ΤΟΠΙΚΑ

Επιστολή στον Καραμανλή για την “Αργώ”

επιστολή-στον-καραμανλή-για-την-αργώ-851206

Τέσσερα βασικά σημεία για τη “θωράκιση” του ταξιδιού της Αργούς επισημαίνει στην
επιστολή του στον Πρωθυπουργό κ. Κων. Καραμανλή ο δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης,
τονίζοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί
το ταξίδι του αρχέτυπου πλοίου.
Ανάλογη επιστολή ο δήμαρχος Βόλου απέστειλε στην Υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα
Μπακογιάννη και στην Πρόεδρο της Βουλής κ. Άννα Ψαρούδα Μπενάκη.
Εξάλλου σήμερα στις 10.30 π.μ. ο κ. Αλ. Βούλγαρης συγκαλεί ενημερωτική συνάντηση στο δημαρχείο του Βόλου με τους εκπροσώπους της Μαγνησίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
«Όπως γνωρίζετε, ο Δήμος Βόλου υλοποιεί ένα ιστορικό όραμα της πόλης, επισημαίνει στην επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, την κ. Ντόρα Μπακογιάννη και την πρόεδρο της Βουλής, ο Δήμαρχος Βόλου, που συνοψίζεται στην ανακατασκευή της Αργούς και την αναβίωση της Αργοναυτικής Εκστρατείας. Σήμερα, μετά την κατασκευή του πλοίου με βάση το αρχέτυπο από το «Ινστιτούτο Έρευνας Αρχαίας Ναυπηγικής και Τεχνολογίας – ΝΑΥΔΟΜΟΣ», προετοιμάζεται το πειραματικό ταξίδι στη διαδρομή που ακολούθησε πριν από 3.500 χρόνια η μυθική Αργώ.
Ο απόπλους προσδιορίζεται από το λιμάνι του Βόλου στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου 2007 και το ταξίδι προγραμματίζεται να γίνει σε δύο φάσεις: Η πρώτη φάση θα υλοποιηθεί το 2007, θα περιλάβει το πειραματικό ταξίδι από την αρχαία Ιωλκό μέχρι την Κολχίδα και θα ολοκληρώσει το επιστημονικό έργο του προγράμματος της αναβίωσης του μύθου. Η δεύτερη φάση θα υλοποιηθεί το 2008, θα περιλάβει το πολιτιστικό ταξίδι στις υπόλοιπες χώρες της Μαύρης Θάλασσας και θα δημιουργήσει νέους πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς.
Οι προοπτικές που ανοίγονται από την αξιοποίηση του ταξιδιού σε πολιτιστικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο υπερβαίνουν τα όρια ενός τοπικού γεγονότος, προσδίδουν στο όλο εγχείρημα πανελλήνιο χαρακτήρα και αξίζει να τύχουν της ανάλογης αιγίδας και αρωγής της Κυβέρνησης.
Γνωρίζοντας το προσωπικό σας ενδιαφέρον για την Αργώ και την επιτυχία του όλου εγχειρήματος, παρακαλούμε για την παρέμβασή σας, ώστε στην παρούσα φάση με τη συνεργασία των Υπουργείων Εξωτερικών, Πολιτισμού, Τουρισμού, Ναυτιλίας:
-Να υπάρξουν όλες οι απαραίτητες διευκολύνσεις σε διπλωματικό επίπεδο, ώστε η κυβέρνηση της Τουρκίας να εγγυηθεί την ασφαλή πλεύση της Αργούς στα χωρικά ύδατα και τους λιμένες της, καθώς και την ασφάλεια του πληρώματος και της συνοδείας.
-Να υπάρξουν όλες οι σχετικές διευκολύνσεις στις επαφές του Δήμου Βόλου με τους Δήμους της Τουρκίας, της Γεωργίας, αλλά και της Ρωσίας, όπου θα προσεγγίσει η Αργώ.
-Να εξασφαλιστεί ναύλωση συνοδευτικού πλοίου, που θα ακολουθεί την Αργώ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, εξυπηρετώντας ανάγκες των συντελεστών του εγχειρήματος.
-Να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία για το “Πολιτιστικό ταξίδι”, που η Αργώ θα ξεκινήσει το 2008, καθώς και η διευκόλυνση στις επαφές με τις εμπλεκόμενες χώρες και πόλεις.
Έχουμε την πεποίθηση, καταλήγει ο κ. Αλέκος Βούλγαρης , ότι μέσα από την κοινή αυτή προσπάθεια η Αργώ μπορεί να καθιερωθεί ως συμβολική πρέσβειρα της Ελλάδας και
να συμβάλλει στην ενίσχυση της εθνικής πολιτικής στον τομέα διακρατικών συνεργασιών με πολιτιστικό, κοινωνικό, τουριστικό και επιχειρηματικό περιεχόμενο μεταξύ των Παρευξείνιων και ευρύτερα των Μεσογειακών χωρών, για αυτό και ζητούμε να στηρίξετε με το κύρος σας τη δημοτική αρχή του Βόλου για την υλοποίηση του συνολικού προγράμματος».
Πρόστιμο
από το Λιμεναρχείο
Χθες ο δήμαρχος Βόλου κ. Βούλγαρης εξέφρασε την απογοήτευσή του για την στάση του Λιμεναρχείου Βόλου που επέβαλλε στην Δημοτική Τουριστική Επιχείρηση πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για παράνομη αλλοίωση του αιγιαλού και της παραλίας, από την κατασκευή του χώρου ναυπηγήσεως της Αργούς.
Ο κ. Βούλγαρης τόνισε ότι η ΔΗΤΕΒ δεν είχε εκδώσει άδεια για να αναπτύξει την τέντα φιλοξενίας της Αργούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το Λιμεναρχείο έπρεπε να επιβάλλει πρόστιμο.
Η παράβαση βεβαιώθηκε από το Λιμεναρχείο το 2004 και το πρόστιμο κοινοποιήθηκε στον Δήμο Βόλου στις 15 Δεκεμβρίου του 2006.
«Αντιλήφθηκα ότι δεν υπάρχει ευαισθησία από την πλευρά του Λιμεναρχείου. Εμείς θα κάνουμε ένσταση για το πρόστιμο και θα προχωρήσουμε και στην έκδοση των αδειών. Η Αργώ είναι μια εθνική υπόθεση και είναι γνωστό πως δεν αναπτύχθηκε κατασκευή στα Πευκάκια για να στηθεί κέντρο διασκέδασης ή κερδοφόρα επιχείρηση», κατέληξε ο δήμαρχος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου