ΤΟΠΙΚΑ

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: Περιορισμός στο πετ – κοκ

νομαρχια-μαγνησιασ-περιορισμός-στο-π-851206

Η εισήγηση προς το Ν.Σ. αναφέρει ότι η κατανάλωση πετ-κοκ δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 100.000 τόνους ετησίως

Περιορισμό στην κατανάλωση πετ – κοκ προτίθεται να θέσει στην ΑΓΕΤ Ηρακλής για το εργοστάσιο «Όλυμπος» η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας.
Το θέμα θα απασχολήσει τη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Μαγνησίας σήμερα, στις 7 το απόγευμα. Ο αντινομάρχης Περιβάλλοντος αναμένεται να εισηγηθεί τον περιορισμό της κατανάλωσης πετ-κοκ για την κύρια καύση στις εγκαταστάσεις παραγωγής κλίνκερ (περιστροφικοί κλίβανοι).
Συγκεκριμένα εισηγείται η κατανάλωση πετ-κοκ να μην υπερβαίνει στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής τους 100.000 τόνους ετησίως.
Ο όρος προτείνεται να ενταχθεί στους υποχρεωτικούς της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και να μην περιλαμβάνεται στη νέα Μ.Π.Ε. ως στοιχείο πληροφοριακού τύπου στην περιγραφή των εγκαταστάσεων του εργοστασίου.
Οι επιπλέον ανάγκες του εργοστασίου σύμφωνα με την εισήγηση θα καλυφθούν με αύξηση της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων, με βάση τις προδιαγραφές που τίθενται από σχετική υπουργική απόφαση.
Στην ελληνική τσιμεντοβιομηχανία χρησιμοποιείται μίγμα άνθρακα και πετ-κοκ ή μόνο πετ-κοκ για την κύρια καύση στους περιστροφικούς κλιβάνους και το μαζούτ στο στάδιο προθέρμανσης των κλιβάνων.
Στην τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ, σύμφωνα με τις αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του εργοστασίου, το καύσιμο που χρησιμοποιείται στους περιστροφικούς κλιβάνους είναι μίγμα άνθρακα και πετ-κοκ σε αναλογία 3 προς 1 και συγκεκριμένα 330.000 τόνοι άνθρακα σε ετήσια βάση και 100.000 τόνοι πετ-κοκ ετησίως στη διαδικασία παραγωγής κλίνκερ.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις εκπομπών κατά την καύση του πετ-κοκ παρατηρούνται αυξημένες εκπομπές NOx και κυρίως SO2 λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε θείο.
Αντίθετα, όπως επισημαίνεται στην εισήγηση προς το νομαρχιακό συμβούλιο, η καύση βιομάζας και κυρίως η καύση παραπροϊόντων υπολειμμάτων και αποβλήτων από τη γεωργία, όταν γίνεται σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, δεν παράγει επικίνδυνους ρύπους.
Σημειώνεται ότι μετά από αυτοψία Επιθεωρητές Περιβάλλοντος διαπίστωσαν στη βιομηχανία της ΑΓΕΤ υπέρβαση της ετήσιας κατανάλωσης πετ-κοκ. Ωστόσο δεν βεβαιώθηκε σχετική παράβαση, δεδομένου ότι σε έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρεται πως η κατανάλωση του συγκεκριμένου καυσίμου περιλαμβάνεται στην περιγραφή των εγκαταστάσεων και είναι στοιχείο πληροφοριακού τύπου.

Περιβαλλοντική
Πρωτοβουλία
Σε ανακοίνωσή της η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, αναφερόμενη στην ΑΓΕΤ, τονίζει: «Ότι θα χαίρονταν κάποιος που ήρθε δεύτερος, φυσικά δε θα το περίμενε κανένας… Και όμως συνέβη! Η ΑΓΕΤ χάρηκε φαίνεται πολύ που βγήκε η δεύτερη σημαντικότερη πηγή αέριας ρύπανσης (μετά τα πετρελαιοκίνητα), σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Βέβαια ας σημειωθεί ότι η ΑΓΕΤ είναι σημειακή πηγή ρύπανσης, καθώς και το ότι πολλά πετρελαιοκίνητα που κυκλοφορούν στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου χρησιμοποιούνται από αυτή. Για να επιβεβαιώσει όμως τα αποτελέσματα της μελέτης, η ΑΓΕΤ αποφάσισε να βομβαρδίσει τις τελευταίες μέρες την πόλη του Βόλου με πλήθος ρυπογόνα σύννεφα.
Μέρες τώρα πολίτες του Π.Σ. Βόλου, και ιδίως της Αγριάς και της Ν. Δημητριάδας, τηλεφωνούν καθημερινά στα γραφεία μας για να καταγγείλουν τα «ντουμάνια» που αμολάει η ΑΓΕΤ στην περιοχή. Αυτό δείχνει την ασυδοσία με την οποία λειτουργεί η εταιρία αυτή.
Πρέπει επιτέλους να αφυπνιστούμε! Ζητούμε από τα αρμόδια όργανα της Νομαρχίας να προχωρήσουν στη συχνή πραγματοποίηση αιφνίδιων ελέγχων, στην επιβολή των ανώτατων δυνατών προστίμων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου