ΤΟΠΙΚΑ

«Γαλάζιο πέπλο προστασίας στη ΜΑΝΟΣ Α.Ε.»

γαλάζιο-πέπλο-προστασίας-στη-μανοσ-α-851206

Για «προστασία» της εταιρίας ΜΑΝΟΣ Α.Ε. στο θέμα των όρων λειτουργίας της επιχείρησης, αλλά και της πληρωμής των προστίμων που είχαν επιβληθεί από τη Νομαρχία Μαγνησίας, κάνουν λόγο 13 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, με την οποία ζητούν παράλληλα και την κατάθεση όλων των σχετικών εγγράφων.
Η ερώτηση απευθύνεται στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλ. Κοντό, και ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, και σχετίζεται με τις νέες αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για το σκάνδαλο του νοθευμένου ηλιελαίου, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:
«Στη δίνη των πολιτικών ευθυνών για την ανεπαρκή και αδιαφανή διαχείριση από την κυβέρνηση του σκανδάλου διακίνησης στην αγορά νοθευμένου ηλιελαίου, αποκαλύψεις θέλουν εταιρία, που η εμπλοκή της στο σκάνδαλο συγκαλύπτεται για λόγους ευνοιοκρατίας, να απολαμβάνει καθεστώς ατιμωρησίας και ασυδοσίας και σε θέματα που αφορούν σοβαρές περιβαλλοντικές παραβάσεις της, αφού (α) το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ στήνει ασπίδα προστασίας στον αρμόδιο περιβαλλοντικό έλεγχο της Νομαρχίας και αρνείται να εγκρίνει την επιβολή προστίμων, αλλά και τον καταλογισμό εξόδων περιβαλλοντικής αποκατάστασης, συνολικού ύψους περίπου 200.000 ευρώ, ενώ (β) το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιδοτεί με περίπου 9.000.000 ευρώ την ίδια εταιρία παρά τα αρνητικά πρακτικά ελέγχου επενδύσεων!!!»
Συγκεκριμένα, μια μεγάλη εταιρία, που ανάμεσα στις εμπορικές, αντιπροσωπευτικές, βιομηχανικές, οικοδομικές, τουριστικές, ναυτιλιακές και άλλες δραστηριότητες της όπως αναφέρει και στην επωνυμία της, δραστηριοποιείται και στον τομέα της ελαιουργίας (παραγωγή σπορελαίου) φέρεται να αυθαιρετεί σε πολλαπλά επίπεδα ζημιώνοντας το περιβάλλον, διακινδυνεύοντας τη δημόσια υγεία και επιβαρύνοντας τα δημόσια ταμεία, χάρη στην ασπίδα κυβερνητικής προστασίας που απολαμβάνει. Στο βωμό της «γαλάζιας» ευνοιοκρατίας, λοιπόν, και στην ασπίδα προστασίας που έχει στήσει το – κατά τα άλλα – αρμόδιο για την προστασία του περιβάλλοντος ΠΕΧΩΔΕ προσκρούουν και πέφτουν στο κενό οι αλλεπάλληλοι έλεγχοι των αρμοδίων αυτοδιοικητικών οργάνων, αλλά και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων του Βόλου που επιβαρύνονται από τις περιβαλλοντική μόλυνση που προκαλεί η συγκεκριμένη εταιρία.

Αυθαιρεσία

Σύμφωνα με τους ελέγχους των αρμοδίων οργάνων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, η συγκεκριμένη εταιρία προέβη σε αυθαίρετη (δηλαδή χωρίς άδεια) λειτουργία δραστηριοτήτων σπορελαιουργίου, αλλά και τμήματος ραφινερίας, μια λειτουργία που προκάλεσε πληθώρα περιβαλλοντικών προβλημάτων στις γύρω περιοχές. Και μόνο η λειτουργία αυθαίρετου σπορελαιουργίου θα έπρεπε να έχει κινητοποιήσει, πρωτίστως για λόγους δημόσιας υγείας, λόγους που κατέστησαν ακόμα πιο προφανείς μετά το μεγάλο διατροφικό σκάνδαλο με το νοθευμένο ηλιέλαιο, όλα τα αρμόδια όργανα σε κάθε βαθμίδα της Διοίκησης! Σε επίπεδο νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, τα αρμόδια όργανα πολλές φορές από το 2006 και μετά κατέφυγαν στη λήψη μέτρων, όπως διακοπή της ηλεκτροδότησης, επιβολή προστίμων (στα ποσοτικά όρια των αρμοδιοτήτων τους), ανακλήσεις αδειών λόγω σοβαρής ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος, χωρίς να κατορθώσουν όμως να επιβάλλουν τη συμμόρφωση της εταιρείας στους νόμιμους περιορισμούς και στις διαδικασίες που επιβάλλονται για την προστασία του περιβάλλοντος.
Το ίδιο εργοστάσιο διοχετεύει ανεπεξέργαστα υγρά απόβλητα στο δίκτυο ομβρίων υδάτων της Β’ ΒΙΠΕ, προκαλώντας σημαντική ρύπανση στην τάφρο που καταλήγουν τα όμβρια ύδατα, επηρεάζοντας κατ’ επέκταση την λίμνη Κάρλα της περιοχής.
Όμως, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για σοβαρότατες παραβάσεις με άμεσες επιπτώσεις στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, που ταλαιπωρούν τους κατοίκους, και παρά την εδώ και ένα τουλάχιστον χρόνο πλήρη και αναλυτική γνώση του ίδιου του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, που χωρίς την έγκριση του Υπουργείου του, οι Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις δεν μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμα μεγάλου ύψους, το πρόστιμο 183.789,88 ευρώ που αιτήθηκε η Νομαρχία να εγκρίνει το Υπουργείο ουδέποτε επιβλήθηκε και ουδείς γνωρίζει το λόγο!
Δυστυχώς, η μη διεκπεραίωση του αιτήματος της Νομαρχίας για την έγκριση επιβολής του παραπάνω προστίμου ύψους 183.789,88 ευρώ συνδέεται με μια γενικότερη «περίεργη» αδράνεια του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής των Δήμων Κάρλας και Βελεστίνου Μαγνησίας από τις περιβαλλοντικά επιβλαβείς δραστηριότητες της συγκεκριμένης εταιρείας.
Ήδη από τον Ιούνιο του 2007, με το υπ’ αριθμ. 1822/20-6-07 είχε γνωστοποιηθεί από τον Νομάρχη Μαγνησίας στον ίδιο τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ η ανάγκη να χρηματοδοτηθεί η Νομαρχία μέσω ΕΤΕΡΠΣ, προκειμένου για «την αποκατάσταση, αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος που αφορά εκτέλεση εργασιών σε τμήμα μήκους περίπου 2.000μ της τάφρου απαγωγής ομβρίων υδάτων της Β’ ΒΙΠΕ Βόλου, όπου διοχετεύθηκαν ανεπεξέργαστα υγρά απόβλητα του συγκεκριμένου εργοστασίου». Το προϋπολογισθέν ποσό 296.350 ευρώ αρχικά θα χορηγούνταν μέσω ΕΤΕΡΠΣ, αλλά στη συνέχεια το μέρος της δαπάνης που αφορά στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος, και συγκεκριμένα 203.789,88 ευρώ θα καταλογίζονταν σε βάρος των υπαιτίων της πρόκλησης ρύπανσης.
. Και όμως η αρμόδια πολιτική ηγεσία των βαρύγδουπων επικοινωνιακών εξαγγελιών, στη πράξη αδιαφόρησε, παρέχοντας οιονεί «ασυλία» στην συγκεκριμένη «γαλάζια» εταιρεία. Και ενώ το έργο θα μπορούσε να προχωρά ουσιαστικά με έξοδα της υπαίτιας εταιρείας, διασφαλίζοντας την ποιότητα του περιβάλλοντος για τους κατοίκους της περιοχής και χωρίς σημαντικό κόστος για το Δημόσιο, η διαδικασία «σκοντάφτει» στον εκ μέρους της Κυβέρνησης Καραμανλή παραγκωνισμό του δημοσίου συμφέροντος από τα συμφέροντα μιας ρυπογόνας εταιρίας!

Η επιδότηση

Η συγκεκριμένη εταιρία, εντασσόμενη στις 9/6/04 σε Επενδυτικό Σχέδιο με την υπ΄αριθμ. 266001/7670 Απόφαση του τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιχορηγήθηκε με ποσό περίπου 9.000.000 ευρώ για να μετεγκατασταθεί στο Βόλο, όπου με τη σωρεία περιβαλλοντικών παραβάσεών της έκτοτε επιβαρύνει το περιβάλλον, υποβαθμίζοντας και το επίπεδο ζωής των κατοίκων των γύρω περιοχών.
Εάν πράγματι έχει αποδοθεί η επιδότηση, τότε πρόκειται για μία πρωτοφανή και κατά παράβαση των νόμιμων προϋποθέσεων κατασπατάληση δημοσίου και κοινοτικού χρήματος προς ικανοποίηση συμφερόντων «εκλεκτών», οι οποίοι τελικά λειτουργούν προς επιβάρυνση του περιβάλλοντος και παραμένουν ατιμώρητοι!
Αν όλα τα παραπάνω είναι ακριβή, τότε μία και μόνο «εκλεκτή» εταιρία, προκειμένου να συνεχίσει ατιμώρητη, για να μειώνει το κόστος λειτουργίας της και να αυξάνει τα κέρδη της, να μολύνει το περιβάλλον, στοιχίζει στο κράτος, 9.200.000 ευρώ περίπου σε επιδοτήσεις, «παγωμένα» πρόστιμα και «παγωμένους» καταλογισμούς δαπανών αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Οι ερωτήσεις

Γιατί εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο δεν έχει απαντήσει το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ στο παραπάνω αίτημα επιβολής προστίμου τη στιγμή που γνωρίζει ότι η συνέχιση της λειτουργίας της συγκεκριμένης εταιρίας χωρίς συμμόρφωση στις περιβαλλοντικές διατάξεις, προκαλεί σημαντική ρύπανση στην περιοχή, βλάπτει τη λειτουργία της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑΜΒ, αλλά έχει προκαλέσει και σημαντικά προβλήματα στην τάφρο απαγωγής ομβρίων υδάτων της Β’ ΒΙΠΕ Βόλου, σε βαθμό που να είναι αναγκαίο έργο αποκατάστασής της που μάλιστα αντιστοιχεί στο ποσό του εισηγηθέντος προστίμου;
Θα καταλογισθεί το κόστος δαπανών αποκατάστασης του περιβάλλοντος, κόστος ύψους 203.789,88 στην συγκεκριμένη υπαίτια για τη ρύπανση εταιρία;
Αληθεύει ότι η έγκριση επιβολής προστίμου 183.789,88 ευρώ που αντιστοιχεί, (μετά την αφαίρεση προστίμου 20.000 ευρώ που έχει ήδη επιβληθεί στην εταιρία στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της Νομαρχίας), στο κόστος αποκατάστασης της τάφρου απαγωγής, δεν προχωρά από το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ λόγω της εύνοιας που απολαμβάνει η εταιρία αυτή, στο Δ.Σ. της οποίας συμμετέχει στενό συγγενικό πρόσωπο υπουργού της σημερινής κυβέρνησης;
Ποια η πορεία εκταμιεύσεων της επιδότησης της συγκεκριμένης εταιρίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που εγκρίθηκε τελικά με Υπουργική Απόφαση την 9/6/2004, προκειμένου να μετεγκατασταθεί η εταιρία αυτή στο Βόλο, αλλά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις διασφάλισης της προστασίας του περιβάλλοντος, οι οποίες δεν τηρούνται, όπως αναφέρουν τα σχετικά πρακτικά ελέγχου επενδύσεων;
Αντιλαμβάνεσθε, ότι μόνο σε αυτήν την περίπτωση, η ευνοιοκρατία και η ατιμωρησία των ημετέρων που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Καραμανλή στοιχίζει στο Δημόσιο συνολικά περίπου 9.200.000 ευρώ, ενώ συνοδεύεται και από μία ανυπολόγιστη ζημία στο περιβάλλον;
Θα προβείτε, επιτέλους, στην εφαρμογή των νόμων, έστω και κατόπιν αποκαλύψεων, για την ρυπογόνα και επιδοτούμενη (!) αυτή εταιρία, που λόγω της «γαλάζιας» ταυτότητάς της να κινείται πέρα και πάνω από τους νόμους, αλλά και το ανεκτίμητο αγαθό της προστασίας του περιβάλλοντος;
Παρακαλούμε να κατατεθούν στη Βουλή όλα τα σχετικά έγγραφα.
Οι ερωτώντες βουλευτές
Μιχάλης Καρχιμάκης, Κώστας Καρτάλης, Ροδούλα Ζήση, Γιάννης Μανιάτης, Μανώλης Στρατάκης, Μάρκος Μπόλαρης, Βαγγέλης Παπαχρήστος, Χρύσα Αράπογλου, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Γιώργος Πεταλωτής, Βασίλης Κεγκέρογλου, Ηλίας Λαμπίρης, Μιχάλης Τιμοσίδης».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου