ΤΟΠΙΚΑ

Υπό κατάληψη οι πεζόδρομοι του Βόλου

υπό-κατάληψη-οι-πεζόδρομοι-του-βόλου-851206

Τα τροχαία ατυχήματα, τα οποία οφείλονται στην κατάληψη πεζόδρομων και πεζοδρομίων από μηχανάκια και αυτοκίνητα, αυξάνονται καθημερινά. Η δημοτική αστυνομία αυξάνει τις περιπολίες της, η επιτροπή κυκλοφοριακών θεμάτων αποφασίζει να δημιουργήσει στην οδό Κουμουνδούρου, μετά από πρόταση που υπήρχε εδώ και καιρό, από τη Γαλλίας μέχρι την Αλεξάνδρας, στο αριστερό τμήμα, θέσεις στάθμευσης με μπάρες για μηχανάκια. Την ίδια ώρα οι υποδομές για την ασφαλή διέλευση των πεζών και ακόμα περισσότερο των ευπαθών ομάδων της κοινωνίας είναι είτε ανύπαρκτες είτε ημιτελείς και ανεπαρκείς, με συνέπεια η κατάσταση να γίνεται ολοένα και περισσότερο ανεξέλεγκτη.
Τα σταθμευμένα και διερχόμενα μηχανάκια στους πεζόδρομους και τους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας αποτελούν μεγάλο πρόβλημα στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να είναι αδύνατη η διέλευση των πεζών αλλά και επικίνδυνη. «Πριν 5 με 6 χρόνια κάποια συμπολίτισσα πήγαινε το παιδί με το καροτσάκι και αναγκάστηκε να κατέβει στο δρόμο, γιατί αφενός δεν υπήρχε πεζοδρόμιο με ράμπα και αφετέρου πάνω στο πεζοδρόμιο ήταν παρκαρισμένα μηχανάκια και ποδήλατα και δεν μπορούσε να περάσει. Το παιδί παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο, έπαθε κάταγμα λεκάνης το οποίο δεν έγινε αντιληπτό άμεσα, και ακόμα και σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Δεν μπορεί να καθίσει καν στο καρότσι από τη λεκάνη που έσπασε. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται ακόμα σε κλινική», διηγείται η Γραμματέας του Συλλόγου Παραπληγικών Νομού Μαγνησίας “Αργοναύτες”, κ. Αθηνά Ζαπαντούλη.
Για τα άτομα με αναπηρία η υφιστάμενη κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη, καθώς σύμφωνα και με την κ. Ζαπαντούλη υπάρχει πρόβλημα με την προσπελασιμότητα και γενικά δεν υπάρχει καμιά υποδομή γι’ αυτά τα άτομα. «Δεν υπάρχουν πεζοδρόμια στο Βόλο και αυτά που υπάρχουν είναι πολύ μικρά και συνήθως είναι κατειλημμένα από σταθμευμένα μηχανάκια και ποδήλατα. Έχω στείλει έγγραφα σε όλες τις αρχές και δεν έχω βρει ανταπόκριση από κανένα. Ο Βόλος είναι τελείως απροσπέλαστος, δεν υπάρχει πεζόδρομος έχουν βάλει όλοι οι καταστηματάρχες τα εκθέματά τους, η δημοτική αστυνομία δεν είναι πουθενά, υπάρχει αδιαφορία του κόσμου, γαϊδουριά, τα πάρκινγκ για άτομα με ειδικές ανάγκες είναι μόνιμα κατειλημμένα. Ο Βόλος ήταν, είναι και θα παραμείνει μπάχαλο», τονίζει σε ιδιαίτερα επικριτικό ύφος η Γραμματέας του Συλλόγου.
Η κατάσταση όμως δεν είναι άσχημη μόνο στους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, αλλά και στους «κορυνόδρομους», με τα τροχαία ατυχήματα να «χτυπάνε κόκκινο» το τελευταίο διάστημα. Μέσα σε δύο ημέρες έγιναν δύο ατυχήματα, η κατάσταση διαφαίνεται επικίνδυνη και η λύση πρέπει να είναι άμεση.

«Μας ταλαιπωρούν το μυαλό»
«Τα δίκυκλα είναι ένα πολύ δύσκολο μέσο που ταλαιπωρεί το μυαλό μας και την καθημερινή λειτουργία της πόλης», υπογραμμίζει ο Υπεύθυνος Κυκλοφοριακών Θεμάτων του Δήμου Βόλου κ. Σκυργιάννης, καθώς δεν είναι εύκολο να περιοριστούν στην κυκλοφορία και τη στάθμευσή τους. «Εδώ κάνοντας την Κουμουνδούρου δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, με μια απλή κίνηση δηλαδή, σταμάτησε η στάθμευση των αυτοκινήτων. Των μοτοσυκλετιστών όμως είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει, γιατί τα δίκυκλα κυκλοφορούν στους πεζόδρομους και στα πεζοδρόμια, επειδή ακριβώς είναι το μέσο τέτοιο που σου δίνει την δυνατότητα να πας παντού. Έχουμε σοβαρό πρόβλημα στο θέμα στάθμευσης των δικύκλων. Ο αναβάτης ο ίδιος προσπαθεί να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στον προορισμό του και εκεί αρχίζουν τα προβλήματα. Αγνοούν εμάς τους υπόλοιπους, σκέφτονται μόνο την πάρτη τους και τα αφήνουν όπου τους βολεύει», επισημαίνει ο κ. Σκυργιάννης.

«Πήγαμε, αλλά μας αγνόησαν…»
«Δεν μας κάλεσε κανένας και όσες φορές έχουμε πάει μόνοι μας αδιαφορούν. Εμείς θέλουμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτή τη πόλη, για τα παιδιά, για όλους, όχι μόνο για το κυκλοφοριακό και τους τουρίστες. Αλλά αυτοί μας φωνάζουν μόνο όταν μας έχουν ανάγκη. Έτσι γίνεται πάντα, υπάρχει το ευχολόγιο στην αρχή, αλλά δεν υπάρχει η πράξη μετά. Τα ατυχήματα υπάρχουν, αλλά δεν είμαστε οι μόνοι υπαίτιοι. Εμπλεκόμαστε οι μοτοσικλετιστές σε αυτά, αλλά τις περισσότερες φορές είμαστε τα θύματα. Η αστυνομία όμως δεν παρέχει στοιχεία και πάντα στο τέλος καταλήγουμε να φταίμε εμείς», δηλώνει ο πρόεδρος της ΜΟΤΟΛΕΒ, κ. Δημήτρης Καλοστίπης.
Για αύξηση των ατυχημάτων μιλάει γραμματέας της ΜΟΤΟΛΕΒ κ. Δημήτρης Χουτζούμης και τονίζει πως είναι πολλά τα ατυχήματα που αφορούν σε μοτοσικλετιστές, ωστόσο απλά εμπλέκονται σε αυτά, αλλά δεν τα προκαλούν, καθώς το πιο λογικό είναι ο μοτοσικλετιστής να προσπαθήσει να προφυλαχτεί γιατί ξέρει πως είναι παθολογικός σε ένα τέτοιο ατύχημα.
Να αναφερθεί ότι η Μοτοσικλετική Λέσχη Βόλου έχει κάνει πρόταση στο Δήμο να κάνει πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και στην υπάρχουσα δημοτική αρχή και στη προηγούμενη και να υπάρξει συγχρόνως ενημέρωση στα σχολεία.
Επίσης ο κ. Καλοστίπης τόνισε ότι δεν ενδιαφέρονται μόνο για την ευκολία τους, καθώς «για να θεωρηθεί ότι ένας μοτοσικλετιστής σταθμεύει παράνομα, πρέπει να θεωρήσουμε ότι υπάρχουν και νόμιμες θέσεις στάθμευσης. Το πώς δρομολογείται το θέμα του πάρκινγκ το βλέπουμε όλοι. Δεν υπάρχει χώρος στάθμευσης για μοτοσικλετιστές». Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό η Επιτροπή Κυκλοφοριακών Θεμάτων αποφάσισε στην οδό Κουμουνδούρου, από τη Γαλλίας μέχρι την Αλεξάνδρας, στο αριστερό τμήμα, να κάνει θέσεις στάθμευσης για μηχανάκια με μπάρες, «και θα περιμένουμε να δούμε πώς θα δουλέψει αυτό το σύστημα, πώς θα πειστούν οι καφενόβιοι της οδού Κουμουνδούρου να αφήσουν τα μηχανάκια στην Αλεξάνδρας και να πιούνε καφέ στην Κονταράτου», υπογράμμισε ο κ. Σκυργιάννης.

Η τελευταία μόδα
Τελευταία λέξη της μόδας είναι να σταθμεύουν τα μηχανάκια κάθετα πάνω στα πεζοδρόμια σύμφωνα με τον κ. Σκυργιάννη, με αποτέλεσμα η αστυνομία και η δημοτική αστυνομία να γράφουν αδιακρίτως, να παίρνουν πινακίδες και να κόβουν πρόστιμα, «διότι προχωράμε σε μια πλήρη κοινωνική διάλυση, αφού ούτως ή άλλως κανένας δεν ενδιαφέρεται για το τι κάνει ο διπλανός του και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε με τρόπους οι οποίοι μπορεί να φαίνονται βάρβαροι. Πριν από μερικές μέρες που βγήκε η αστυνομία και έγραψε εκατοντάδες δίκυκλα, ξεσηκώθηκε σάλος. Ότι δεν γίνεται με την πειθώ, προχωράμε με το μαχαίρι σε αυτή τη πόλη. Δυστυχώς η κατάσταση γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη αντί να γίνεται καλύτερη και δεν αρκεί μόνο η δικιά μας προσπάθεια, χρειάζεται προσπάθεια και άλλων, χρειάζεται να βοηθήσουν σε αυτό και άλλες ομάδες -μια από τις οποίες είναι, και πολύ σημαντική μάλιστα, η ΜΟΤΟΛΕΒ- που βλέπουν την κατάσταση και κάνουν κριτική αφ’ υψηλού ότι δεν έχουμε επαρκείς θέσεις στάθμευσης για τα μηχανάκια. Λες και άμα κάνουμε τρεις χιλιάδες θέσεις στάθμευσης για τα μηχανάκια θα λυθεί το πρόβλημα», επισήμανε ο κ. Σκυργιάννης.
Από την πλευρά της ΜΟΤΟΛΕΒ ο πρόεδρος, κ. Δημήτρης Καλοστίπης τονίζει πως δεν ειπώθηκε από τη Λέσχη να μην υπάρχει αστυνόμευση, ωστόσο να γίνεται σωστά και «να μην πληρώνει πρόστιμα ο απλός κόσμος και οι γνωστοί να σβήνουν κλήσεις και πρόστιμα. Εμείς είμαστε μόνο οι επικίνδυνοι, αυτοί δεν είναι;», αναρωτιέται ο κ. Καλοστίπης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου