ΤΟΠΙΚΑ

Παραδέχθηκε τη δωροδοκία στέλεχος της Siemens

παραδέχθηκε-τη-δωροδοκία-στέλεχος-τ-851206

Εντεκα πρόσωπα, που κλήθηκαν με την ιδιότητα του υπόπτου για εμπλοκή τους στην υπόθεση της Siemens, παρέδωσαν διά των συνηγόρων τους υπομνήματα με τις θέσεις τους στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Παναγιώτη Αθανασίου, που διενεργεί την έρευνα.
Ο εισαγγελέας παρέλαβε υπομνήματα από πέντε πρώην στελέχη του ΟΤΕ, τέσσερα πρώην στελέχη της Siemens και δύο μέλη διοικητικού συμβουλίου εταιρίας ηλεκτρολογικών ειδών, ο πρόεδρος της οποίας εμπλέκεται με λογαριασμό τράπεζας του Μονακό, που φέρεται να έχει σχέση με πρώην στέλεχος της Siemens.
Η εισαγγελική έρευνα βαίνει τις επόμενες μέρες στο τέλος της, οπότε θα κριθεί η περαιτέρω πορεία της υπόθεσης. Ωστόσο η πρώτη ομολογία έρχεται από τη Γερμανία καθώς, σύμφωνα με την Deutsche Welle, με την έναρξη της δίκης στο Εφετείο του Μονάχου ο κατηγορούμενος Ράινχαρντ Ζίκατσεκ ομολόγησε ότι συμμετείχε ενεργά στην οργάνωση του συστήματος δωροδοκιών της γερμανικής εταιρίας.
Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε πως «ισχύει ότι διοχέτευσε 53 εκ. ευρώ σε μαύρα ταμεία για δωροδοκίες». Επιβεβαίωσε, δε, σημεία του κατηγορητηρίου σύμφωνα με τα οποία «κληρονόμησε» σύστημα δωροδοκιών που δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 90, το οποίο όμως επέκτεινε με γνώση των προϊσταμένων του. Υποστήριξε επίσης ότι οι απαραίτητες υπογραφές για την εκταμίευση χρημάτων στους παραλήπτες γίνονταν σε αυτοκόλλητα, έτσι ώστε να μπορούν να αφαιρεθούν σε περίπτωση ελέγχου.
Ο Ράιχαρντ Ζίκατσεκ κατηγορείται για απιστία και συνεργία σε απιστία σε 58 περιπτώσεις. Δύο από αυτές, σύμφωνα πάντα με την Deutche Welle, έχουν άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς αφορούν στο C4I, δηλαδή το πρόγραμμα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου