ΤΟΠΙΚΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Δεύτερη δόση… των πρυτανικών εκλογών

πανεπιστημιο-θεσσαλιασ-δεύτερη-δόση-851206

Το ένα από τα κλειδιά κάθε κάλπης έχει ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και τα άλλα δύο τα υποψήφια πρυτανικά σχήματα.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Βόλο, διεξάγεται σήμερα το… άλλο μισό των πρυτανικών εκλογών. Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέων πρυτανικών αρχών στο τοπικό ακαδημαϊκό ίδρυμα κλείνει οριστικά με ή όχι τις ψήφους των φοιτητών των έξι τμημάτων που τελούσαν προχθές υπό κατάληψη.

Το Πρυτανικό Συμβούλιο έπειτα από εισήγηση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής επαναπροκηρύσσει σήμερα τις εκλογές για τους φοιτητές των τμημάτων: Μηχανικών Η/Υ Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων, Πολιτικών Μηχανικών, Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Μηχανικών Χωροταξίας, Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής και Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής.
Οι φοιτητές των έξι τμημάτων, που δεν συμμετείχαν στην προχθεσινή διαδικασία, είτε ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους κινητοποιήσεων στις νέες χθεσινές γενικές συνελεύσεις, είτε δεν έλαβαν απόφαση ελλείψει απαρτίας.
Όλα τα ενδεχόμενα πάντως, ακόμη και το «μπλόκο» της σημερινής κάλπης, είναι ανοιχτά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, στις νέες γενικές συνελεύσεις οι φοιτητές της Φυτικής Παραγωγής αποφάσισαν αποχή από τις εκλογές, ενώ συμμετοχή αποφάσισαν οι φοιτητές του τμήματος Χωροταξίας.
Οι σύλλογοι των τμημάτων ΙΑΚΑ και Μηχανικών Η/Υ και Δικτύων «βαδίζουν» με την απόφαση των προηγούμενων γενικών συνελεύσεων για μπλόκο των εκλογών, όπου και όποτε αν γίνουν.
Στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών η γενική συνέλευση δεν πραγματοποιήθηκε, αφού δεν είχε απαρτία, ενώ οι φοιτητές Ειδικής Αγωγής πραγματοποιούν σήμερα συνέλευση.
Ένταση και μικροεπεισόδια χαρακτήρισαν στο μεταξύ χθεσινή γενική συνέλευση στο τμήμα Αρχιτεκτόνων. Οι φοιτητές του τμήματος οι οποίοι είχαν το δικαίωμα να ψηφίσουν προχθές, βρέθηκαν αντιμέτωποι με πρόταση παρατάξεων για να κλείσουν το δρόμο φοιτητών στη σημερινή ψηφοφορία.
Έντονη ήταν η αντίδραση διαφωνούντων με την πρόταση φοιτητών, οι οποίοι αποχώρησαν από τη συνέλευση.

Καταμέτρηση
Πάντως σε κάθε περίπτωση μόλις κλείσει η μία κάλπη που θα στηθεί για την ψηφοφορία των φοιτητών των έξι τμημάτων που τελούσαν υπό κατάληψη, θα ξεκινήσει η καταμέτρηση των ψήφων.
Στις 5 το απόγευμα, οπότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία, θα ανοίξουν συνολικά τέσσερις κάλπες –εάν τη σημερινή δεν μπλοκάρουν διαμαρτυρόμενοι φοιτητές.
Οι τρεις κάλπες στις οποίες προσήλθαν προχθές και ψήφισαν το 95% των μελών ΔΕΠ, το 85% των διοικητικών υπαλλήλων και το 12,5% των φοιτητών έξι τμημάτων (Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικό Προσχολικής Αγωγής, Μηχανολόγοι, Γεωπονίας Ζωικής Παραγωγής, Οικονομικό) βρίσκονται σε καλά φυλασσόμενο χώρο και είναι τριπλά κλειδωμένες.
Το ένα από τα κλειδιά κάθε κάλπης έχει ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και τα άλλα δύο τα υποψήφια πρυτανικά σχήματα.
«Η διαδικασία των εκλογών και της φύλαξης των καλπών δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν», δήλωνε χθες ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κ. Μπαγιάτης.
Το αποτέλεσμα θα αναδείξει τη νέα πρυτανική αρχή μεταξύ του υποψήφιου πρυτανικού σχήματος με επικεφαλής τον Κ. Γουργουλιάνη και υποψήφιους αντιπρυτάνεις τους Μ. Ζουμπουλάκη, Γ. Θεοδωράκη και Β. Μποντόζογλου και του υποψήφιου πρυτανικού σχήματος με επικεφαλής τον Β. Κοτζαμάνη και υποψήφιους αντιπρυτάνεις τους Ν. Δαναλάτο, Χριστίνα Σολωμονίδου και Ι. Φεζουλίδη.
Ο υποψήφιος πρύτανης Β. Κοτζαμάνης έχει ήδη καταθέσει ένσταση στην Εφορευτική Επιτροπή, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία προβληματική έως άκυρη.
Όπως δήλωνε προχθές, «οι καταλήψεις και οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων είναι πολιτικές πράξεις που έχουν κάποιο νόημα. Οι καταλήψεις γίνονται σε χώρους κι όχι σε άτομα. Επομένως τα άτομα είναι υπεύθυνα για τις πράξεις τους, κι επομένως δεν μπορεί κανένας να τους εμποδίσει να ψηφίσουν».
Σε χθεσινή του δήλωση τονίζει ότι «παρά τις διάφορες δηλώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι εκλογές δεν διεξήχθηκαν και τόσο ομαλά. Το τονίζουμε και πάλι σήμερα, επειδή πιστεύουμε ότι δεν είναι το κλίμα του εφησυχασμού αλλά η διαρκής επαγρύπνηση αυτή που μπορεί να διασφαλίσει τη δημοκρατική εκλογή και το κύρος των νέων πρυτανικών αρχών. Γι’ αυτό και επανερχόμαστε: Η διεξαγωγή των εκλογών χθες καθορίστηκε από την προφορική συμφωνία του πρύτανη με ολιγομελή ομάδα φοιτητών που επιχειρούσαν να «μπλοκάρουν» τη διεξαγωγή τους. Η συμφωνία αυτή δεν προέβλεπε εγκατάσταση εφορευτικών επιτροπών για τα ακαδημαϊκά Τμήματα τα οποία τελούσαν υπό κατάληψη. Παραβιάστηκε έτσι η αρχή της ελεύθερης ψηφοφορίας (αφού φοιτητές και φοιτήτριες του Π.Θ που επιθυμούσαν να ασκήσουν το δικαίωμά τους δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν), ενώ ταυτόχρονα οι κανόνες της διεξαγωγής των εκλογών διαμορφώνονταν έως τις 10:30 από τον Πρύτανη παράλληλα με την εκλογική διαδικασία.
Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή πολύ ορθά εισηγήθηκε να παραμείνουν κλειστές οι κάλπες που προέκυψαν από τις εκλογές της 27/5/2008 έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία σε όλα τα τμήματα στις 29/5/2008, και ευτυχώς το Πρυτανικό Συμβούλιο υιοθέτησε την πρότασή της. Ελπίζουμε ότι αύριο θα υπάρξουν και για τα έξι τμήματα εφορευτικές επιτροπές και κάλπη, έτσι ώστε να δοθεί ισότιμα σε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Π.Θ. το δικαίωμα της συμμετοχής στις πρυτανικές εκλογές.

Δήλωση Κ. Γουργουλιάνη
Πάντως από την πλευρά του ο έτερος διεκδικητής του πρυτανικού θώκου Κ. Γουργουλιάνης δήλωνε χθες ότι «ο πρύτανης δεν εκλέγεται ούτε με ενστάσεις ούτε με δικαστικές αποφάσεις».
Σε γραπτή του δήλωση το υποψήφιο πρυτανικό σχήμα με επικεφαλής τον Κ. Γουργουλιάνη ανέφερε:
«Τις τελευταίες εβδομάδες σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υποστήριξε με ανακοινώσεις των συλλογικών οργάνων την προφανή σημασία της ψηφοφορίας για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών του Ιδρύματος.
Η καθολική σχεδόν συμμετοχή των μελών ΔΕΠ και των υπολοίπων εργαζομένων του Πανεπιστημίου στη χθεσινή εκλογική διαδικασία επιβεβαιώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την προσήλωσή μας στις δημοκρατικές διαδικασίες, εγγράφει αισιόδοξες υποθήκες και αποτελεί σε κάθε περίπτωση μία νίκη για το μέλλον του Ιδρύματος.
Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλες τις Εφορευτικές Επιτροπές για την ουσιαστική συνεισφορά τους στην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Συγχαρητήρια αξίζουν στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, η οποία σε ένα αντίξοο κλίμα επέδειξε σοφία στις αποφάσεις της, και διαφύλαξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ουσιαστικό κύρος της εκλογικής διαδικασίας.
Ελπίζουμε οι φοιτητικοί σύλλογοι, που με τις αποφάσεις τους δεν συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία, να συμβάλλουν τώρα στην ολοκλήρωση των πρυτανικών εκλογών».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου