ΤΟΠΙΚΑ

Ψυχική υγεία – Ψυχική αρρώστια

ψυχική-υγεία-ψυχική-αρρώστια-851206

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ψυχική υγεία είναι η κατάσταση της συναισθηματικής ευεξίας όπου το άτομο μπορεί να ζει και να εργάζεται μέσα στην κοινωνία και να ικανοποιείται από τα προσωπικά του χαρακτηριστικά και επιτεύγματα.
Η θετική ψυχική υγεία μπορεί να ορισθεί ως η κατάσταση ισορροπίας του ατόμου που χαρακτηρίζεται από τα εξής:
– Επίγνωση της ταυτότητας του ατόμου
– Δυνατότητα αυτοδυναμίας
– Δυνατότητα αντίστασης στο στρες
– Δυνατότητα του ατόμου να είναι ενεργητικό και ανεξάρτητο
– ικανότητα να ελέγχει το περιβάλλον
– ικανότητα να αγαπά, να εργάζεται και να διασκεδάζει
– δυνατότητα να επιλύει τα προβλήματά του
Το φυσιολογικό άτομο είναι αισιόδοξο, ανεξάρτητο, γνωρίζει το ποιος είναι, συνεργάζεται, συναγωνίζεται, εκφράζει και ελέγχει τις συγκινήσεις, συνάπτει διαπροσωπικές σχέσεις, έχει αυτοεκτίμηση και ικανότητα να παίρνει αποφάσεις.
Το φυσιολογικό άτομο δηλαδή έχει αναπτύξει ένα ισχυρό χαρακτήρα που αντέχει στις ψυχοπιεστικές καταστάσεις που θα του παρουσιαστούν στη ζωή.
Αντίθετα, αν το άτομο δεν έχει αναπτύξει ισχυρό χαρακτήρα (δεν έχει ισχυρό Εγώ) δεν αντέχει στις ψυχοπιεστικές καταστάσεις και δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του, καταφεύγει σε υποκατάστατα με συνειδητούς μηχανισμούς απώθησης, άρνησης, μόνωσης ή και προβολής για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της πραγματικότητας.
Η συμπεριφορά στον άνθρωπο κινητοποιείται από τις ενορμήσεις ( που αποτελούν εξέλιξη των ενστίκτων) , τις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα, τις συνήθειες.
Η συμπεριφορά του ανθρώπου είναι ένα πολυδιάστατο σύνθετο φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από εξωτερικούς παράγοντες κοινωνικούς, πολιτιστικούς οικονομικούς, σε ποια χώρα ζει, σε τι κατάσταση βρίσκεται η υγεία του, και εσωτερικούς παράγοντες, τη βιοψυχολογική προσωπικότητα του ανθρώπου.
Κάθε άνθρωπος κουβαλάει ένα σύνολο ψυχολογικών χαρακτηριστικών που καθορίζουν τον τρόπο ζωής του, τις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους και την προσαρμογή στο περιβάλλον.
Στη διαταραγμένη προσωπικότητα βλάπτεται η γνωσιακή λειτουργία, έτσι που ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται και κατανοεί τα γεγονότα τελείως λανθασμένα με αποτέλεσμα να έχουμε εναλλαγές στη συναισθηματική του λειτουργία, διαταραχές της προσωπικότητάς του σε βαθμό που να μην μπορεί να ελέγχει τις παρορμήσεις του, και σε συνδυασμό με χρήση ουσιών και αλκοόλ που είναι δηλητήριο για το κεντρικό νευρικό σύστημα, εμφανίζει ψυχωσικά φαινόμενα και η ένταση είναι ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του ατόμου.
Υπό την επίδραση αυτών των ουσιών σε διαταραγμένη προσωπικότητα έχουμε αλλοίωση της λειτουργίας της σκέψης, εσωτερική αβεβαιότητα και γενικώς έλλειψη αυτοκυριαρχίας που μπορεί να πάρει διαστάσεις τραγικές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου