ΤΟΠΙΚΑ

Εικαστική περιπλάνηση σε “πλανήτες-πλάνητες”

εικαστική-περιπλάνηση-σε-πλανήτες-π-851206

Εργα δια χειρός της Βολιώτισσας εικαστικού Αννίτας Ξάνθου θα “φιλοξενηθούν” στον αθηναϊκό χώρο τέχνης “Περιπλάνηση” στο διάστημα μεταξύ 22ας Φεβρουαρίου και 31ης Μαρτίου. Οι “Πλανήτες-πλάνητες” που συνθέτουν τον πρωτότυπο τίτλο αλλά και το θέμα της εν λόγω έκθεσης, είναι καρπός μιας διαρκώς εξελισσόμενης καλλιτεχνικής έκφρασης, που προσανατολίζεται στο πεδίο της γλυπτικής, της κινητικής γλυπτικής και της παραστατικής εν γένει, τέχνης. Η πάντα ανήσυχη δημιουργός, έχοντας ως δυνατά εφόδια το ταλέντο και την φαντασία της, τολμά και εξελίσσει σε άλλα επίπεδα το ζωγραφικό της ντεμπούτο, αξιοποιώντας πληθώρα υλικών, όπως το σύρμα, οι φελλοί και άλλα αρχέγονα υλικά που ανακαλύπτει στις εξορμήσεις της. Οπως εξηγεί η ίδια “ζούμε σε έναν πλανήτη, ο καθένας από εμάς είναι πλανήτης και η πλάνη είναι μέρος της ζωής μας. Ζούμε μόνιμα σε μια πλάνη ως πλάνητες-πλανήτες, προσθέτει, και προσέχουμε να μην παραπλανηθούμε”. Οι έντονα ανθρωποκεντρικές αναφορές της μεταφράζονται στην παρούσα φάση σε μια σειρά έργων, “εγκαταστάσεις, κινητικά γλυπτά, μουσικά παιχνίδια που αποκτούν ζωή χάρη στο νερό, καθώς και επιτοίχεια”.
Η νέα δουλειά της αεικίνητης εικαστικού, είναι το αποτέλεσμα “διαρκούς αναζήτησης με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο”. Χαρακτηριστική είναι η άποψη που διατυπώνει στο σημείο αυτό ο Γιάννης Κολοκοτρώνης, Επ. Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΔΠΘ αναφερόμενος στο έργο της καλλιτέχνιδος. “Με τα έργα της σειράς “Πλανήτες-Πλάνητες” η Αννίτα Ξάνθου επιχειρεί να αποφύγει τον αποκλεισμό του ατόμου από την ιστορία και να ωθήσει το θεατή να σταχυολογήσει εξ αρχής την ιστορία του μέσα από τις σκέψεις και τις πράξεις του γνωρίζοντας πόσο επιρρεπής είναι ο ανθρώπινος χαρακτήρας στην προσωπική πλάνη και την παγκόσμια πλάνη του πλανητάρχη. Για να είμαστε πιο σαφείς, σημειώνει ο Γιάννης Κολοκοτρώνης, τόσο με την πρόθεση όσο και τα έργα της Ξάνθου, οι Πλανήτες Πλάνητες εισάγουν οπτικά ερεθίσματα που ενδέχεται να λειτουργήσουν σαν μικρός ή μεγάλος αντίλογος στην κατεύθυνση που ο καθένας μας δίνει στη ζωή του. Από την άποψη αυτή συνεχίζει, επιβεβαιώνεται η σκοπιμότητα της τέχνης αλλά και η αξία που έχει η προσωπική εμπειρία της καλλιτέχνιδος όταν αυτή εκτίθεται, να καταφέρνει να αποκτά νόημα για τον θεατή”.
Η Αννίτα Ξάνθου, η οποία εκθέτει με μεγάλη επιτυχία τα έργα της στην γενέτειρά της, είναι μια από τις σημαντικότερες καλλιτέχνιδες της πειραματικής Γλυπτικής της γενιάς της, έχοντας πάντα ως επίκεντρο την διατήρηση ενός αγνού κι ανεπιτήδευτου τρόπου ζωής, εναρμονισμένου με τους νόμους του σύμπαντος. Σύμφωνα δε με την άποψη που διατυπώνει ο κ. Κολοκοτρώνης “η πειραματική τέχνη ποτέ δεν ήταν εμπορική τέχνη αφού δεν απευθύνονταν στην μαζική αγορά και οι πειραματικού καλλιτέχνες πιο πολύ μοιάζανε με περιθωριοποιημένους ήρωες παρά ακαδημαϊκούς δασκάλους δεξιοτεχνικών ικανοτήτων. Κατά συνέπεια, καταλήγει, η συνειδητή πλάνη μιας εμπορικής τέχνης αποδεικνύεται ανεπαρκής μπροστά στον συνειδητό ρομαντισμό καλλιτεχνών της πειραματικής τέχνης που απολαμβάνουν με κάθε τίμημα την ελευθερία του “άσκοπου” πειραματισμού τους στον οποίο συνδέουν τον προσωπικό τους προβληματισμό με την κοινωνική εμπειρία”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου