ΤΟΠΙΚΑ

Βοήθεια 44 ευρώ (!) στην τραγική μητέρα

βοήθεια-44-ευρώ-στην-τραγική-μητέρα-851206

Σάστισαν μπροστά στον παραλογισμό του νομοθετικού καθεστώτος, πολιτικοί προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Πρόνοιας, τα στελέχη της οποίας κινητοποιήθηκαν άμεσα, μετά από εντολή του νομάρχη Μαγνησίας, για την οικογενειακή τραγωδία στη Νέα Αγχίαλο.
Η προσπάθεια την οποία συντόνισε ο Απ. Παπατόλιας ήταν πολύπλευρη για να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν τα βαθιά τραύματα που άφησε η εγκληματική ενέργεια στα μέλη της οικογένειας, τα οποία είδαν αγαπημένα τους πρόσωπα να πέφτουν αιμόφυρτα από τους πυροβολισμούς κυνηγετικής καραμπίνας.
Η αναζήτηση, όμως, για τις δυνατότητες οικονομικής ενίσχυσης –εφάπαξ ή μηνιαίας- της παραπληγικής μητέρας και του 8χρονου παιδιού της, που σώθηκαν από τη μανία του πατέρα-δράστη, έφτασε στο επίδομα που προβλέπει το νομοθετικό διάταγμα του 1973 για επαιτεία και αλητεία!
Σε αυτό παρέπεμψαν τον νομάρχη Μαγνησίας και τους συνεργάτες του οι υπηρεσίες του υπουργείου Πρόνοιας, όταν απευθύνθηκε για να πληροφορηθεί τις δυνατότητες που παρέχονται, ώστε η κατάκοιτη γυναίκα και το παιδί της να στηριχθούν οικονομικά.
Μπορεί να παρασχεθεί έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, απάντησε το υπουργείο. Ύψους μέχρι 230 ευρώ…
Ως εναλλακτική δε λύση εμφανίστηκε μηνιαίο επίδομα παιδικής προστασίας έως ότου το ανήλικο παιδί συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του. Το ποσό του; Στα 44 ευρώ το μήνα… Και αυτό με βάση συγκεκριμένους υπολογισμούς του υπουργείου Πρόνοιας, που θεωρεί ότι μία τριμελής οικογένεια μπορεί να ζήσει με 234 ευρώ το μήνα.
Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, που εξέπληξε το νομάρχη στην προσπάθεια της νομαρχιακής αρχής να ακολουθήσει συγκεκριμένα βήματα, απαλύνοντας σε όποιο βαθμό είναι δυνατό τον πόνο της οικογένειας, χαρακτηρίστηκε παράλογο και αστειότητα από τον Απ. Παπατόλια.
Ο νομάρχης που έδωσε έμφαση σε όσες ενέργειες μπορούν να γίνουν άμεσα για τη στήριξη της μητέρας και του παιδιού, μίλησε για μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την εκκίνηση πρωτοβουλίας, ώστε να επανεξεταστεί το νομοθετικό πλαίσιο και να αναπροσαρμοστούν τα ποσά των επιδομάτων, που «κόλλησαν» στο 1973.
Πάντως, η Νομαρχία θα εξετάσει το ενδεχόμενο χορήγησης επιδόματος παραπληγίας, εφόσον δεν χορηγείται από άλλη πηγή, που θα προστεθεί στην αναπηρική σύνταξη της γυναίκας.
Εκτός της οικονομικής στήριξης, σε σύσκεψη στο γραφείο του νομάρχη, με τη συμμετοχή των αντινομαρχών Ντίας Βουβαλούδη και Νατάσσα Οικονόμου και στελεχών της Διεύθυνσης Πρόνοιας παρουσιάστηκε κάθε στοιχείο έρευνας γύρω από τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η οικογένεια, καθώς και για την έως σήμερα εμπλοκή δημοσίων κοινωνικών υπηρεσιών.
Οι υπηρεσίες της Νομαρχίας δεν είχαν έως σήμερα καμία εμπλοκή, καθώς ούτε ο δράστης, ούτε και η σύζυγός του λάμβαναν επίδομα από τη Διεύθυνση Πρόνοιας.
Για την ψυχολογική στήριξη της οικογένειας προγραμματίστηκαν σειρά ενεργειών -με πρώτη την επίσκεψη κοινωνικού λειτουργού στη μητέρα- οι οποίες θα υλοποιηθούν ή όχι ανάλογα με την ενημέρωση και τις κατευθύνσεις που θα δώσουν οι ειδικοί επιστήμονες, που ήδη βρίσκονται δίπλα τόσο στη μητέρα, όσο και στο παιδί.
Η σύσκεψη κατέληξε σε συγκεκριμένη δέσμη μέτρων τόσο για τη μητέρα, όσο και για το παιδί. Βασική προϋπόθεση, όπως επισήμανε ο κ. Παπατόλιας, η σύμφωνη γνώμη των ψυχολόγων, ψυχιάτρων και κοινωνικών λειτουργών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου