ΤΟΠΙΚΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Εκλογή με αποχή και κάλπες σε χωράφι!

πανεπιστημιο-θεσσαλιασ-εκλογή-με-απο-851206

Μετά από δύο… δόσεις εκλογών, δύο κάλπες πεταμένες σε χωράφι, μικρής έντασης επεισόδια, πολυήμερες φοιτητικές κινητοποιήσεις και «πονοκέφαλο» εβδομάδων για το πρυτανικό συμβούλιο ώστε να διεξαχθεί η διαδικασία, την ώρα μάλιστα που ο υπουργός Παιδείας έριχνε «λάδι στη φωτιά», το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ανέδειξε τη νέα πρυτανική αρχή.
Ο απερχόμενος αντιπρύτανης Κ. Γουργουλιάνης εξελέγη με 61,3% νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας –και αντιπρυτάνεις οι Μιχ. Ζουμπουλάκης, Γιάν. Θεοδωράκης και Β. Μποντόζογλου- έναντι του συνυποψηφίου του Βυρ. Κοτζαμάνη, που έλαβε στο σύνολο των ψήφων 38,7%.
«Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κέρδισε η δημοκρατία», δήλωνε ο απερχόμενος πρύτανης Κ. Μπαγιάτης, δείχνοντας την ανακούφισή του για το τέλος της περιπετειώδους εκλογικής διαδικασίας.
Το λόγο ωστόσο παίρνουν τα δικαστήρια, μετά την προσφυγή του υποψήφιου πρυτανικού σχήματος με επικεφαλής τον Β. Κοτζαμάνη, σε ό,τι αφορά στο μέρος της ψηφοφορίας των φοιτητών.

Κάλπη σε χωράφι!

Σε ταραχώδες κλίμα άνοιξαν χθες το πρωί οι έξι κάλπες των επαναληπτικών εκλογών για τους φοιτητές ισάριθμων τμημάτων, που τελούσαν την περασμένη Τρίτη υπό κατάληψη.
Φοιτητές δύο τμημάτων έκαναν πράξη τις αποφάσεις γενικών τους συνελεύσεων να παρεμποδίσουν την ψηφοφορία. Μόλις ανακοινώθηκε η έναρξη της ψηφοφορίας σε κλίμα έντασης και φραστικών αντεγκλήσεων, απομάκρυναν από το χώρο τις κάλπες του ΙΑΚΑ και των Δικτύων και τις πέταξαν σε απέναντι του κτιρίου χωράφι εν μέσω χειροκροτημάτων από διαμαρτυρόμενους για το νόμο-πλαίσιο φοιτητές.
Η διαδικασία για τους φοιτητές των υπολοίπων τεσσάρων τμημάτων συνεχίστηκε κανονικά. Στις 5 το απόγευμα οι κάλπες έκλεισαν, δίνοντας οριστικό τέλος στη διαδικασία.
Οι εφορευτικές επιτροπές ξεκίνησαν την καταμέτρηση, ανοίγοντας τις χθεσινές κάλπες και εκείνες που στήθηκαν την περασμένη Τρίτη και παρέμεναν τριπλοκλειδωμένες.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα ανά κατηγορία εκλεκτόρων έχουν ως εξής:
– μέλη ΔΕΠ
Σε σύνολο 391 εγγεγραμμένων, ψήφισαν 358. Καταμετρήθηκαν 18 λευκά και ένα άκυρο και έλαβαν: Ο συνδυασμός του Κ. Γουργουλιάνη 208 ψήφους (61,36%) και του Β. Κοτζαμάνη 131 (38,64%)
– διοικητικοί υπάλληλοι
Σε σύνολο 347 εγγεγραμμένων, ψήφισαν 347. Καταμετρήθηκαν 15 λευκά και 3 άκυρα και έλαβαν: Ο συνδυασμός του Κ. Γουργουλιάνη 191 ψήφους (58,05%) και του Β. Κοτζαμάνη 138 (41,95%)
– φοιτητές
Ιδιαίτερα μικρός αριθμός φοιτητών συμμετείχε στη διαδικασία. Εκτιμάται ότι συμμετείχε το 12%, ίσως και λιγότερο, με τη «γραμμή» φοιτητικών παρατάξεων για αποχή να δείχνει ότι πέρασε σε μεγάλο βαθμό.
Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή δεν έδωσε στοιχεία για το σύνολο των εγγεγραμμένων. Ψήφισαν 1.296, βρέθηκαν 33 λευκά και 17 άκυρα και έλαβαν: Ο συνδυασμός του Κ. Γουργουλιάνη έλαβε 773 ψήφους (62%) και του Β. Κοτζαμάνη 473 (38%)

Δηλώσεις
Ο νέος πρύτανης Κ. Γουργουλιάνης, ο οποίος βρίσκονταν στην Αθήνα, δήλωσε μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων: «Ευχαριστώ όλους όσοι μας στήριξαν. Η πλειοψηφία είναι μεγάλη και η ευθύνη που έχουμε βαριά. Δεσμευόμαστε μαζί με τους συνεργάτες μου ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για το Πανεπιστήμιό μας».
Από την πλευρά του ο Β. Κοτζαμάνης δήλωσε: «Οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έγιναν απρόσκοπτα για τα μέλη ΔΕΠ και τους άλλους εργαζόμενους στο Ίδρυμα, αλλά με σημαντικά προβλήματα για τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας. Με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και την ελλιπή τους ενημέρωση ένα μεγάλο μέρος τους δεν εκφράστηκε με την ψήφο του.
Συγχαίρουμε τον κ. Γουργουλιάνη και τους συναδέλφους του συνδυασμού του για την επιτυχία τους και τους ευχόμαστε καλή δύναμη για να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προβλήματα που αφήνει πίσω της η απερχόμενη εξαετής πρυτανεία του Πανεπιστημίου μας. Θα είμαστε πάντοτε παρόντες για να συνδράμουμε με την κριτική μας και την εργασία μας στη δημοκρατική και αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών. Θα ζητούμε πάντοτε διαφάνεια, θα επιμείνουμε στον διάλογο και στη δημόσια αντιπαράθεση απόψεων και ιδεών, διότι μονάχα έτσι το Πανεπιστήμιο θα ξεπεράσει το τέλμα της αδράνειας, στο οποίο είναι βυθισμένο.»

«Η δημοκρατία λειτούργησε»
Με την «αυλαία» της εκλογικής διαδικασίας ο απερχόμενος πρύτανης Κ. Μπαγιάτης εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «η δημοκρατία λειτούργησε στο Πανεπιστήμιο και θα έχουμε αύριο εκλεγμένο πρύτανη. Σίγουρα υπάρχουν κάποια κενά λόγω της μη συμμετοχής των φοιτητών δύο τμημάτων, αλλά αυτό είναι θέμα νομικό.
Η προσπάθειά μας ήταν να γίνουν όσο το δυνατόν καλύτερες εκλογές και νομίζω ότι το πετύχαμε. Το υπουργείο καλά θα κάνει να είναι πιο συγκρατημένο σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεν ρίχνουμε «λάδι στη φωτιά» παραμονές εκλογών.»

Ανακοινώσεις
Στο μεταξύ ο Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου σε ανακοίνωσή του
«εκφράζει την ανησυχία του για την επιλογή του Πρυτανικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής να προβούν σε διεξαγωγή Πρυτανικών Εκλογών σε… δόσεις, με τη συνακόλουθη κατάτμηση του εκλογικού σώματος και την υπαγωγή του αναφαίρετου καθολικού δικαιώματος της εκλογής στη μερικότητα των αποφάσεων Γενικών Συνελεύσεων μεμονωμένων Φοιτητικών Συλλόγων (6 στους 16)».
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «την Τρίτη 27 Μάη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν στήθηκαν κάλπες για έξι φοιτητικούς συλλόγους (σε σύνολο 12 Σχολών του Βόλου). Όχι γιατί «ακραίες μειοψηφίες» τις παρεμπόδισαν, αλλά επειδή οι Γενικές Συνελεύσεις αυτών των φοιτητικών συλλόγων είχαν πάρει αποφάσεις για κατάληψη ή για μπλοκάρισμα του νόμου και των εκλογών. Παράλληλα η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών των υπολοίπων συλλόγων δεν πήγαν να ψηφίσουν (η συμμετοχή ήταν μόλις 12%) αρνούμενοι να συναινέσουν στην εφαρμογή του νόμου. Με δυο λόγια οι πρυτανικές εκλογές της 27ης Μάη ήταν μια παρωδία».

Νέο συλλαλητήριο
Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, που για σήμερα στις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματίσει συγκέντρωση φοιτητών στο Θόλο του Πανεπιστημίου, σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Το μήνυμα των φοιτητών μπροστά στις πρυτανικές εκλογές είναι ξεκάθαρο. Χαιρετίζουμε τη μαζική ανταπόκριση των φοιτητών στο κάλεσμα της Πανσπουδαστικής ΚΣ για αποχή. Η αποδοκιμασία της διαδικασίας των πρυτανικών εκλογών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από την συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών αποτελεί παρακαταθήκη για τη συνέχιση των αγώνων.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου