ΤΟΠΙΚΑ

ΒΟΛΟΣ: Οι πολίτες τον θεωρούν μια «μικρή Αθήνα»

βολοσ-οι-πολίτες-τον-θεωρούν-μια-μικρ-851206

Σε «μικρή Αθήνα» θεωρούν οι πολίτες ότι έχει μεταμορφωθεί ο Βόλος, ευτυχώς, όχι σε όλα… Το κυκλοφοριακό αναδεικνύεται ο σημαντικότερος «πονοκέφαλος» για τους κατοίκους του, ενώ το πλέον εκρηκτικό πρόβλημα για την πόλη αποτελεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.
Οι κάτοικοι δηλώνουν στη συντριπτική τους πλειονότητα (88%) δυσαρεστημένοι για την αερορύπανση, κατατάσσοντας το Βόλο πρώτο, μεταξύ δέκα συνολικά αστικών κέντρων της χώρας που βαθμολογούνται ως πόλεις με σοβαρά προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αφήνοντας μάλιστα πίσω τις «κατά παράδοση» επιβαρυμένες πόλεις, όπως Θεσσαλονίκη και Πειραιάς.
Τα παραπάνω προκύπτουν από μεγάλη έρευνα της Public Issue, την οποία διενήργησε για λογαριασμό της «Καθημερινής» και καταγράφει τις θετικές και αρνητικές απόψεις των πολιτών για την καθημερινότητα, το περιβάλλον, την ασφάλεια και την ψυχαγωγία σε δέκα μεγάλες πόλεις.
Συγκεκριμένα η έρευνα με θέμα «Η ποιότητα ζωής στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας σήμερα» διεξήχθη σε Ιωάννινα, Βόλο, Λάρισα, Ηράκλειο, Χανιά, Πάτρα, Καβάλα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη και Πειραιά.
Για το 88% των κατοίκων του Βόλου το πρόβλημα της στάθμευσης αποτελεί εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, όμως ο Βόλος βρίσκεται στην έβδομη θέση των πόλεων με τους λιγότερους δυσαρεστημένους κατοίκους για το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Το 38% χρησιμοποιεί το Ι.Χ. αυτοκίνητο ως μέσο καθημερινών μετακινήσεων, ενώ χαμηλό ποσοστό των κατοίκων της (14%) και σε μία από τις τελευταίες θέσεις συγκριτικά με τις άλλες πόλεις χρησιμοποιεί καθημερινά λεωφορείο.
Σε μείζον αναδεικνύεται το πρόβλημα της ποιότητας νερού, με το 83% των κατοίκων να δηλώνει αρνητική γνώμη. Και σε αυτό τον τομέα ο Βόλος πρωταγωνιστεί στην αρνητική λίστα.
Αυτή η πόλη όμως έχει και τη θετική της πλευρά. Δείχνει να μην την αγγίζουν τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού. Το 70% των κατοίκων της εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την ενσωμάτωση των μεταναστών στην τοπική κοινωνία, ποσοστό που φέρνει το Βόλο στη δεύτερη θέση, με το μεγαλύτερο βαθμό ικανοποίησης μετά τη Λάρισα (72%).
Επιπλέον είναι μία από τις πλέον ασφαλείς πόλεις για να ζει κανείς. Αποτελεί το τρίτο κατά σειρά αστικό κέντρο, στο οποίο οι κάτοικοί του αισθάνονται ασφαλείς. Σχετικά με την αντίληψή τους για το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, ποσοστό 86% των πολιτών δήλωσαν ικανοποιημένοι, μετά τις Σέρρες (92%) και την Καβάλα (89%).
Ο Βόλος πάντως δεν αφήνει ικανοποιημένους τους κατοίκους του για τις δυνατότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Μπορεί το ποσοστό που δήλωσαν ικανοποιημένοι στο συγκεκριμένο τομέα να είναι 72%, ωστόσο η πόλη βρέθηκε στην 9η και προτελευταία θέση, με πρωταγωνίστρια τη Λάρισα, όπου το 91% την αναδεικνύει ως καλύτερη για νυχτερινά ξεφαντώματα.
Στην έκτη θέση, μετά τα Ιωάννινα, τις Σέρρες, τη Λάρισα, την Πάτρα και την Καβάλα, βρίσκεται ο Βόλος ως προς το ποσοστό (47%) των ικανοποιημένων κατοίκων από τα νοσοκομεία και τους γιατρούς.
Είναι όμως η δεύτερη κατά σειρά πόλη με τους πιο δυσαρεστημένους πολίτες (50%) για την κοινωνική αλληλεγγύη, κατά πόσο δηλαδή ενδιαφέρεται ο ένας για τον άλλον.
Στη μέση, μεταξύ των δέκα αστικών κέντρων, κατατάσσεται για το βαθμό ικανοποίησης από την καθαριότητα (54%), ενώ έχει το μικρότερο ποσοστό δυσαρέσκειας (μαζί με τη Λάρισα) για την οικιστική επέκταση της πόλης (42%). Οι πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι (41%) για τις τιμές των ακινήτων, σε μικρότερο όμως βαθμό από έξι άλλες πόλεις, οι οποίες εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά δυσαρέσκειας στον συγκεκριμένο τομέα.
Το κόστος ζωής αφήνει δυσαρεστημένο το 76% των πολιτών, αλλά το ποσοστό είναι μικρότερο από έξι άλλες πόλεις: Καβάλα, Χανιά, Ιωάννινα, Ηράκλειο και Λάρισα.
Από τους λιγότερους δυσαρεστημένους πολίτες (66%) –στην έβδομη θέση της αρνητικής λίστας- έχει ο Βόλος σχετικά με τη διάθεση ελεύθερων χώρων στην πόλη, ενώ στην έκτη θέση με το 60% να μην είναι ικανοποιημένοι κατατάσσεται για το πρόβλημα της ηχορύπανσης.
Με μικρό ποσοστό ικανοποίησης των κατοίκων της (36%) εμφανίζεται για την ύπαρξη κάδου ανακύκλωσης στη γειτονιά.
Αρκετά δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι κάτοικοι (78%) για τις δυνατότητες απασχόλησης –στην τέταρτη θέση των πόλεων με τους περισσότερο δυσαρεστημένους- και το 46% βλέπει απαισιόδοξα το μέλλον, καθώς εκτιμά ότι η πόλη αντί να καλυτερέψει τα τελευταία χρόνια, χειροτέρεψε.
Σε γενικές γραμμές στο Βόλο το 41% των πολιτών εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την ποιότητα ζωής στην πόλη τους, το 44% δυσαρεστημένοι, ενώ ποσοστό 15% δεν απάντησε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου