ΤΟΠΙΚΑ

Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος

κατάργηση-τέλους-επιτηδεύματος-502146

Αγρότες και κτηνοτρόφοι στη Μαγνησία έχουν για πρώτη φορά οδηγηθεί στο σημείο να μην μπορούν να «στηρίξουν» οικονομικά τις οικογένειές τους. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, παρατηρείται στους κλάδους έλλειψη ρευστότητας και σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, πολλοί από αυτούς έχουν ήδη «γονατίσει» οικονομικά και αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και στις βασικές οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, την παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, ζήτησε χθες με επιστολή του ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου κ. Νικήτας Πρίντζος, ζητώντας την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς, καθώς και να δοθεί παράταση εφαρμογής των διατάξεων για την τήρηση των βιβλίων εσόδων-εξόδων.

Οπως τόνισε ο κ. Πρίντζος, «σ’ αυτή την πρωτοφανή κρίση που βιώνει η πατρίδα, κανένας αγρότης και κτηνοτρόφος δεν είναι σε θέση, όχι μόνο να πληρώσει το τέλος επιτηδεύματος, αλλά ούτε και να θρέψει την οικογένειά του».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου επισημαίνει στον Υπουργό, ότι τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς του νομού Μαγνησίας βρίσκονται σε αναστάτωση και απόγνωση, επειδή μετατάσσονται από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς, βάσει του Νόμου 2859/2000, με αποτέλεσμα να έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων, εφόσον λαμβάνουν επιδοτήσεις πάνω από 5.000 ευρώ ή έχουν ακαθάριστα έσοδα πάνω από 10.000 ευρώ.

Και επιπλέον, πέραν αυτών, προβλέπεται και η καταβολή τέλους επιτηδεύματος ποσού 650 ευρώ ετησίως για κάθε υπόχρεο.

«Δεν δραματοποιώ καταστάσεις κ. Υπουργέ», τονίζει στην επιστολή του ο κ. Πρίντζος, «αλλά αυτή πλέον είναι η πραγματικότητα. Με αυτά τα δεδομένα ζητούμε την παρέμβασή σας για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων, όπως επίσης και να δοθεί παράταση εφαρμογής των διατάξεων για την τήρηση των βιβλίων εκ μέρους των».

ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου