ΤΟΠΙΚΑ

Αχ, αυτές οι παράπλευρες αποκαλύψεις

αχ-αυτές-οι-παράπλευρες-αποκαλύψεις-851206

Αλλα φτυάρια θάψανε τον τόσο άδοξα τερματήσαντα τον βίο του Γιάννη Βαρθολομαίο και άλλα ξεθάβουν τώρα ένα σύστημα διοίκησης και δημόσιας σπατάλης που βεβαίως δεν αφορά μόνο στο ΙΚΑ, ενώ κάθε άλλο παρά είναι μόνο τωρινό.
Θέλοντας να βρουν αν υπήρχαν σκανδαλώδεις συναλλαγές μεταξύ του εκλιπόντος και της υπαλλήλου Θωμαής Βρακατσέλη, αναδεικνύουν -προσπερνώντας τες ως μάλλον ασήμαντες- τις μόνιμες, υπεράνω κυβερνήσεων και διοικήσεων πληγές του συστήματος.
Διπλασιαζόταν και τριπλασιαζόταν ο μισθός της εν λόγω κυρίας από τις «αποζημιώσεις» για συμμετοχή στις διάφορες επιτροπές του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας. Και αν επρόκειτο μόνο για την συγκεκριμένη υπάλληλο, θα στεκόμουνα κι εγώ εκεί. Στο άλλος έχει… συναισθηματική επαφή και άλλος πληρώνει.
Δεν πρόκειται όμως για μεμονωμένο φαινόμενο. Και δεν αφορά μόνο στο ΙΚΑ. Αλλά ολόκληρο το δημόσιο τομέα.
Θυμάμαι κάποτε στο παλιό υπουργείο Τύπου, στη Ζαλοκώστα, μέσα στο καταχείμωνο ξυλιάζανε ένα μεσημέρι οι υπάλληλοι γιατί είχε τελειώσει το πετρέλαιο. «Και καλά, ολόκληρο υπουργείο δεν μπορεί να πει στο προμηθευτή του να φέρει αμέσως πετρέλαιο», ρώτησα έκπληκτος. Οπότε ένας από τους υπαλλήλους μου έσκασε το μυστικό. «Η παραλαβή πρέπει να γίνει έκτος ωραρίου λειτουργίας».
Υπέθεσα ότι αυτό ήταν ίσως κάποιο μέτρο ασφαλείας, μη τυχόν και γίνει καμιά έκρηξη, ενώ το υπουργείο ήταν γεμάτο από κόσμο. Αλλά ο καλός υπάλληλος με έβγαλε από την πλάνη μου εξηγώντας μου τα εξής… απλά, δηλαδή άκρως ελληνικά: Την παραλαβή του πετρελαίου έπρεπε να εποπτεύσει η «πενταμελής επιτροπή παραλαβής». Τα μέλη της οποίας θα εισέπρατταν πρόσθετη αποζημίωση, επειδή θα πήγαιναν το απόγευμα να κάνουν αυτή τη δουλειά. Και αυτό γινόταν με όλων των ειδών τις παραλαβές.
Να φωνάζουν κάποιον ειδικό εκτός υπηρεσίας, επειδή χρειάζονται τα φώτα του σε μια επιτροπή και να τον πληρώσουν, το καταλαβαίνω. Ο υπάλληλος που υπηρετεί σε οποιαδήποτε υπηρεσία, γιατί πρέπει να παίρνει πρόσθετη αμοιβή όταν καλείται στα πλαίσια των καθηκόντων του να μετέχει σε οποιαδήποτε επιτροπή;
Οι διοικητές δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, γιατί πρέπει να τσεπώνουν πέραν του μισθού τους και πρόσθετη αμοιβή για κάθε συνεδρίαση του συμβουλίου στο οποίο μετέχουν;
Αυτά, κ. Πρόεδρε, δεν είναι αντικείμενο “επανίδρυσης”;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου