ΤΟΠΙΚΑ

ΑΡΓΩ: Θέμα και στα τουρκικά ΜΜΕ

αργω-θέμα-και-στα-τουρκικά-μμε-851206

Τα προσκόμματα της Τουρκίας για την αναβίωση της Αργοναυτικής Εκστρατείας και τον ασφαλή διάπλου της Αργούς από τα τουρκικά χωρικά ύδατα έρχεται να επιβεβαιώσει μόλις χθες ο τουρκικός Τύπος.
Σε εκτενές δημοσίευμα της γνωστής τουρκικής εφημερίδας “ SABAH” που φιλοξενεί και φωτογραφία της σύγχρονης Αργούς, γίνεται αναφορά στην αναβίωση του μύθου, την κατασκευή της Αργούς και την αναβίωση της Αργοναυτικής Εκστρατείας.
Με τίτλο “μία καλή χειρονομία και ένα βέτο…” η τουρκική εφημερίδα παραλληλίζει την καλή υποδοχή που επιφύλαξε η Τουρκία στον Έλληνα Αρχηγό ΓΕΕΘΑ με το “βέτο” που θέτει, αφού δεν επιτρέπει στο θρυλικό σκάφος της Αργούς να περάσει από τα στενά του Βοσπόρου.
Σύμφωνα με τη SABAH το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δέχτηκε το πρώτο αίτημα για να διασφαλιστεί ο ασφαλής διάπλους της Αργούς το 2007, χωρίς να απαντήσει.
Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επανήλθε με το ίδιο αίτημα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, χωρίς ωστόσο να έχει απαντήσει.
“Το Υπουργείο Εξωτερικών (Τουρκίας) δεν έδωσε την άδεια για το ασφαλές πέρασμα του καραβιού -υπογραμμίζει η εφημερίδα- επειδή ερμηνεύτηκε ότι είναι μία προσπάθεια να υλοποιηθεί το όνειρο του ελληνισμού στον Πόντο”, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες που υπήρχαν και στην Αθήνα ότι οι Τούρκοι διατηρούν πολλές επιφυλάξεις για το συγκεκριμένο εγχείρημα, επειδή φοβούνται ότι θα “ξυπνήσει μνήμες”.
Συνεχίζοντας η εφημερίδα κάνει αναφορά στον μύθο της Αργοναυτικής Εκστρατείας, αλλά και ειδική μνεία στο γεγονός ότι το καράβι κατασκευάστηκε με την τεχνοτροπία εκείνης της εποχής και καταλήγει ότι με τα σημερινά δεδομένα “ο ελληνικός μύθος δεν μπορεί να περάσει από τα στενά του Βοσπόρου”.
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα χθες ο δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης, επανέλαβε ότι μπορεί η Τουρκία να “επιχειρεί με διάφορα εμπόδια και δικαιολογίες” να εμποδίσει το ταξίδι της Αργοναυτικής Εκστρατείας, επισήμως όμως το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών πιέζει μέχρι και την τελευταία στιγμή, προκειμένου να καμφθούν οι γείτονες.
Παράλληλα όμως, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Βούλγαρης, η Οργανωτική Επιτροπή εξετάζει το εναλλακτικό ταξίδι που θα είναι συνδεδεμένο ιστορικά με την Αργώ και ειδικότερα με την επιστροφή του Ιάσονα από την Κολχίδα, που σύμφωνα με το μύθο έγινε από τις χώρες της Αδριατικής.
Επίσημες ανακοινώσεις για το θέμα, όπως τόνισε ο δήμαρχος Βόλου, θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες και εφόσον “επισημοποιηθεί” από το ΥΠΕΞ η αρνητική απάντηση της τουρκικής διπλωματίας από την Οργανωτική Επιτροπή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου