ΤΟΠΙΚΑ

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2008 Με 29 γαλάζιες σημαίες η Μαγνησία

καλοκαιρι-2008-με-29-γαλάζιες-σημαίες-η-μαγ-851206

Είκοσι εννιά γαλάζιες σημαίες στη Μαγνησία, από τις οποίες οι οκτώ στο Δήμο Βόλου, πιστοποιούν την αρτιότητα των θαλάσσιων ακτών.
Χθες ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Συντονιστή του διεθνούς προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” στη χώρα μας, και από την Alpha Bank, χορηγό του προγράμματος επί οκτώ (8) χρόνια, οι βραβεύσεις 29 ακτών με “Γαλάζια Σημαία” για το έτος 2008 στη Μαγνησία. Συνολικά σε όλη την Ελλάδα θα βραβευθούν 430 ακτές σε σχέση με 428 πέρυσι.

Η Ελλάδα κατέχει τη 2η θέση ανάμεσα σε 40 χώρες, ενώ συνολικά η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 2.632 ακτές και 621 μαρίνες.

Οι γαλάζιες σημαίες για φέτος στη Μαγνησία θα αναρτηθούν στο Δήμο Μουρεσίου στις ακτές Άγιος Ιωάννης, Παπά Νερό, Νταμούχαρη, Μυλοπόταμος, στο Δήμο Μηλεών στα Καλά Νερά, Κορώπη/Μπούφα, Συκιά, Καλά Νερά/Θέρετρο Αξ/κών, στο Δήμο Αρτέμιδας στα Πλατανίδια και το Μαλάκι, στο Δήμος Αγριάς στην Αγριά /Μπάρμπα Θωμάς, στο
Δήμο Αισωνίας στη Χρυσή Ακτή Παναγιάς, στο Δήμο Σκιάθου στις ακτές Κουκουναριές, Καναπίτσα, Μεγάλη Άμμος, Αχλαδιές, Τρούλος, Βρομόλιμνος, Αγ. Παρασκευή/Πλατανιάς, Βασιλιάς και στο Δήμο Σκοπέλου η ακτή Αντρίνα.

Στο Δήμο Βόλου

Οι οκτώ ακτές στα διοικητικά όρια του Δήμου Βόλου εντάσσονται στο «πρόγραμμα Γαλάζιες Σημαίες». Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν χθες το μεσημέρι, οι ακτές Άναυρος, Αλυκές, Δημοτική Πλάζ, Αμαρυλλίδα, Αμφανών, Ξενία, Πλάκες και στα Πευκάκια πέρασαν με επιτυχία από τις… εξετάσεις.
Ο δήμαρχος Βόλου και πρόεδρος της ΔΗΤΕΒ Αλέκος Βούλγαρης εξέφρασε την ικανοποίησή του, υπογραμμίζοντας το «επίπεδο ετοιμότητας της δημοτικής τουριστικής επιχείρησης στην προετοιμασία των ακτών του Δήμου Βόλου, ώστε και φέτος το καλοκαίρι, έχοντας τις κατάλληλες υποδομές, να υποδεχτούν τους επισκέπτες.»
Η “Γαλάζια Σημαία”, σύμβολο ποιότητας σε περίπου 40 χώρες σήμερα, που διαρκώς αυξάνονται, απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες που διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς.
Τα Κριτήρια για τις Γαλάζιες Σημαίες είναι δεδομένα από την αρχή και σχεδόν όλα «Υποχρεωτικά- όσο και Αυστηρά».
Το βασικό Κριτήριο για το ξεκίνημα της υποψηφιότητας μιας ακτής που επιθυμεί να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα είναι η ύπαρξη ενός τουλάχιστον σημείου δειγματοληψίας από το οποίο λαμβάνεται δείγμα νερών κολύμβησης για μικροβιολογική ανάλυση. Οι μικροβιολογικές αναλύσεις των δειγμάτων πραγματοποιούνται από διαπιστευμένα Μικροβιολογικά Εργαστήρια, τα οποία αποστέλλουν τα αποτελέσματα στη Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων για να τα παρουσιάσει στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ
Τα αποτελέσματα ανανεώνονται κάθε μήνα στην ιστοσελίδα και αφορούν σε δύο δειγματοληψίες που πραγματοποιούνται ανά 15-17 ημέρες Οι διαχειριστές οφείλουν να επισκέπτονται τακτικά την ιστοσελίδα και να εκτυπώνουν τα αντίστοιχα αποτελέσματα της ακτής τους, ενημερώνοντας κάθε φορά τον Πίνακα Ανακοινώσεων.

Το πρόγραμμα

Η “Γαλάζια Σημαία” είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, το πιο γνωστό ίσως περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο, και απονέμεται από το 1987 σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή ποιότητα των νερών κολύμβησης.

Πρέπει να τηρούνται τα 29 συνολικά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία”, όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το υπολογίζουν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, ξενοδόχοι και camping.

Στην Ελλάδα Συντονιστής του Προγράμματος από το 1992 είναι η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας της χώρας, με έτος ίδρυσης το 1951, που δραστηριοποιείται στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 5 διαχρονικά προγράμματα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων σε δράσεις προστασίας της φύσης, σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου