ΤΟΠΙΚΑ

Με τη σφραγίδα του Β. Πολύδωρα

με-τη-σφραγίδα-του-β-πολύδωρα-851206

Το βιβλίο του Βύρωνα Πολύδωρα “Για μια νέα ιδεολογία” θα παρουσιαστεί σήμερα στις 8 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου Σπίρερ. Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Βύρων Πολύδωρας, οι φίλοι του στο Βόλο και οι εκδόσεις “Καστανιώτη”. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Ζέτα Μακρή, π. βουλευτής, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής-αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Γιώργος Λιακόπουλος, δημοσιογράφος-σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος.
“Η αναζήτηση μιας νέας ιδεολογίας οδηγεί εκ πρώτης όψεως τη σκέψη σε κάτι καινούργιο, σε κάτι που ίσως έρχεται από το μέλλον. Αυτό δεν συντρέχει εδώ. Αυτό συντρέχει στο σπήλαιο της Πάτμου, εκεί όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη”. Την “αποκάλυψη” αυτή θα κάνει ο Βύρων Πολύδωρας στον Βόλο και στους φίλους του, οι οποίοι θα παραστούν στην εκδήλωση παρουσίασης του καινούργιου του βιβλίου. Ο Βύρων Πολύδωρας διετέλεσε υφυπουργός Προεδρίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, υφυπουργός Παιδείας, υφυπουργός Εξωτερικών και τελευταία υπουργός Δημόσιας Τάξης. Έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 2.000 αναγορεύσεις στη Βουλή.
Με το 22ο βιβλίο του ο κ. Πολύδωρος σπάει την πολιτική του σιωπή, καυτηριάζει την ηθική και πολιτική κρίση που πλήττουν τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Παράλληλα τολμά να καλέσει τους πολίτες να απαλλάγουν από τις θεσμολατρίες και τις φρούδες ελπίδες, για αυτοματοποιημένα συστήματα διακυβέρνησης, και τις νεωτερικότητες που δήθεν δίνουν λύσεις, ενώ στην ουσία “ουδετεροποιούν και αποξενώνουν τον άνθρωπο από τον καθορισμό της μοίρας του” και τον μετατρέπουν σε θύμα της πολιτικής του ραστώνης. Τίθεται εναντίον του τυχοδιωκτισμού και του τσαρλατανισμού που κυκλοφορεί ελεύθερα στο χώρο της πολιτικής και ζητά ουσιαστικά από όσους διαβάσουν το βιβλίο του, να “δουν ξανά τους ορισμούς της πολιτικής”. Καταγγέλλει την αποσύνθεση των παλαιοκομματικών μηχανισμών και εισάγει τον όρο “ηγεσία της αδράνειας”, για να περιγράψει έναν τύπο ηγέτη, τον οδοποιό όλοι δοξάζουν παρόλο που εξαρτώνται από αυτόν… Απορρίπτει ουσιαστικά την πολιτική του μεσαίου χώρου και εισηγείται την επιστροφή της παράταξης στις ιδέες και τις κλασικές αξίες.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που φιλοδοξεί να αποτελέσει ερέθισμα αντίστασης στο μονόδρομο της πολιτικής διχοτομίας, στην διακηρυσσόμενη με τόση επιμονή και μεθοδικότητα κατάργηση του έθνους και αποτελεί ουσιαστικά στάση ευθύνης. Ταυτόχρονα στρέφεται ενάντια στους μιντιάνθρωπους που επιδιώκουν με διαφόρους τρόπους την κατάληψη ολόκληρης της εξουσίας. Για το Βύρωνα Πολύδωρα απαιτούνται να βρεθούν οι νέες ισορροπίες συνύπαρξης και συλλειτουργίας που φυσικά απαιτούν και νέες συνθήκες χειρισμού. Και βέβαια τονίζει την ανάγκη να μετέχουν όλοι στη διαμόρφωση των κοινών και στη λήψη των αποφάσεων. Παράλληλα μέσα από το βιβλία του τονίζει την ανάγκη να μάθουν οι πολίτες και οι πολιτικοί να χειρίζονται τη διαφωνία, ενώ βέβαια δεν πρέπει στα κόμματα να καλλιεργείται “ ήθος” και πνεύμα παρέας μισαλλόδοξων “αρχολιπάρων” ή “καταληψιών”. Το μήνυμα του Πολύδωρα είναι ότι η πολιτική οφείλει να ξαναβρεί το νόημά της. Και η Ελλάδα οφείλει να ξαναβρεί τη θέση της στο σύγχρονο κόσμο. Γιατί η “εθνική αρνησιδοξία είναι χειρότερη από την προδοσία”. Να γιατί ο Βύρων Πολύδωρας αισιοδοξεί το βιβλίο του να αποτελέσει ένα σάλπισμα εγρήγορσης και ευθύνης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου