ΤΟΠΙΚΑ

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΒΟΛΟΥ: Νέα προκαταρκτική έρευνα για ΑΓΕΤ

εισαγγελια-βολου-νέα-προκαταρκτική-έ-851206

Σε νέα προκαταρκτική έρευνα προχώρησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Βόλου για πρόκληση ρύπανσης από τη ΑΓΕΤ, μετά το πόρισμα και την πράξη βεβαίωσης παράβασης της Ειδικής Υπηρεσίας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Πρόκειται για την τρίτη προκαταρκτική έρευνα την τελευταία διετία που διέταξε η Εισαγγελία Βόλου για την ΑΓΕΤ.
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Βόλου κ. Αχιλλέας Ζήσης στην παραγγελία του προς την Πταισματοδίκη ζητά τη λήψη καταθέσεων, προκειμένου να εντοπισθούν οι ποινικά υπεύθυνοι για τις παραβιάσεις της νομοθεσίας σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος.
Το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κοινοποιήθηκε στη Διεύθυνση Ανάπτυξης της ΝΑΜ στις 27/3/2008 και στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος στις 4/4/2008.
Το κλιμάκιο των επιθεωρητών διενήργησε έλεγχο στην τσιμεντοβιομηχανία τον περασμένο Μάρτιο και βεβαιώνει ότι διαπιστώθηκαν πέντε παραβάσεις της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με το πόρισμα που συνέταξαν, διαπιστώθηκαν:
– Δεν τηρούνται τα οριζόμενα στην από Κ.Υ.Α. για την κατανάλωση καυσίμων. Συγκεκριμένα για τον άνθρακα προβλέπεται κατανάλωση 330.000 τόνων, το 2006 καταναλώθηκαν 137.505 τόνοι και το 2007 152.803 τόνοι. Για το πετ κοκ προβλέπεται η κατανάλωση 100.000 τόνων, ενώ καταναλώθηκαν 261.121 τόνοι το 2006 και 252.142 τόνοι το 2007. Για το μαζούτ προβλέπεται η κατανάλωση 12.000 τόνων, ενώ καταναλώθηκαν 16.359 το 2006 και 14.121 το 2007.
– Το τμήμα μέτρησης της εταιρίας πραγματοποιεί ειδικές μετρήσεις με βάση τις οποίες ελέγχει τις καμπύλες βαθμονόμησης μόνο δύο φορές το χρόνο και όχι πάντα παρουσία των εντεταλμένων υπαλλήλων της αρμόδιας υπηρεσίας της ΝΑΜ, κατά παράβαση όρου ΚΥΑ.
– Όρος της ΚΥΑ επέβαλε την εγκατάσταση συσκευών συνεχούς μέτρησης της περιεκτικότητας των καυσαερίων των περιστροφικών κλιβάνων σε NOx και SΟ2, τα οποία δεν είχαν εγκατασταθεί.
Από τα δελτία των ημερήσιων εκπομπών NOx και SΟ2 των περιστροφικών κλιβάνων που λειτουργούν, διαπιστώθηκε ότι η περιεκτικότητα των ΝΟx στα καυσαέρια των Π.Κ. κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα (πάνω από 800 mg/Nm3). Συνιστά παράβαση το γεγονός ότι δεν εγκαταστάθηκε σύστημα ψεκασμού νερού στη φλόγα της κύριας καύσης όλων των Π.Κ., στους οποίους η περιεκτικότητα των ΝΟx στα καυσαέρια κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα.
– Δεν έχουν κατασκευαστεί οι εγκαταστάσεις για την αποθήκευση των πρώτων υλών τσιμέντου, οι οποίες εξακολουθούν να αποθηκεύονται υπαίθρια.
– Η εταιρία δεν έχει εφοδιαστεί με τις απαιτούμενες άδειες για τις γεωτρήσεις που βρίσκονται εντός του εργοστασίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου