ΤΟΠΙΚΑ

«Παγώνει» o ελληνικός τουρισμός

παγώνει-o-ελληνικός-τουρισμός-851206

Η κρίση «χτυπάει» τον ελληνικό τουρισμό. Και πλήττει κυρίως τις περιοχές που δέχονται αλλοδαπούς τουρίστες μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων, όπως είναι η Κέρκυρα, η Κρήτη, η Ρόδος.
Οι Ελληνες ξενοδόχοι και τουριστικοί επιχειρηματίες δεν περιμένουν θαύματα στην τουριστική κίνηση φέτος αποδίδουν το «πάγωμα» στις κρατήσεις στους εξής λόγους:
-Στο ακριβό ευρώ που σπρώχνει τους τουρίστες σε δολαριακούς και άρα φτηνούς προορισμούς.
-Στην αδύναμη λίρα Αγγλίας (σε σχέση με το ευρώ) που κρατάει μακριά από την Ελλάδα τους Βρετανούς τουρίστες.
-Στη διοργάνωση του EURO σε Αυστρία και Ελβετία τον Ιούνιο, καθώς και στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο τον Αύγουστο, που προσελκύουν σημαντικό ποσοστό τουριστών.
-Αλλά και στο γεγονός ότι ξεθωριάζει η αίγλη από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών της Αθήνας.
Επιπλέον, όσοι τελικά επισκεφθούν την Ελλάδα, θα έρθουν αντιμέτωποι και με τις «τσουχτερές τιμές» στην αγορά.

Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, έχει παραδεχτεί ότι η εν εξελίξει χρηματοπιστωτική κρίση «χτυπάει» όλη την Ευρώπη, και παράλληλα το ισχυρό ευρώ σπρώχνει όλο και περισσότερους Ευρωπαίους προς τις ΗΠΑ και γενικά σε προορισμούς που οι πληρωμές γίνονται σε δολάρια (Ασία, Αίγυπτος, Τουρκία, Τυνησία κ.λπ.).
«Αν η χρονιά κλείσει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή περίπου 15,5 εκατ. τουρίστες (χωρίς τους Αλβανούς) θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι», λέει ο κ. Γιάννης Ευαγγέλου, πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ (Τουριστικά Γραφεία) και συνεχίζει:
«Η άνοιξη δεν μας έφερε τους αναμενόμενους τουρίστες και ο Ιούνιος μάλλον θα είναι προβληματικός», μας λέει και συνεχίζει:
Σύμφωνα με τον κ. Ευαγγέλου, η Ρόδος θα «κλείσει» στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ από τις Κυκλάδες ανοδικά κινούνται μέχρι στιγμής οι κρατήσεις σε Μύκονο και Σαντορίνη.
Καλά πάει και η Χαλκιδική, καθώς τροφοδοτείται με τουριστική κίνηση από τα Βαλκάνια και τη Ρωσία, ενώ στη συγκεκριμένη περιοχή πολλές είναι και οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Επίσης, άνοδος αναμένεται και στους προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας (Πήλιο, Κατερίνη, Λάρισα – Αγιόκαμπος, Πελοπόννησος, Εύβοια), αφού πολλοί προτιμούν τις οδικές μετακινήσεις, λόγω των ακριβών τιμών σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια.
Λιγότερα δαπανούν, χρόνο με τον χρόνο, οι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, ενώ η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και στον ρυθμό ανόδου των αφίξεων, πολύ δε περισσότερο στην αύξηση των τουριστικών εσόδων.
Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), οι βασικοί δείκτες της τουριστικής δραστηριότητας εμφανίζουν ήδη σταδιακή «κόπωση».
Και συγκεκριμένα: το 2007 οι αφίξεις εμφάνισαν άνοδο κατά 5,5% 15,24 εκατ. τουρίστες, ενώ τα έσοδα στα 11,4 δισ. ευρώ σημείωσαν άνοδο μόλις 0,44%. Η μέση κατά κεφαλή δαπάνη περιορίστηκε στα 748 ευρώ πέρυσι από 813 ευρώ το 2000.
Παράλληλα μειώνεται και η μέση διάρκεια παραμονής – στις 3 μέρες το 2006 από 3,2 μέρες το 2004.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου