθεί τριμελής επιτροπή από εκπροσώπους του ΤΕΕ Μαγνησίας, του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας.
5) Εάν μέχρι το Πάσχα δεν δρομολογηθούν οι διαδικασίες που αποφασίστηκαν να αρχίσουν κινητοποιήσεις.
Οι μετρήσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση προτάθηκε να αφορούν τις εξής παραμέτρους:
Α) Πλήρη απογραφή των πηγών ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου σε ακτίνα έως και 10 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης. Ιδιαίτερα πρέπει να δοθεί έμφαση στο πρόβλημα της ρύπανσης που προκαλεί η ΑΓΕΤ (Συγκεκριμένα πρέπει να μετρηθούν και να εκτιμηθούν τα στοιχεία της παραγωγικής διαδικασίας, των καυσίμων που χρησιμοποιούνται και επίσης να γίνουν μετρήσεις για όλα τα παραπάνω στα στάδια παραγωγής του τσιμέντου και στο τελικό προϊόν των απαερίων (καμινάδα).
Β) Μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε 24ωρη βάση, τουλάχιστον για έξι μήνες, για τους ρύπους PM 10, PM 2,5, NO2, βενζόλιο, μονοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου.
Γ) Μετρήσεις Ηχορύπανσης και Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας. Να εντοπιστούν και να καταγραφούν οι πηγές για τις δύο αυτές παραμέτρους.
Δ) Μετρήσεις μετεωρολογικών δεδομένων όπως ταχύτητα και διεύθυνση ανέμου, ποσότητα βροχόπτωσης και ηλιοφάνεια.
Ε) Πλήρη μελέτη φυτοκάλυψης της πόλης του Βόλου.
ΣΤ) Πλήρη μελέτη των κυκλοφορούντων οχημάτων, καθώς και της κίνησης μέσα στην πόλη κυρίως των πετρελαιοκίνητων οχημάτων, σε 24ωρη βάση.
Ζ) Μετά την ολοκλήρωση των προαναφερόμενων μετρήσεων, να γίνει στατιστική ανάλυση και εκτίμηση όλων των στοιχείων που θα συλλεχθούν. Να υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις για την πλήρη αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων του Βόλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου