ΤΟΠΙΚΑ

Ο Ταχυδρόμος χτυπάει πάντα … 2 φορές

ο-ταχυδρόμος-χτυπάει-πάντα-2-φορές-851206

Η τραγωδία της Αγχιάλου και η κοινωνική πολιτική
Προτού κηρύξει πτώχευση συνολικά η πολιτική της Ν.Δ. στη συνείδηση των πολιτών, έφτασαν στο σημείο πρώτα να καγχάσουν και μετά να κλάψουν ακόμα και οι πάπιες του Ζαππείου με την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Με άλλα λόγια με τη διάλυση, με συστηματικό τρόπο, της υποτυπώδους κοινωνικής δομής που υπάρχει σ αυτόν τον τόπο.
Κάτω από το μαύρο φως της τραγωδίας της Αγχιάλου το ζήτημα της κοινωνικής πολιτικής αποκτά για όλους την πραγματική του διάσταση.
Φ.Τ.

Για την Κάρλα
Διαβάζοντας την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Ν. Γκατζής για τη μόλυνση της λίμνης Κάρλας από επικίνδυνα υγρά απόβλητα σχημάτισα την εντύπωση ότι είναι κάτι παραπάνω από μια απλή ερώτηση: Ξεκινώντας από την ανομβρία μέσα στο καταχείμωνο, διασχίζεται ο έρημος τόπος της λίμνης, προϊόν αλόγιστης και άμετρης επέμβασης του ανθρώπου στη φύση.
Η ερώτηση επιβοηθά ακόμα να λάμψει η αυτονόητη αλήθεια, ο σεβασμός μας στη φύση και η εναντίωσή μας στις θηριωδίες του δήθεν (τεχνικού) πολιτισμού μας.
Φ.Τ.

Κανένας δεν υποψιάστηκε;

Ενας άνθρωπος 46 χρονών ζητάει ξαφνικά άδεια οπλοφορίας για κυνήγι. Πρόκειται για πρώην τρόφιμο των φυλακών Κορυδαλλού αλλά και ψυχιατρικών κλινικών. Καμία από τις λεγόμενες αρμόδιες αρχές δεν υποψιάζεται τίποτα; Η απίθανη ελληνική γραφειοκρατία, ίσως και άλλα νοσηρά φαινόμενα της κρατικής μηχανής – αυτό το τελευταίο θα το αποδείξει η έρευνα των τελευταίων ημερών – έκαναν πάλι το θαύμα τους, μόνο που ήταν ένα θαύμα τραγικό και αιματοβαμμένο.
Χ.Μ.

Γνωρίζει τα θέματα

Η νέα Δημοτική Αρχή Αλμυρού έχει πολλά να αντιμετωπίσει. Τα χρέη του παρελθόντος, και όχι μόνο, σε χρήμα δείχνουν υπέρογκα. Όμως όλα τα στελέχη της εργάζονται μεθοδικά για να ξεπεραστεί το παλιό κακό παρελθόν. Ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις έχει αφήσει προς το παρόν η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Ελένη Ματίκα, η οποία αντιμετωπίζει τα ζητήματα άμεσα χωρίς χρονοτριβές. Ενδεχομένως βοηθά και το γεγονός ότι ο σύζυγός της πρώην Δήμαρχος και γνωστός αρχιτέκτονας Στέργιος Ματίκας παίζει ρόλο άμισθου συμβούλου. Άλλωστε τα ζητήματα τεχνικής φύσεως απαιτούν επίπονη προσπάθεια και λύσεις που δεν δημιουργούν προβλήματα. Η Ελένη Ματίκα στο σύντομο χρονικό διάστημα της νέας θητείας της αποδεικνύει ότι έχει και θέληση και εμπειρία.

Β.Σ.

Ανοίγει το παιχνίδι
Κανονικό προεκλογικό αγώνα έχει ξεκινήσει πλέον ο Δήμαρχος Μηλεών Απόστολος Αρέθας για την εκλογική αναμέτρηση στην ΤΕΔΚ. Οι επαφές του με δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους του Νομού Μαγνησίας είναι καθημερινά στην ημερήσια διάταξη. Όπως λέει ο ίδιος στους συνεργάτες του, το κλίμα για την υποψηφιότητά του είναι θετικό. Αντιθέτως ο πιθανώς αντίπαλός του Δήμαρχος Πορταριάς Βασίλης Κοντορίζος φαίνεται να ακολουθεί άλλη τακτική χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά του. Ο Πατριάρχης της Αυτοδιοίκησης, αλλά και «αλεπού του Πηλίου» στην πολιτική, δεν έχει δώσει στίγμα για τον τρόπο με τον οποίο κινείται. Έτσι και αλλιώς πρόκειται για ενδιαφέρουσα πολιτική αναμέτρηση.
Χ.Μ.

Αφετηρία η Γ΄ Εθνική;
Ο Εθνικός Ολυμπιακός είναι ο σίγουρος πρωταθλητής της τέταρτης Εθνικής Κατηγορίας και του χρόνου θα παίζει στη Γ΄ Εθνική. Η Νίκη Βόλου αντιμετωπίζει το φάσμα της τρίτης Εθνικής Κατηγορίας, εκτός κι αν υπάρχει ολική ανατροπή του σκηνικού. Ο Ολυμπιακός Βόλου κυνηγάει την άνοδό του στη Β΄ Εθνική, αλλά ο πρωταθλητισμός ποτέ δεν είναι σίγουρος, αν δεν αγκαλιάσεις το πρωτάθλημα. Σ’ αυτό το σκηνικό ένα από τα πιθανά σενάρια – αν και απευκταίο – είναι του χρόνου το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου και Νέας Ιωνίας να διαθέτει τρεις ποδοσφαιρικές ομάδες στη Γ΄ Εθνική Κατηγορία. Πρωτάθλημα μεταξύ μας δηλαδή. Βεβαίως οι ομάδες μας θα μπορούσαν να έχουν συνεργαστεί και όταν συνυπήρχαν στην Β΄ Εθνική. Ελπίζουμε να μην χρειαστεί αυτή η τόσο αναγκαία συνεργασία, όταν οι τοπικές ομάδες θα συνωστίζονται στις αλάνες της τρίτης Εθνικής Κατηγορίας. Έτσι κι αλλιώς η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.
Χ.Μ.

Οχι εμπορικό κέντρο
Διαφορετική άποψη από ορισμένους συνεργάτες του φαίνεται ότι έχει ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας Παύλος Μαβίδης που χθες, εμμέσως πλην σαφώς, ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί με την αξιοποίηση του γκαράζ του ΟΣΕ για εμπορικό κέντρο. Μάλιστα ο ίδιος επεσήμανε ότι είναι ένα θέμα που θα εξεταστεί σφαιρικά σε όλες τις παραμέτρους, ωστόσο το στίγμα δόθηκε.
Β.Κ

Το πλαίσιο
Πολιτισμός και αθλητισμός φαίνεται ότι θα είναι οι πρώτοι τομείς που θα εγκαινιαστεί επίσημα η διαδημοτική συνεργασία Βόλου- Νέας Ιωνίας.
Ήδη οι δύο δήμαρχοι έχουν ξεκινήσει τις συζητήσεις, επειδή ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη σαφές πλαίσιο για τις δράσεις που θα αναπτυχθούν, κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, παρ όλες τις πιέσεις των δημοσιογράφων να μάθουν περισσότερα. Σκόρπιες ιδέες πέφτουν στο τραπέζι πολλές , αλλά μέχρι την οριστικοποίησή τους θέλει ακόμη δουλειά, τονίζεται και από τις δύο πλευρές.
Β.Κ

Νέα γραμματέας
Η Σοφία Νικολάου αναλαμβάνει Γραμματέας του Γραφείου Πόλης του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Βόλου.
Μετά την παραίτηση της κ. Νατάσσας Οικονόμου, που είναι αντινομάρχης, από τη Ν.Ε του ΠΑΣΟΚ εστάλη στη Χαριλάου Τρικούπη το πρακτικό των εσωκομματικών εκλογών τον Ιούνιο του 2005 και σύμφωνα με αυτό ανακηρύχτηκε η Σοφία Νικολάου, γραμματέας της οργάνωσης. Με δεδομένο ότι εν όψει εθνικών εκλογών δεν αναμένονται αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό, την περιμένει πολύ δουλειά… και μεγάλος ανήφορος όπως φυσικά και ολόκληρη τη Νομαρχιακή Επιτροπή.
Β.Κ

Κανένα κώλυμα
Μπορεί ορισμένοι να διερευνούν την προσφυγή στην Επιτροπή του Άρθρου 18 μετά τον ορισμό μη εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων στην προεδρία του Αθλητικού οργανισμού και της Αναπτυξιακής Επιχείρησης στο Δήμο Κάρλας, όμως στους κόλπους της δημοτικής αρχή δεν υπάρχει καμία ανησυχία.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ Κάρλας Δημ. Παπαδήμας απάντησε στον “Τ” ότι υπάρχει διευκρινιστική γνωμοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται κάτι τέτοιο και δεν υπάρχει κανένα κώλυμα. Όπερ σημαίνει πολύ κακό για το τίποτα…
Β.Κ

Δεν άκουσε;
O… Mητσάρας ο Βασιλειάδης δεν άκουσε τις τελευταίες μέρες τον Βενιζέλο που λέει και ξαναλέει “λαγός την πτέρην έσειε, κακό της κεφαλής του”; Δεν είδε τι έπαθε ο Κουλούρης;
Α.Τ.

Συνήθειες…
Ο Νομάρχης , λένε, έκοψε το τσιγάρο ή εν πάση περιπτώσει προσπαθεί να το κόψει. Όχι όμως και τους στροβιλισμούς και τις περιδινήσεις σε “πολιτιστικά κέντρα” της περιοχής των Παλαιών
κατά τη γιαννοπούλεια ρήση. Ενστάσεις μεγάλες ωστόσο διατυπώνονται για το… ταλέντο του στο τσάμικο, αν κρίνω από τα όσα άκουσα από θαμώνες που παραβρέθηκαν στο χορό των Αργιθεατών … Πάντως χθες βράδυ σύσσωμη η ηγεσία της Νομαρχίας ήταν στο Νίκολας στον Τσαλαπάτα, στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΝΑΜ…
Α.Τ.

Οψιμο ενδιαφέρον
Μέχρι τώρα ήξερα ότι με τον Πάνο Σκοτινιώτη ασχολούνταν μόνον οι… Πασόκοι. Εσχάτως οσμίζομαι ότι δείχνουν ενδιαφέρον για τις κοσμικές του εξόδους και κάτι γαλάζια “μπουμπούκια” που συχνάζουν σε κάτι γνωστά καφέ της οδού Ερμού…
Α.Τ.

Οι ωδίνες των εκλογών
Ευτυχώς τελειώνουν οι Απόκριες και μπαίνουμε ολοταχώς σε περίοδο νηστείας ενόψει του Πάσχα και έτσι θα απαλλαγούν οι βουλευτές και οι υποψήφιοι βουλευτές … από το τρέξιμο με τις …πρωτοχρονιάτικες πίτες Τριανταπέντε παρουσίες κατέγραψε συνάδελφος για έναν μόνον τοπικό βουλευτή σε ένα μόνο Σαββατοκύριακο. Οι ωδίνες των εκλογών…
Α.Τ.

Αναχρονιστικό πλαίσιο
Μόλις πληροφορήθηκαν στη Νομαρχία το τραγικό συμβάν της Νέας Αγχιάλου, ο Νομάρχης με τους συνεργάτες του Αντινομάρχες , έκαναν φύλλο και φτερό τη νομοθεσία για τις δυνατότητες που δίνει ο νομοθέτης στη ΝΑΜ για την οικονομική ενίσχυση της οικογένειας που ξεκληρίστηκε από το σαλεμένο μυαλό του παιδοκτόνου. Ψάχνοντας τα κιτάπια και τις ισχύουσες διατάξεις διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν κάποιες αραχνιασμένες διατάξεις που χρονολογούνται από την εποχή της… χούντας και οι οποίες έκτοτε ουδέποτε έχουν αναπροσαρμοστεί έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στα σημερινά οικονομικά δεδομένα. Συγκεκριμένα όπως διαπιστώθηκε το επίδομα οικονομικής ενίσχυσης της οικογένειας από την πρόνοια δεν μπορεί να ξεπερνά τα 230 ευρώ, ενώ η οικονομική ενίσχυση για τον 8χρονο δεν μπορεί να ξεπερνά τα 44 ευρώ.
Μετά ταύτα αποφασίστηκε να σταλεί έγγραφο στο Υπουργείο Υγείας και να ζητηθεί, έστω και τώρα, αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που να δείχνει τη γενναιοδωρία του Κράτους απέναντι
σε αυτά τα τραγικά θύματα…
Α.Τ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου