ΤΟΠΙΚΑ

Χρειάζεται συνετή στάση και όχι «λάδι στη φωτιά»

χρειάζεται-συνετή-στάση-και-όχι-λάδι-851206

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν χθες, όπως είδαμε στα τηλεοπτικά δελτία και όπως ακούσαμε σε δηλώσεις καθηγητών, φοιτητών και πολιτικών, πολλά από τα Πανεπιστήμια, όπου συνεχίζεται η διαδικασία ανάδειξης των νέων πρυτανικών αρχών.
Ενώ παντού υπάρχει μία γενικευμένη αντίδραση κατά των εκλογών από φοιτητικές παρατάξεις, με το αιτιολογικό ότι η διενέργειά τους προσφέρει νομιμοποιητική βάση στον «νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ», στα συγκεκριμένα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα η αντίδραση εκδηλώθηκε με επεισόδια.
Σίγουρα δεν πρόκειται για ευχάριστες καταστάσεις. Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν πρόκειται για ελπιδοφόρες καταστάσεις, που θα επέτρεπαν την ελάχιστη αισιοδοξία για την κατοχυρωμένη πορεία των Ιδρυμάτων. Είτε πρόκειται για επεισόδια που οργανώθηκαν από φοιτητικές ομάδες με συγκεκριμένο ιδεολογικοπολιτικό στίγμα, όπως καταγγέλλουν πρυτάνεις, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ και οι φοιτητικές τους παρατάξεις, είτε πρόκειται για μεθόδευση που στόχο είχε να συκοφαντήσει τις αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων για ακύρωση των εκλογών, όπως υποστηρίζουν φοιτητές που στηρίζουν αυτές τις αποφάσεις. Πολύ περισσότερο, αν σε αυτά τα επεισόδια πήραν μέρος και εξωπανεπιστημιακά στοιχεία, σεκιουριτάδες ή μπράβοι, όπως καταγγέλλουν όλες οι πλευρές.
Το αποτέλεσμα είναι πράγματι η υποβάθμιση της αξιοπρέπειας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, της ακαδημαϊκής ιδιότητας, της αυτονομίας των ΑΕΙ, της προοπτικής για ομαλή λειτουργία των Πανεπιστημίων.
Σε κάθε περίπτωση όμως ήταν γνωστή η αντίθεση και αναμενόμενη η αντίδραση, έστω και όχι με αυτή τη μορφή ή σε αυτή την έκταση. Ηταν γνωστό ότι ασχέτως των συμφωνιών ή των διαφωνιών στις επιμέρους πρακτικές, στο φοιτητικό αλλά και γενικότερα στον πανεπιστημιακό χώρο υπάρχει η δηλωμένη αντίθεση στο νόμο -πλαίσιο.
Μετά τα όσα έγιναν, ίσως η πλέον σώφρονα επιλογή για την κυβέρνηση είναι η απόσυρση του νόμου μέχρι να επανέλθει η ηρεμία. Μέχρι να γίνει δυνατός ο διάλογος. Αντί να ρίχνει «λάδι στη φωτιά» με τις δηλώσεις των υπουργών της.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου