ΤΟΠΙΚΑ

Τα ντοκουμέντα της θανάτωσης του περιβάλλοντος

τα-ντοκουμέντα-της-θανάτωσης-του-περι-851206

Αντί κάποιας επίκαιρης ανάλυσης ή άλλου μακροσκελούς άρθρου, σήμερα, και με αφορμή τόσο τη μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, αλλά και τη γενικότερη συζήτηση για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, παραθέτουμε μια τριλογία φωτογραφιών από γνωστές πηγές ρύπανσης της ευρύτερης περιοχής του Βόλου, γιατί ισχύει πάντα η κινέζικη παροιμία «Μια φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις».
Φωτογραφίες που μας προσκόμισαν φίλοι επαγγελματίες φωτογράφοι όπως ο Ντίνος ο Μπουρλής για την περίπτωση της Γορίτσας, αλλά και απλοί συμπολίτες μας για τις περιπτώσεις του Οργανισμού Λιμένος και της θαλάσσιας περιοχής του Αγίου Κων/νου. Οι φωτογραφίες που μας έφεραν απλοί πολίτες έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, γιατί δείχνουν ότι τα ζητήματα περιβάλλοντος απασχολούν με τρόπο ενεργό όλο και περισσότερους.

1. Η περίπτωση της Γορίτσας

Από τις συγκεκριμένες φωτογραφίες φαίνεται ξεκάθαρα ότι η αιωρούμενη τσιμεντόσκονη και η τέφρα που επικάθονται στο λόφο της Γορίτσας, μετά τις βροχοπτώσεις έχουν τσιμεντοποιήσει το χώμα! Μπορεί τα σπίτια της Ν. Δημητριάδος να τα καθαρίζουν οι νοικοκυρές, αλλά τη Γορίτσα ποιος θα την καθαρίσει; Το πρόβλημα της τσιμεντόσκονης και των αιωρούμενων σωματιδίων σ΄ όλη του την έκταση.

2. Ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου

Την ώρα που ο Νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας μαζί με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Βόλου Βαγγέλη Καπούλα ανακοίνωναν το πρόστιμο μαμούθ για σοβαρές παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, στο λιμάνι γινόταν εκφορτώσεις ζωοτροφών. Την ίδια ώρα. Οι φωτογραφίες δείχνουν ξεκάθαρα ότι ολόκληρες εκτάσεις είναι καλυμμένες απ΄ την σκόνη των ζωοτροφών, η οποία με το πρώτο φύσημα του αέρα πνίγει την συνοικία του Παλαιού Λιμεναρχείου.

3. Η θαλάσσια περιοχή του Αγίου Κων/νου

Αυτές οι ανατριχιαστικές φωτογραφίες που προέρχονται από το θαλάσσιο χώρο μπροστά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την εκκλησία του Αγίου Κων/νου δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής, αλλά αποδεικνύουν περίτρανα και το τι καταλήγει στο ευαίσθητο οικοσύστημα του Παγασητικού. Επιπλέον καταδεικνύονται οι ευθύνες των εργολάβων, αλλά και εκείνες των αρμόδιων αρχών που είναι υπεύθυνες για τον καθαρισμό του θαλάσσιου χώρου.

Επίλογος

Δεν είναι ούτε οι μεγαλύτερες ούτε οι σπουδαιότερες πηγές ρύπανσης αν εξαιρέσουμε την περίπτωση της Γορίτσας που αποτελεί απόδειξη για το τι διοχετεύεται στην ατμόσφαιρα, οι σημερινές φωτογραφίες. Είναι απλά αυτό που κατάφερε να συλλάβει ο φωτογραφικός φακός. Τα άλλα, τα κρυφά, είναι πιο επικίνδυνα κι ας μη ξεχνούμε ότι ειδικά τα μικροσωματίδια είναι ύπουλοι, αόρατοι φονιάδες της δημόσιας υγείας. Αρμόδιοι, γρηγορείτε. Βρισκόμαστε πιο κάτω από τον πάτο του βαρελιού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου