ΤΟΠΙΚΑ

Επαναπρόσληψη στην ΑΓΕΤ

επαναπρόσληψη-στην-αγετ-502839

Η απόλυση των δύο χημικών μηχανικών από την ΑΓΕΤ Ηρακλής συζητήθηκε χθες στην εκδίκαση της αγωγής που είχαν καταθέσει οι δύο θιγόμενοι κατά της εταιρείας από τον περασμένο Ιούλιο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Στη συζήτηση της αγωγής που έγινε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου, οι δύο απολυμένοι με δικηγόρο τον κ. Μαργαρίτη Πατσιαντά, είχαν τη στήριξη της Ένωσης Προσωπικού Τσιμέντων, της Ομοσπονδίας Τσιμεντεργατών και του Εργατικού Κέντρου Βόλου, ενώ στα δικαστήρια από νωρίς το πρωί βρέθηκαν και αρκετοί συνάδελφοί τους, καθώς και εκπρόσωποι άλλων πρωτοβάθμιων σωματείων του ιδιωτικού τομέα, που ανήκουν στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Εκ μέρους των απολυμένων, ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε ο γραμματέας του σωματείου των εργαζομένων στην ΑΓΕΤ Βασ. Χαλαστάρας, που χαρακτήρισε παράνομες και καταχρηστικές τις δύο απολύσεις και υπογράμμισε ότι στόχος της εταιρείας ήταν να τρομοκρατηθούν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, ώστε να αποδεχτούν τους όρους του προγράμματος οικειοθελών αποχωρήσεων. Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι οι δύο απολυμένοι στοχοποιήθηκαν, διότι αρνήθηκαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και εκτίμησε ότι η απόλυσή τους έγινε για λόγους εκδίκησης, ενώ επίσης αναφέρθηκε στην πολύχρονη προσφορά τους μέσα στην εταιρεία, αλλά και στο γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση, αλλά και καμία διαβούλευση με το σωματείο σε κανένα στάδιο της διαδικασίας που ακολουθήθηκε μονομερώς από πλευράς της εταιρείας.

Την ΑΓΕΤ Ηρακλής εκπροσώπησε και κατέθεσε ως μάρτυρας ο Διευθυντής Ανθρωπίνων πόρων του εργοστασίου Όλυμπος στην Αγριά, Απόστολος Κρεμαστάς, που ήταν και εκείνος που έκανε τη συζήτηση με τους δύο απολυμένους για την αποχώρησή τους, αλλά και με όλους όσους εντάχθηκαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ο κ. Κρεμαστάς υπεραμύνθηκε της απόφασης της εταιρείας να προχωρήσει στην απόλυση των δύο χημικών μηχανικών, τονίζοντας ότι την ίδια τύχη θα είχαν και όσοι άλλοι εργαζόμενοι αρνούνταν να ενταχθούν στις οικειοθελείς αποχωρήσεις, ενώ επίσης αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, για να επισημάνει ότι υπάρχουν συσσωρευμένες ζημιές και ότι η Λαφάρζ από την αρχή του 2013 είχε ενημερώσει ότι στοχεύει να μειώσει το εργατικό κόστος κατά 16 εκ. ευρώ. Ο Διευθυντής Ανθρωπίνων πόρων, ωστόσο, δεν απάντησε και ρωτήθηκε αρκετές φορές, γιατί δεν τηρήθηκε κανένα κοινωνικό κριτήριο και απολύθηκαν οι συγκεκριμένοι δύο χημικοί μηχανικοί, όπως επίσης για το εάν έγινε διαβούλευση με το σωματείο, επιμένοντας μέχρι τέλους ότι από τις αρχές του χρόνου ήταν γνωστό ότι η εταιρεία θα προχωρήσει σε μείωση του εργατικού κόστους.

Σημειώνεται ότι μέχρι τέλος Αυγούστου με το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποχώρησαν 27 εργαζόμενοι, ενώ μέχρι 31-12-2013 συνολικά έφυγαν από την ΑΓΕΤ περίπου 50 άτομα.

Η απόφαση για την αγωγή αναμένεται να εκδοθεί σε τέσσερις περίπου μήνες, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα, οι δύο πλευρές, απολυμένοι και εταιρεία, θα καταθέσουν τις προτάσεις τους, στο πλαίσιο των ασφαλιστικών μέτρων που εκδικάστηκαν προχθές για το ίδιο θέμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου