ΤΟΠΙΚΑ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΣΑΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ: Περιβαλλοντικός σχεδιασμός στο δίπολο Βόλου – Λάρισας

διεθνεσ-συνεδριο-μεσαιων-πολεων-περι-851206

Στο δίπολο Βόλου – Λάρισας μπορεί να εφαρμοστεί ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός, εν όψει και των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 και να αποβεί προς όφελος και των δύο πόλεων, αφού ο τρόπος σχεδιασμού και διαχείρισης των πόλεων πλέον γίνεται καθοριστικής σημασίας για την ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος που προσφέρουν και, επομένως, για την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους.
Αυτό επισημάνθηκε κατά κόρον χθες κατά τη διάρκεια των εργασιών της πρώτης μέρας του Διεθνούς Συνεδρίου για τις Μεσαίες Πόλεις που διοργανώνεται στο Βόλο, στο Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας.
Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η παρατήρηση της κ. Λίζα Σιόλα, αρχιτέκτων – πολεοδόμος, πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων, που παρατήρησε ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό της χώρας, αφού όπως τόνισε “είμαστε ισχυροί στη θεωρητική προσέγγιση, αλλά υστερούμε σε πολιτική βούληση, σε σχέση με τους εταίρους μας, σε σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, όσον αφορά σε θέματα οργάνωσης των πόλεών μας.”
Παραδοχή της ανάγκης να υπάρξει περιβαλλοντικός σχεδιασμός στις Μεσαίες πόλεις, προκειμένου να θωρακιστούν από τις σύγχρονες μορφές ρύπανσης, αποτέλεσε ο χαιρετισμός του Έλληνα Κοινοτικού Επιτρόπου Σταύρου Δήμα που μεταξύ άλλων τονίζει: “Οι μάχες ενάντια στις διάφορες περιβαλλοντικές απειλές που απασχολούν σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, δίδονται στις πόλεις και στις κωμοπόλεις της Ευρώπης που συχνά πλήττονται από κυκλοφοριακή συμφόρηση, ατμοσφαιρική ρύπανση και θόρυβο, ενώ είναι ταυτόχρονα σημαντικές πηγές αποβλήτων και λυμάτων. Ο τρόπος σχεδιασμού και διαχείρισης των πόλεων είναι καθοριστικής σημασίας για την ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος που προσφέρουν και, επομένως, για την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους, επισημαίνεται στο χαιρετισμό του Επιτρόπου που εκτιμά ότι οι λύσεις πρέπει να ανταποκρίνονται στις τοπικές συνθήκες.
Χθες το συνέδριο ξεκίνησε με χαιρετισμούς του προέδρου του Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας Σωκρ. Αναγνώστου, του δημάρχου Βόλου Αλ. Βούλγαρη, του Νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια, του Βαγγέλη Χατζηκυριάκου, ως εκπρόσωπου της ΤΕΔΚ Μαγνησίας, του Πέτρου Ηλιάδη, ως εκπρόσωπου του προέδρου Τ.Ε.Ε., Ντίνου Διαμάντου, πρόεδρου Τ.Ε.Ε. Κ&Δ Θεσσαλίας, Βασίλη Σγούτα, πρώην πρόεδρου της UIA, Λίζας Σιόλα, πρόεδρου Ελληνικού Τμήματος UIA, Τάκη Γεωργακόπουλου, πρόεδρου ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και Τάσου Σαλίων, πρόεδρου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν σήμερα από το πρωί με εισηγήσεις από τους κ.κ. οι κ.κ Ουρανία Κλουτσινιώτη, αρχιτέκτων – πολεοδόμος «Ρυθμιστικό Σχέδιο Βόλου. Το Όραμα», Δημήτρη Οικονόμου καθηγητής Παν. Θεσσαλίας, ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Γ. Κουρτίνας, ενώ θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα μελέτης για γαλλικό οικισμό που δημιουργήθηκε με έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, σε θέματα περιβάλλοντος, διαχείρισης των νερών, του πρασίνου, των χρήσεων περιορισμού των μετακινήσεων των κατοίκων με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Απαραίτητος
ο περιβαλλοντικός
σχεδιασμός
Οι Μεσαίες Πόλεις και τα περίχωρά τους μπορούν να παίξουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην εκπλήρωση στόχων περιφερειακής ανάπτυξης, μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που θα στηριχθεί σε μια διαδικασία ουσιαστικής συμμετοχής και διακυβέρνησης της κοινωνίας των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων τόσο για την ανάπτυξη και εφαρμογή εθνικών στρατηγικών πλαισίων αναφοράς, όσο και για την υλοποίηση επιχειρησιακών προγραμμάτων, υπογράμμισε χθες η πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων Λίζα Σιόλα.
Όπως επισήμανε η ίδια το Ελληνικό Τμήμα του προγράμματος εργασίας UIA-ARES, αντιμετωπίζει το Βόλο και τη Λάρισα, ως δύο κέντρα, τα οποία είναι συμπληρωματικά, αφού πρόκειται για δύο πόλεις, που πρέπει να δουλεύουν συμπληρωματικά η μία με την άλλη.
Η ίδια χαρακτήρισε επίσης σημαντικό ότι για πρώτη φορά στο συνέδριο θα παρουσιαστούν τα ecocartier – που είναι καινούργιοι οικισμοί μικρής έκτασης, που δημιουργήθηκαν με έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, σε θέματα περιβάλλοντος, διαχείρισης των νερών, του πρασίνου, των χρήσεων περιορισμού των μετακινήσεων των κατοίκων με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα” πρόγραμμα που επιβεβαιώνει την ανάγκη να υπάρχει εξαρχής στην ανάπτυξη μίας πόλης, περιβαλλοντικός σχεδιασμός.
Ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Σωκράτης Αναγνώστου, αναγνωρίζοντας ότι τα
τελευταίο χρόνια υπάρχει σημαντική αφύπνιση του κόσμου στα περιβαλλοντικά ζητήματα, υπογράμμισε ότι ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός
είναι ένας στόχος που είναι πρωτεύων έθεσε, ωστόσο μία σειρά από ερωτήματα προς προβληματισμό με αφορμή το γεγονός ότι “ υπάρχουν πολλοί που είναι έτοιμοι να τον πολεμήσουν, όταν βλάπτει κατά τη γνώμη τους ορισμένα μικρά και εφήμερα συμφέροντά τους». Ο ίδιος έθεσε ερωτήματα και ζήτησε απαντήσεις, μέσω του συνεδρίου για τα εξής:
Εάν ο περιορισμός του κυκλοφοριακού προβλήματος θα πραγματοποιηθεί με μεταφορά δραστηριοτήτων της πόλης στην περιφέρειά της ή με παραμονή τους στο κέντρο, που σημαίνει περιορισμό μετακινήσεων και καλύτερη χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, πώς θα επιτευχθεί το άνοιγμα της πόλης και η καλύτερη εκμετάλλευση της θάλασσας, εάν θα πρέπει να γίνει επιλογή επέκτασης της πόλης, μέσω της καλύτερης χρήσης της ήδη πολεοδομημένης περιοχής, πώς θα καμφθούν οι αντιδράσεις για την κατασκευή βιοκλιματικών και γενικά πράσινων κτηρίων, τα οποία είναι ακριβότερα από τα συμβατά και τέλος, εάν τα περιφερειακά πάρκινγκ και η έλευση με Μ.Μ.Μ στο κέντρο θα δώσει λύση στο πρόβλημα ή θα εξακολουθήσει η απεγνωσμένη αναζήτηση θέσης στάθμευσης στο κέντρο με τελική κατάληξη την παράνομη στάθμευση και τη δυσκολία κίνησης των πεζών…

Η πρόκληση είναι
μπροστά μας…
Η αντιμετώπιση σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων, σήμερα. αποτελεί μια παγκόσμια πρόκληση όπως επισήμανε ο δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης, υπογραμμίζοντας ότι η αστυφιλία κάνει πλέον πιο επιτακτική την ανάγκη, να τεθούν οι νέες βάσεις για την οικοδόμηση αειφόρων σχεδιασμών.
Σύμφωνα με το δήμαρχο Βόλου “η σύγχρονη αειφόρος πόλη προϋποθέτει την οριστική απόρριψη της μονόπλευρης ανάπτυξης και της κυριαρχίας του αυτοκινήτου, προϋποθέτει ένα σχεδιασμό, όπου οι κοινότητες θα ευημερούν και η κινητικότητα θα αυξάνεται,”.
Προς αυτή την κατεύθυνση ο ίδιος παρουσίασε τη στρατηγική του δήμου Βόλου και στις αναπτυξιακές προτεραιότητες, τονίζοντας ότι ο Βόλος διαθέτει ισχυρά πλεονεκτήματα, τα οποία όπως είπε η δημοτική αρχή αξιοποιεί με στόχο την ανάπτυξη και την αξιοποίηση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, ως παράγοντα δυναμικής και δημιουργίας προστιθέμενης αξίας και παρουσίασε τις τέσσερις μείζονες επιλογές της πόλης που κωδικοποιούνται στις παραγωγικές εξειδικεύσεις της πόλης με τον τριτογενή τομέα να παίζει συνεχώς αυξανόμενο ρόλο, στη δημιουργία υποδομών λειτουργίας του αστικού χώρου και εικόνας της πόλης, συμβατών με τις παραγωγικές εξειδικεύσεις, στην προώθηση του δίπολου Βόλου – Λάρισας, ως προοπτικής μετατροπής του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής σε μικρή μητρόπολη και στο τρίτο κέντρο της χώρας, στην πολιτιστική και επικοινωνιακή λειτουργίας της «ΑΡΓΟΥΣ» και τέλος στο ιδιαίτερο βάρος που θα δοθεί στη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων, ως ιδιαίτερος αναπτυξιακός στόχος που εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της πόλης.
Από την πλευρά του ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ανέφερε ότι η διαρκής επικοινωνία και ο συντονισμός της δράσης μεταξύ των δημοσίων φορέων και των φορέων της Αυτοδιοίκησης, είναι ένας από τους καταλυτικούς παράγοντες, για την επιτάχυνση και την καλύτερη ποιότητα του περιβαλλοντικού σχεδιασμού.
“Στο Βόλο και τη Μαγνησία- σημείωσε ο Νομάρχης- κάνουμε συνειδητά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και έφερε ως παράδειγμα τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για να διοργανωθούν οι πράσινοι Μεσογειακοί Αγώνες το 2013, αλλά και την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, για την κατάρτιση του ενεργειακού χάρτη του Νομού, με στόχο την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών και την εξοικονόμηση ενέργειας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου